Turcas Petrol 2023 yılı olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi

Akaryakıt ve Enerji sektöründeki yatırımlarıyla bilinen Turcas 2023 mali yılına ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 15 Mayıs Çarşamba günü Kalyon Hotel’de gerçekleştirdi. Toplantı, Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy’un açılış konuşmasıyla başladı.

Turcas Petrol 2023 yılı olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi
SONER OKUR
  • Yayınlanma15 Mayıs 2024 14:10

Toplantıya Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Aksoy, Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Tecmen, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Emre Derman ile üst düzey yöneticiler ve hissedarlar katıldı.

Turcas CEO’su Batu Aksoy konuşmasında şunları belirtti: “Shell & Turcas, 2023 yılında akaryakıt perakendesindeki lider konumunu %21,5’lik pazar payıyla sürdürdü. Şirketimiz akaryakıt dışı satışlara olan odağını istikrarlı ve çift haneli büyümesiyle devam ettirdi. RWE & Turcas, Denizli’deki 800 MW Doğalgaz Çevrim Santralimizdeki planlı büyük bakımını tamamlayarak tatmin edici bir yılı geride bıraktı. Turcas olarak finansal borçluluğumuzu önemli miktarda azaltarak 2023 yılsonu itibariyle konsolide aktiflerimizin %94’lük kısmını özkaynaklarımız ile finanse eder hale geldik.”

“Sektördeki lider konumumuz açısından başarılı bir yılı geride bıraktık”

Toplantıda, 2023 yılına ilişkin Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Bağımsız Denetim Rapor Özeti, Finansal Tablolar ve 2023 yılı kâr dağıtımına ilişkin öneri de ele alındı. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Emre Derman’ın mevzuat çerçevesinde izin verilen azami görev süresinin tamamlanacak olması nedeniyle yerine yeni Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak Markus Christian Slevogt’un seçilmesi de toplantıda onaylandı. Son olarak, pay sahiplerinin soruları cevaplanarak toplantı kapatıldı.

Batu Aksoy, Turcas’ın 2023 yılını değerlendirirken, “Geçtiğimiz yıl, Türkiye’deki faaliyetlerinin 100. yılını kutladığımız dünya devi Shell ile ortaklığımız konumundaki, akaryakıt sektörünün en çok tercih edilen markası Shell & Turcas bünyesindeki yaklaşık 1.170 değerli bayiimiz ve 20.000’e yakın ön saha arkadaşlarımızla her gün 1 milyon misafirimizi ağırladık. 2023 yılında 8,2 Milyon m³ akaryakıt satış hacminin yanı sıra 14,7 Milyon kahve, 6 Milyon sandviç ve 6 Milyon fırın ürünü satışı gerçekleştirdik. Bunların sonucunda 2023 yılında 246 Milyar TL satış hasılatı ve 6,4 Milyar TL FAVÖK elde ettik.” dedi.

Şirketin elektrik sektöründeki iştiraki RWE & Turcas’ın performansına da değinen Aksoy, “RWE & Turcas bünyesinde, son teknolojiye göre inşa edilmiş ve 2023 yılında 10 yılda bir yapılan planlı, büyük bakımı başarıyla tamamlanan 800 MW kurulu gücündeki Denizli Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Santralimizde %57 verimlilik oranı ile 2,9 Milyar kWh elektrik üretip 11,5 Milyar TL satış hasılatı elde ettik. 2023 yılında 2,9 Milyar kWh elektrik üretip 11,5 Milyar TL satış hasılatı ve 1,8 Milyar TL FAVÖK elde eden RWE&Turcas’la birlikte, Turcas altında toplanan her iki sektörde de operasyonel büyüme sağladık ve hedeflenen finansal performansa ulaştık.” şeklinde konuştu.

Aksoy; ‘’2023 yılı, Turcas’ın finansal performansı ve iştiraklerinin lider konumu ve operasyonları açısından başarılı bir yıl oldu.” dedi.

“Önceliğimiz yeniden düzenli temettü dağıtmak ve dinamik portföy yönetimi”

Gelecek hedeflerine ilişkin konuşan Aksoy, şöyle devam etti: “2024 yılında da iştiraklerimiz yatırımlarla büyümeye devam edecek. Turcas olarak ilk önceliğimiz hissedarlarımıza yeniden düzenli temettü dağıtır hale gelmek. Bununla birlikte her zaman olduğu gibi dinamik portföy yönetimiyle konjonktürel fırsatları ve stratejik opsiyonları değerlendirmeye devam edeceğiz. Bunlara bağlı olarak, ortaklık kültürümüz ve enerji sektöründeki know-how ve yüksek kredibilite kaslarımızı kullanarak yeni yatırım fırsatlarını da sürekli araştıracağız.

Shell & Turcas, elektrikli şarj üniteleri, atık yönetimi, LNG ve güneş enerjisi kullanan istasyonlara dair projeler üretiyor. TOGG ve iştiraki TRUGO ile imzaladığımız işbirliği çerçevesinde Shell istasyonlarında süratle kurulan elektrikli araç hızlı şarj üniteleriyle Türkiye’nin dört bir noktasında elektrikli araçlara hizmet verme yatırımlarımız devam ediyor. Bu yatırımlar hem çevresel etkileri azaltmak hem de sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket etmek için çok önemli.

RWE & Turcas, Denizli santralimizin iç tüketimini karşılamak amacıyla 20 MW’a kadar bir hibrit GES yatırımının izin süreçlerini 2024 içinde tamamlamayı ve ardından yatırıma başlamayı hedefliyor. ” dedi.

Aksoy, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Sürdürülebilirlik anlayışı ve toplumsal sorumluluk bilinciyle 2023 yılında ilk defa çıkardığımız (2022 Yılına İlişkin) Sürdürülebilirlik Raporunu şirketimiz için önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz. Özellikle son 3 sene içerisindeki performansı ile finansal borçluluğumuzu oldukça düşük bir seviyeye indirebilmiş ve 2023 sonu itibariyle konsolide aktiflerinin %94’lük kısmını özkaynakları ile finanse eden bir şirket olarak en volatil dönemi geride bıraktığımıza ve birkaç çeyrek sonra hissedarlarımıza temettü dağıtma noktasına geleceğimize inanıyorum.”