TABGİS sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) akaryakıt sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getiren bir iftar daveti düzenledi. Piyasanın birçok önemli isminin katıldığı davette TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, davetlilere sektörün durumunu değerlendiren ve geleceğe yönelik hedeflerini içeren bir konuşma yaptı. Son zamanlarda sektöre özgü düzenlemelere dikkat çeken Zülfikar, konuşmasının sonunda […]

TABGİS sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi
Servet Uzun
  • Yayınlanma24 Mayıs 2018 13:31
  • Güncelleme25 Mayıs 2018 15:34

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) akaryakıt sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getiren bir iftar daveti düzenledi.

Piyasanın birçok önemli isminin katıldığı davette TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, davetlilere sektörün durumunu değerlendiren ve geleceğe yönelik hedeflerini içeren bir konuşma yaptı. Son zamanlarda sektöre özgü düzenlemelere dikkat çeken Zülfikar, konuşmasının sonunda TABGİS’in 55.yaşını da kutladı.

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, “Bir yıl önceki iftar yemeğimizde sizlerle TABGİS’in o dönemde gündeminde olan bazı önemli çalışmalarını ve çözüm önerilerimizi paylaşmıştık. Bu kez de müsaadenizle çok kısa bir iki önemli konuyu ele alarak bilgilerinize arz etmek istiyorum” dedi.

TABGİS Başkanı Zülfikar, “Bir yıllık bir zaman içinde nasıl bir değişimin içinden geçtiğimizi ve sektörümüzün aslında bayisiyle dağıtıcısıyla, EPDK’sıyla, rafinerisiyle her geçen yıl daha fazla güçlenen bir iletişim ve koordinasyonla hareket ettiğini, böylece zamanla değişen sorunların daha kolay ve hızlı reaksiyonlarla ele alındığını görmekten mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bir yıllık bu dönem içinde, çok uzun zamandır TABGİS’in de görüş birliğinde bulunduğu LPG piyasasındaki sektör temsilcilerinin ortak önerisi ve girişimleriyle Tüplü gaz ile otogaz arasındaki ÖTV farkı Maliye Bakanlığımızca ortadan kaldırıldı ve böylece tüplü gazın piyasaya gayri yasal biçimde otogaz olarak sürülmesi nedeniyle oluşan haksız rekabet ve vergi kaybı için çok önemli bir tedbir alınmış oldu.

Petrol piyasasında faaliyet gösteren lisans sahiplerinin zorunlu stok izleme sistemlerinin daha etkin biçimde takip edilebilmesi için bu yılbaşından itibaren depolama faaliyetinde bulunan lisans sahiplerine getirilen otomasyon sistemi yürürlüğe girdi. Biz bu uygulamanın yürürlüğe konulmasını son yıllarda piyasa adına yapılmış en önemli düzenlemelerden biri olarak değerlendiriyoruz ve EPDK’ya teşekkür ediyoruz. TABGİS olarak sektörün daha şeffaf olmasının etkili bir izleme sistemine bağlı olduğuna inanıyoruz ve bu nedenle uygulamanın LPG piyasasında da bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Ancak Ulusal Stok demişken LPG piyasasında yurt içi pazar payı yüzde 2’nin altında olan dağıtıcıların Ulusal Stok yükümlülüğünden muaf tutulmalarını doğru bulmuyoruz. Bu düzenleme lisanslı faaliyet gösteren LPG dağıtıcılarının neredeyse yüzde 99’una muafiyet getirmiştir. Biz bu muafiyetin hem piyasadaki rekabetçi ve eşitlikçi şartları zedeleyeceğini, hem de ülkemiz için olası kriz anlarında olumsuz sonuçların doğmasına neden olabileceğini düşünüyor, her dağıtım şirketinin bu yükümlülüğü kendi ölçütlerinde muhakkak tutmaları gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ferruh Temel Zülfikar, “Bu yıl yine LPG Piyasasıyla ilgili bir başka olumlu düzenleme Sorumlu Müdür Yönetmeliği’nde gerçekleşti ve kontrol kayıt defteri uygulaması kaldırıldı. Sorumlu müdür sözleşmelerinin bir yıldan daha az dönemler için de yapılabilmesine imkân tanındı. Ancak Sorumlu Müdür uygulamasıyla birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı uygulaması da bulunduğundan mükerrer olarak gördüğümüz sorumlu müdür uygulamasının zaman içinde kaldırılması gerektiğini tekraren belirtmekte fayda görüyoruz.

