Ücretsiz hava saati dönemi bitiyor mu?

Hava saatlerinin muayene kapsamına alınması, istasyonlar açısından cezai risk yaratacak. Bu da bayilerin hava saatlerini sökmelerine ya da bir ücret karşılığında bu hizmeti vermelerine neden olabilir. Ölçüler ve Ayar Kanunu ile Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği uyarınca akaryakıt, LPG, adblue ve tanker sayaçlarının iki yılda bir periyodik muayenelerinin ve damgalarının yapılması gerekiyor. Buna ilişkin […]

Ücretsiz hava saati dönemi bitiyor mu?
Emin Kaya
  • Yayınlanma17 Şubat 2020 16:43

Hava saatlerinin muayene kapsamına alınması, istasyonlar açısından cezai risk yaratacak. Bu da bayilerin hava saatlerini sökmelerine ya da bir ücret karşılığında bu hizmeti vermelerine neden olabilir.

Ölçüler ve Ayar Kanunu ile Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği uyarınca akaryakıt, LPG, adblue ve tanker sayaçlarının iki yılda bir periyodik muayenelerinin ve damgalarının yapılması gerekiyor. Buna ilişkin başvurular için son gün 29 Şubat. Ekim ayında yapılan yönetmelik değişikliği uyarınca, muayene işlemleri 1 Ocak 2020 itibariyle TSE tarafından yerine getiriliyor.

Buraya kadar her şey normal. Ancak, aynı yönetmelik değişikliğiyle akaryakıt istasyonlarında bulunan hava saatleri de muayene ve denetim kapsamına alındı. Bu şu demek: Yapılacak bir denetimde hava saatinde herhangi bir ayarsızlık bulunması durumunda, istasyonlar yüklü miktarda idari para cezalarıyla karşı karşıya kalabilecekler.

Tamamen ücretsiz olarak verilen ve tüketicinin önemli bir ihtiyacını karşılayan bu uygulamanın, istasyonlar açısından cezai risk yaratması, bayilerin istasyonlarından hava saatlerini sökmelerine ya da cüzi de olsa bir ücret karşılığında bu hizmetin verilmesine neden olabilir.

Bakanlık yetkilileri ne diyor?

Konuyu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkililerine sorduk. Yaklaşım, “Bu hizmetin gönüllü olması, ayarların doğru olması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz” şeklinde. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre; akaryakıt istasyonunun bünyesinde bulunan motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar istasyon sahibinin sorumluluğunda. İstasyonların bu cihazları bünyesinde bulundurma zorunluluğu olmamakla birlikte, bulunması durumunda, her ne kadar ticarette kullanılmasa dahi, bu cihazların güvenlik açısından doğru ölçüm yapmaları gerektiği düşünülüyor. Muayene zorunluluğu bulunan bu cihazlara yönelik yapılan denetimler sonucunda uygunsuz olması halinde 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereğince cezai işlem uygulanacağı belirtiliyor.

TABGİS, PÜİS ve EPGİS’in konuyla ilgili açıklamaları

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş:

‘CİHAZLAR İSTASYONLARDAN SÖKÜLÜRSE VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR OLACAKTIR’

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan PÜİS Genel Başkanı İman Okumuş; “İstasyona gelen vatandaşlarımızın ücretsiz kullandığı bu cihazların muayene kapsamına alınması her şeyden önce bir iş yükünü ve maliyeti de beraberinde getirecektir. Ayrıca muayene süresinin geçirilmesi halinde bayilerimiz bu cihazlar nedeniyle idari para cezası ile de karşı karşıya kalabileceklerdir. Bu cihazların istasyonlardan sökülmesi halinde ise vatandaşlarımız mağdur olacaktır” dedi.

PÜİS TALEPLERİNİ SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NA İLETTİ

Okumuş, bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için lastik hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazların yönetmelik kapsamından çıkarılması gerektiğini ve konuya ilişkin taleplerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ilettiklerini belirtti.

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, yönetmelik değişikliğinin yapılmasını beklediklerini de dile getirdi.

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar:

‘LASTİK HAVA SAATLERİ MUAYENE KAPSAMINDAN ÇIKARILMALI’

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, akaryakıt istasyonlarında bulunan motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazların muayene kapsamından çıkarılması gerektiğini, çünkü bu hizmetin istasyonlarda ücretsiz olarak verildiğini söyledi.

Zülfikar, Motorlu Taşıt Lastiklerinin Hava Basıncı Ölçümünde Kullanılan Cihazlara Dair Yönetmeliğin 2 Aralık 2015 tarihinde yürürlükten kaldırıldığını, ancak 11 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan Yönetmelik ile yeniden yürürlüğe girdiğini belirterek, bu hizmetten herhangi bir maddi beklentisi olmayan bayilerin zarar görmemesi adına hava saati muayenesinin kapsamdan çıkarılması için TABGİS olarak gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

TABGİS Başkanı, zamanında AB ülkelerinin de aynı şekilde hava saati muayenelerini kaldırdığını, muayenenin yönetmelik kapsamından çıkarılmaması halinde bu durumdan en çok tüketicilerin olumsuz etkileneceğini, kullanılan cihazlara ceza uygulanması halinde de akaryakıt istasyonlarının bu defa zarara uğrayacağını ifade ederek, bu yanlışın yetkili makamlarca en kısa sürede düzeltileceğini umduklarını söyledi.

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş:

‘AKARYAKIT İSTASYONLARI HAVA SU SAATLERİNİ SÖKEBİLİR’

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, “15 bin liraya kadar çıkabilecek cezalar, bu hizmetin ücretsiz verildiği sektörü zora sokar. Akaryakıtçılar ceza endişesiyle ücretsiz hava su saatlerini sökebilir” dedi.

Aktaş konuyla ilgili şunları söyledi: “Akaryakıt ve LPG gibi ürünlerde sayaçlara uygulanan denetim doğru ancak ticarete konu olmayan ürünlerde denetim yapılması uygun değil. İstasyonlarda motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlara ceza uygulanması sektörde ciddi sıkıntıya neden olacaktır. Zira, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ticarete konu ölçü ve ölçü aletlerinin muayene ve damgalanmasını esas kılmaktadır. Arabasının lastiğine hava basan müşterilerden para alınmadığı müddetçe ticaretten bahsetmemiz söz konusu değildir. 15 bin liraya kadar çıkabilecek cezalar, bu hizmetin ücretsiz verildiği sektörü zora sokar. Akaryakıtçılar ceza endişesiyle ücretsiz hava su saatlerini sökebilir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan talebimiz ticarete konu olmayan bu hizmete ilişkin muayene zorunluğunun ivedilikle kaldırılmasıdır.”