TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Korn Ferry Türkiye işbirliğinde ‘Enerjide Yeteneğe Bakış’ rapor çalışması yayınladı. Raporu değerlendiren TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler; “Enerji piyasasındaki uzun vadeli hedeflerimize ulaşabilmemiz ve yaşadığımız değişimi bir sıçrama aracı olarak kullanabilmemiz için, insan kaynağımızı da bu yönde güçlendirip geliştirmemiz gerekiyor” dedi. Enerji sektöründe yaşanan dönüşüm son dönemin üzerinde en […]
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Korn Ferry Türkiye işbirliğinde ‘Enerjide Yeteneğe Bakış’ rapor çalışması yayınladı. Raporu değerlendiren TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler; “Enerji piyasasındaki uzun vadeli hedeflerimize ulaşabilmemiz ve yaşadığımız değişimi bir sıçrama aracı olarak kullanabilmemiz için, insan kaynağımızı da bu yönde güçlendirip geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
Enerji sektöründe yaşanan dönüşüm son dönemin üzerinde en çok tartışılan konusu. Dijital, dağıtık, düşük karbon gibi perspektiflerle tanımlanan dönüşüme insan kaynağının adaptasyonu şüphesiz ki en stratejik unsurlar arasında. Bu kapsamda, TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu ile Korn Ferry Türkiye işbirliğinde ‘Enerjide Yeteneğe Bakış’ rapor çalışmasını geçtiğimiz ay yayınladı.
Raporda mevcut insan kaynağı potansiyeli doğal gaz ve elektrik piyasası odağında irdeleniyor. Türkiye’de bugün elektrik ve doğal gaz piyasalarındaki istihdam 280 bin kişi iken dolaylı istihdam bu sayıyı 800 bin kişiye taşıyor. Raporda nitelikli iş gücü bulma, kadın çalışan sayısı/potansiyeli, yeni mezunların ve genç çalışanların gelişimi, teknoloji ve dijitalleşme entegrasyonuna uyum konularına ilişkin analizler paylaşılarak uygulama örneklerine yer veriliyor. Çalışma aynı zamanda alt sektör bazlı kırılımlara ilişkin veriler de ortaya koyuyor. Çalışma bünyesinde 30 enerji şirketinin katılımıyla düzenlenen anket çalışması ise halihazırda sektörde farkındalık yaratmış bir çalışmayı işaret ediyor.
‘TEKNOLOJİK UYUM VE GELİŞİMİ KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM İLE BÜTÜNLEŞTİRMELİYİZ’
Rapor çalışmasını yorumlayan TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler; “TÜSİAD Enerji Grubu olarak enerji, sanayi, finans, danışmanlık, hukuk gibi zengin bir dağılıma sahip 40’ın üzerinde kuruluş ile Türkiye enerji piyasalarının gelişimi için çalışıyoruz. Enerji piyasasındaki uzun vadeli hedeflerimize ulaşabilmemiz ve yaşadığımız değişimi bir sıçrama aracı olarak kullanabilmemiz için, insan kaynağımızı da bu yönde güçlendirip geliştirmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda Korn Ferry’nin katkıları ve 34 bin çalışanın yer aldığı 30 enerji şirketinin katılımı ile bugün ve gelecek için enerjide yeteneğin resmini çekerek almamız gereken mesafeyi ortaya koyan önemli bir çalışmaya imza attık.
Sektör olarak nitelikli iş gücü bulma, teknoloji-dijitalleşme entegrasyonu, yeni mezunların yeterlilikleri ve kadın çalışanların katılımı konularında önümüzde kat etmemiz gereken bir yol olduğunu görüyoruz. Teknolojik uyum ve gelişimi kültürel dönüşüm ile bütünleştirmeliyiz. Öyle ki günümüzde 3D ve birçok teknolojik trend odağında şekillenen enerji sektörümüz hızla gençleşiyor. Bugün sektörümüzde her üç çalışandan ikisini oluşturan Y ve Z jenerasyonları, sektörümüz için iyi değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsat. Buna karşın yüzde 22 seviyesindeki kadın çalışan oranımız maalesef Türkiye geneli ile kıyasladığımızda düşük kalıyor. Yine beyaz yaka çalışanlar içinde kadın üst düzey yönetici pozisyonuna yükselme oranının erkek çalışanlara kıyasla ciddi oranda düşük olduğunu üzülerek belirtmeliyim. Gelecekteki resmi istediğimiz noktaya getirebilmek ve önümüzdeki dönemde enerjinin tüm değer zincirinde daha da artacak nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayabilmek için gençlerimize ve kadın çalışanlarımıza sağladığımız fırsatları artırarak, katılımlarını teşvik etmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.
‘BAŞARI İÇİN ENTEGRE BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALIYIZ’
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler; “Türkiye enerji sektörü elde ettiği gelişimin yanı sıra büyük bir potansiyele sahip. Bunu hayata geçirmek için sektör olarak insan kaynağını ihtiyaç duyduğumuz değeri üreten en önemli güç olarak görüp, geliştirmeye odaklanmalıyız. Çok güzel örnek uygulamalara rastlıyoruz ancak bunların sayılarını, paylaşımını ve yayılımını artırmalıyız. Bu yol tek başına yürünemeyecek kadar uzun ve zorlu. Başarı için entegre bir şekilde çalışmalıyız. Bu noktada enerji şirketleri, sanayi, üniversite, STK’lar ve kamu başta olmak üzere sektöre bir bütün olarak ve sinerji içinde hareket etme görevi düşüyor.
Nitekim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında 10 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen ve sektörü bir araya getiren “Enerji Arama Buluşmaları: İnsan Kaynakları” güzel bir etkinlik oldu. Sayın Bakanımız Fatih Dönmez’in açıkladığı insan kaynakları stratejisi ve insan kaynakları alanında Bakanlık bünyesinde başlatılan süreci de değerli buluyorum.
Enerji sektöründe nitelikli insan kaynağı geliştirilerek, rekabetçi bir sektör tesis edilmesi sürecinde önümüzdeki dönemde de çalışmalarımızı sürdürmeye ve paydaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TESAB’ın düzenlediği IV. Enerjide Dijital Dönüşüm Panelleri başlıyor19 Kasım 202415:26 TP Petrol’ün kontrolünün Zeren Group Yatırım AŞ tarafından devralınmasına onay19 Kasım 202413:16 Şahbazov, Türkiye ile yeşil enerjide işbirliğini güçlendireceklerini söyledi19 Kasım 202413:15 Brent petrolün varil fiyatı 73,20 dolar19 Kasım 202411:50 İnci Akü, ‘Akümgelsin Garaj Aktiviteleri’ ile yolların enerjisini yeniliyor19 Kasım 202410:57