İstasyonların hafta tatili ruhsatı uygulaması da bir yıllık süre içinde yaşanan olumlu gelişmelerden bir tanesidir. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 394 Sayılı Kanunun kaldırılmasına rağmen bazı illerde belediyelerin uygulamayı devam ettirmesi üzerine, sendikamız tarafından Kanuna aykırı bu durumun düzeltilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmuştuk. Konu buradan da İçişleri Bakanlığı’na intikal ettirilmişti. Israrlı çalışmalarımız sonucunda İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden sendikamıza akaryakıt ve LPG istasyonları için belediyelerden alınan Hafta Tatili Ruhsatı uygulamasının sona erdiği bildirildi ve böylece uygulama netlik kazandı.

Ancak bu konuda çözüm bekleyen bir adımımız daha kaldı. Şimdi sizler adına bu adımı da attık ve İnşallah olumlu bir dönüş bekliyoruz. Hafta tatilinde olduğu gibi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de mesailerine devam eden istasyonların ayrıca Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı harcı almamalarına yönelik bir çalışma içindeyiz. Umarız bayiler adına bu konuda da olumlu bir gelişme sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Başkan Zülfikar, “Dünya dönüyor ve hiçbir şey aynı kalmıyor, her dönem sektörün sorunları da çözümleri de değişiyor. Değişim; hedeflenen sonuca ulaştıysanız, olduğunuz yerden ileriye gittiyseniz ve bütün bunları öngörülen bütçe ve zamanlamayla yapabildiyseniz eğer anlam kazanıyor. Bu çerçeveden bakıldığında sektörümüz genelinde anlamlı bir değişimin olduğunu görüyoruz ve bundan da mutluluk duyuyoruz. Ancak, bayilik ağında henüz istediğimiz noktada değiliz.  Bunu biraz açacak olursak, bayilerin bu sektörde ilk kurulan çatı örgütü TABGİS olarak hedeflediğimiz ve varmak istediğimiz değişim; rekabetin bayi ağında daha inisiyatif alabilen, daha fazla istihdam eden, yurdun her köşesini ışıl ışıl aydınlatan, en ıssız yollara bile bir dost eli gibi uzanan, bulunduğu yerde, yöresindeki vatandaşlara hizmetini yüzündeki geçim kaygısıyla değil, huzur ve mutlulukla verebilmelerini sağlamak ve bunun sürdürülebilirliğini temin etmektir” şeklinde konuştu.

Başkan Zülfikar, “Biraz önce de ifade ettiğim gibi dünya dönüyor ve her şey değişiyor. Ancak değişmeyen en önemli sorunlarımızdan birisi bayi paylarındaki metodoloji sorunudur. Bu konuda artık bir değişiklik yapmak gerekiyor. Dört tane AB ülkesinin kâr marjına endeksli bir metodolojiyle sadece bizim ülkemize mahsus olan giderlerimizi karşılamakta son derece güçlük çekiyoruz. Bu düzenlemenin en kısa zamanda değiştirilmesini biz buradan bir kez daha başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanımız Sayın Mustafa Yılmaz’dan ve değerli Kurul Üyelerinden önemle rica ediyoruz. Piyasadaki bayi ve dağıtıcı kârlarının bizimle hiç benzeşmeyen AB ülkelerine göre değil, yıllık enflasyon oranına endeksli iyileştirici bir metotla belirlenmesini öneriyoruz. Temel giderlerimizin karşılanabilmesi için gelirimizin de en az enflasyon oranı kadar her yıl artması gerektiğini düşünüyoruz.  Diğer yandan bayilik lisanslarında ön onay sisteminin hayata geçmesini istiyoruz. Bir istasyon açılmadan önce orada bir istasyona ihtiyaç olup olmadığının muhakkak temelleri sağlam ve zorunlu bir fizibilite raporuyla tespit edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eğer fizibilite raporunun sonuçları uygunsa o zaman buraya EPDK’dan lisans için ön onayı verilmeli ve ancak bundan sonra kurulum aşamasına geçilmelidir. Böyle bir düzenlemede can alıcı nokta ise, fizibilite raporunun sadece EPDK tarafından onay verilen değerleme firmalarından alınabilecek olmasıdır” diye konuştu.

