Tora’dan yapılan açıklamada yakıt borularının bir benzin istasyonunun en önemli bileşenleri arasında yer aldığı belirtilerek “Kazaya yol açmayan ve tehlikesiz bir ortam yaratmalı, sızdırmaz bir altyapı oluşturmalıdır. Bununla birlikte Kurulumu ve bakımı kolay olmalıdır.” ifadeleri kullanıldı. Tora, UPP borular ile çelik borular arasındaki farkları anlatan bir açıklama yaptı. Söz konusu açıklamada UPP borunun korozyon barındırmaması, […]
Tora’dan yapılan açıklamada yakıt borularının bir benzin istasyonunun en önemli bileşenleri arasında yer aldığı belirtilerek “Kazaya yol açmayan ve tehlikesiz bir ortam yaratmalı, sızdırmaz bir altyapı oluşturmalıdır. Bununla birlikte Kurulumu ve bakımı kolay olmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.
Tora, UPP borular ile çelik borular arasındaki farkları anlatan bir açıklama yaptı. Söz konusu açıklamada UPP borunun korozyon barındırmaması, esnek ve daha az bağlantı parçası ile montajının ekstra avantaj sağladığı belirtildi. UPP borular ve kangalların çelik boruya oranla yüzde 22 oranında daha hafif olduğu bilgisinin de verildiği açıklamada “Elektrofüzyon kaynak özelliği sayesinde hızlı kurulum ve sıfır bakım maliyetine sahiptir. Sürtünme kayıplarının düşük olması sebebiyle hatlarda debi ve verim düşüklüğü yaşanmamaktadır. Herhangi bir katodik koruma ihtiyacı yoktur. Ayrıca UPP boru EN 14125 ve UL 971 onaylarına sahiptir” ifadeleri kullanıldı.
UPP boruların montaj kolaylığı özelliği sayesinde son derece sağlam olduğu ve esnekliği sayesinde dönüşlerde dirsek bağlantılarına ihtiyaç duyulmadığı bildirilirken “Dolgu malzemesi ağırlığına ve dinamik trafik yüklerine yapısal olarak dayanıklıdır. EVOH iç kaplama sayesinde sıfıra yakın sürtünme ve yakıta dayanıklı yapı oluşturmaktadır” denildi.
Yanlış monte edilmiş, aşınmış veya hasar görmüş boru sistemi nedeniyle akaryakıt istasyonlarında yeraltı sızıntılarının, çevre kirliliği ve ardından uygulanan idari cezalar, akifer (yeraltı suyu) kirliliği, çevre ve insan sağlığı riskleri, maddi kayıplar, temizlik için pahalı iyileştirmeler, istasyon veya tesis kapalı kalma süresi gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceği aktarıldı.
Akaryakıt istasyonlarında, araba fabrikalarında, liman, marina ve devlet kurumlarında (askeri, hastane,havalimanı vb) kullanılan termoplastik ve esnek boruların Avrupa standardı olan EN 14125 onayına sahip olması gerektiğinin altı çizildi. IP2 minimum yüksek performans gereksinimleri ve miktarına sahip ayrıca, ABD standartı olan UL 971 onayı olan UPP borunun ulusal ve uluslararası platformda da büyük avantajlar sağladığı ifade edildi. Açıklamada son olarak UPP borunun Kurşunlu, Kurşunsuz, Dizel, Bio-Dizel, Adlue, Etanol, Kerosene, Jet A1 ve JP 8 gibi geniş ürün gamındaki yakıtlarda kullanılabildiği de kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 EPDK, elektrikte son kaynak tedarik tarifesi tüketim miktarlarını belirledi16 Kasım 202413:40 EPDK, son kaynak tedarik tarifesi tebliğinde değişikliğe gitti16 Kasım 202413:39 “Maliyet başvuru sürecini olumsuz etkiliyor”16 Kasım 202413:14 Petrol devlerinden iklimle kriziyle mücadeleye 500 milyon dolar ortak yatırım desteği15 Kasım 202417:54 Kurucumuz M. Zekai Komsuoğlu kabri başında anıldı15 Kasım 202415:24