Türkiye, petrol üretimini artıracak yeni keşifleri hedefliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: “Üretimi arttırırken, mutlaka senede 2-3, 3-4 tane yeni keşif için kuyu kazma hedefimiz var”

Türkiye, petrol üretimini artıracak yeni keşifleri hedefliyor
Petroturk.com
  • Yayınlanma11 Eylül 2024 14:00
  • Güncelleme11 Eylül 2024 14:01

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin petrol üretiminin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, ‘Üretimi arttırırken, mutlaka senede 2-3, 3-4 tane yeni keşif için kuyu kazma hedefimiz var’ dedi.

​​​​​​​AAtölye’de Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Bayraktar, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Bayraktar, Fatih gemisinin aktivasyon işlemleri bittiğinde 2024 sonlanmadan petrol emareli olduğu düşünülen alanlarda sondaj çalışmalarının başlayacağını ve 2025’te gemilerin müsaitlik durumuna göre Karadeniz’de sondaj faaliyetlerine devam edileceğini söyledi.

Gabar’da 2021’de keşfedilen petrolün ülke için öneminin büyük olduğuna işaret eden Bayraktar, ‘Biz orada yerinde petrol olarak yaklaşık 1 milyar varillik bir rezerv olduğunu düşünüyoruz. Tabii böyle bir rezerv keşfedince öncelik bunu bir an önce üretime döndürebilmek. Çok kısa bir süre içerisinde çok büyük bir çalışmayla şu anda, bugün itibarıyla 47 bin varilleri bulmuş durumdayız. İnşallah ekimde 50 bini de yani bizim orta hedefimizi de sağlamış olacağız ve günde 50 bin varil sadece Gabar sahasından üretiyor hale geleceğiz’ diye konuştu.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin günlük ihtiyacının yaklaşık 1 milyon varil olduğuna ve Milli Enerji ve Maden Politikası ilk ortaya konduğunda Türkiye Petrolleri’nin günde 36 bin varillik üretim yaptığına işaret ederek, şu anda sadece bir sahadan 50 bin varil üretime geçildiğini aktardı.

Gabar sahasında günlük üretimin 100 bin varile çıkabileceğinin öngörüldüğünü ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

‘Orada da hem coğrafya zorlu, yani hepiniz mutlaka görmüşsünüzdür terörün zamanında kol gezdiği, girilemeyen, gidilemeyen yerler. Coğrafya olarak da zorlu yerler. Biz şu ana kadar yaklaşık 500 kilometreye yaklaştık, 500 kilometre yol yaptık dağlarda. Yani oraya o ekibi, ekipmanı ve sondaj kulelerini götürebilmeniz için yola ihtiyacınız var. Önce yol yapıyoruz, lokasyonu hazırlıyoruz. Ondan sonra sondaj kulesini oraya götürüp bu faaliyetleri sürdürüyoruz. Bunlar devam ederken yine benzer şekilde mutlaka biz Van’da örnek verdiğiniz Kör Kandil’de, Hakkari’de keşif amaçlı kuyular da kazıyoruz, sondajını yapıyoruz.’

Bakan Bayraktar, söz konusu bölgelerde çalışmaların devam ettiğinin altını çizerek, ‘Biz bölgeye çok inanıyoruz. Bu bölgede mutlaka arama faaliyetlerini yoğun bir şekilde devam ettirerek inşallah ilave keşifler, ilave rezervler ve ilave üretimler hedefliyoruz.’ diye konuştu.

Türkiye’nin günlük petrol üretiminin 110 bin varile ulaştığını ifade eden Bayraktar, ‘Yüzde 10’u aştık ama geride koca bir yüzde 85 var. Dolayısıyla mutlaka bizim bunu da sağlayacak şeyler yapmamız lazım. Belki Türkiye’den değil tamamını burada bulma şansımız olmayabilir. Onun için de farklı ülkelerle, farklı projelerle ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz’ değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası projeler için çalışmalar sürüyor

Bayraktar, son dönemde Suriye, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi ülkelerle yapılan anlaşmalara ilişkin değerlendirmesinde, söz konusu anlaşmaların enerjide dışa bağımlılık, tedariki farklı ülkelerden daha ucuz şartlarda gerçekleştirmek gibi boyutlarının olduğunu ifade ederek, ‘Kısa bir süre önce Shell ile imzaladığımız ve önümüzdeki hafta Amerika’da imza edeceğimiz yeni bir uzun dönemli LNG anlaşması var. Bunlar işin çeşitlendirme boyutu’ dedi.

Öte yandan Türkiye’nin petrol ve doğal gaz ihtiyacının farklı sahalardan karşılamak hedefiyle geliştirilen projeler olduğunu dile getiren Bayraktar, ‘Türkiye’nin yurtdışında varlıkları var. Örneğin Azerbaycan’da Hazar Denizi’ndeki petrol ve doğal gaz kaynaklarında ortaklığımız var. Azeri-Çırak-Güneşli uzun süredir ortak olduğumuz büyük bir petrol projesi. Şahdeniz projesinde yaklaşık yüzde 20 ortaklık payımız var. Irak, Basra’da üç petrol sahasında ortaklığımız var. Günlük 15 bin varil petrol gelirimiz oradan var’ diye konuştu.

Bayraktar, Türkiye’nin günlük bir milyon varil petrol ve petrol eşleniği olarak yaklaşık 800-850 bin varil doğal gaz ihtiyacının bir kısmını bu projelerden karşılanabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

‘Bu ihtiyacı belki Libya’daki projelerden, şimdi gideceğimiz Somali’deki projelerden, Irak’taki yeni projelerden karşılamayla alakalı yoğun bir çalışma ve diplomasi yürütüyoruz. Bunun yanı sıra ülkemizde özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak isteyen, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeleri de Türkiye’de bu projelere yatırımcı olarak davet ediyoruz. Bunlarla ilgili ümit ediyorum yakın bir zamanda daha somut, net imzaları, projeleri ortaya koyacağız.’

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin son dönemde tekrar normalleştiğini ve üst düzeyde devam ettiğini ifade eden Bayraktar, Mısır’la enerji alanında işbirliği projeleri bulunduğunu anımsattı.

Mısır’la hidrokarbon yani petrol ve doğal gaz alanında bir işbirliği üzerinde çalışıldığının altını çizen Bayraktar, ‘Mısır’da özellikle denizdeki gaz sahalarına Türkiye’nin ilgi ve alakası var. Onların gaz tedarikinde Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) gemilerimizle ilgili bir proje üzerinde çalışıyoruz’ dedi.

Bayraktar, Nijer’de 2020’den beri devam eden bir altın madeni faaliyeti olduğunun bilgisini paylaşarak, ‘Orada devletimize ait bir şirketimiz var. Nijer’de madencilik alanında da farklı sahalarla ilgili bir anlaşma imzaladık. Petrol ve madenlerle ilgili Nijer’de yakın zamanda daha aktif bir şekilde olmayı hedefliyoruz’ diye konuştu.

DEVAM EDECEK…

AA