Başkan Zülfikar, “Buradaki herkes çok iyi bilmektedir ki, bir akaryakıt istasyonunun kurulum maliyeti oldukça yüksektir. Sadece bu da yeterli değildir. İstasyonlar arasındaki mesafe tahdidinin de şehir içinde aynı yönde bir kilometre yerine, bir kilometre yarı çapına çıkarılması uzun zamandır öneri ve beklentilerimiz arasındadır. Bayilerin kontrol edemedikleri maliyetlerini azaltmak gerekmektedir. Bunlardan bir tanesi de elektronik sistemler aracılığıyla yapılan satışlardır. Dağıtıcılar tarafından bayilerin kâr oranlarını zorlayacak hatta aşacak ölçülerde iskonto verilmemeli ve bu konuda şeffaflığın temin edileceği bir düzenleme muhakkak yürürlüğe konulmalıdır. Bu konuda, EPDK Başkanımızın hakkını vermemiz gerekli şeffaflık konusunda bir düzenleme üzerinde çalışacaklarını bundan bir süre önce yapılan bir toplantıda bizlere müjdelediler bunun da en kısa zamanda sonuçlarını göreceğimizi umut ediyoruz. Aynı şekilde Finansal Aracılık Hizmeti adı altında yürütülen akaryakıt ticaretinin ve dağıtıcıların merkezi olarak yürüttüğü finansal promosyonlarla birlikte dağıtıcının bilgisi dışında bankaların haricen uyguladıkları promosyonların da bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, “Bildiğiniz gibi, petrol ve döviz kuruna bağlı fiyat artışları tüketicileri olduğu kadar sermaye gereksinimimizi arttırması dolayısıyla bayileri de olumsuz yönde etkilemekteydi. Geçtiğimiz hafta akaryakıt ürünlerinde yapılan ÖTV düzenlemesiyle devletimiz üzerine düşen görevi yapmış, elini taşın altına koymuştur. Bildiğiniz üzere, Bakanlar Kurulu Kararına göre uluslararası piyasalardaki petrol ve döviz kuru artışlarının pompa fiyatı üzerindeki maliyeti ÖTV’den düşürülmek suretiyle karşılanacak böylece artış tüketiciye yansıtılmayacaktır. Biz TABGİS olarak bu kararı son derece olumlu buluyoruz. Ancak, bu aşamada bayi ve dağıtıcıların da kendi kârlarından yapmış olduğu fedakarlığın telafisinin sektör olarak beklentisi içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Diğer yandan, kararda ithalat yoluyla temin edilen ürün fiyatlarının ne şekilde denetleneceği net değildir. Bu konu üzerinde gerekli tedbirler alınırsa sonuçları bakımından daha mükemmel bir düzenleme yapılmış olacaktır düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.

TABGİS’in sektörde 55. Yılı

Başkan Zülfikar, “Tam da bu noktada uzun zamandır işaret ettiğimiz dağıtım şirketlerinin lisans kriterlerinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Piyasamızda maalesef maliyet altındaki satışlar hala devam ediyor. Sektörümüz özelinde değerlendirmek gerekirse sadece sayıca çoğalmanın rekabete müspet etki yaratacağı şeklindeki bir algıyı son derece yanlış buluyoruz. Sağlıklı rekabet için ana dağıtım şirketlerinin kriterlerinin sektörün kurumsallaşmasına çok daha fazla hizmet edecek boyutlarda olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun acil adımlarından biri ise dağıtıcıların bayi teşkilatıyla ilgili yükümlülüklerinin muhakkak sayıca çoğaltılmasıdır. Beş bayiden oluşan bir teşkilat sistemi çok kolay karşılanabilecek bir kriterdir. Bunun en az elli bayiye yükseltilmesi gerekir. Sektörümüzdeki kurumsal yapının kuvvetlendirilmesi için bu düzenlemelerin hızlıca yapılması gerektiği inancındayız. İşte bütün çabası çalışması sektörün ve bayilerin refahı için olan TABGİS, 55 yıldır durmaksızın yoluna devam ediyor. 55 Yıl bir insan hayatıyla kıyasladığımızda en verimli ve tecrübelerin en iyi şekilde değerlendirildiği çağlara tekabül eder. Bu vesileyle, TABGİS’in sizlerin huzurunda yeni yaşını kutluyor, sendikamıza yıllar önce hayat veren ebediyete intikal etmiş tüm değerli kurucu üyelerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Bizlere her zaman inanan, güvenen, en zorlu koşullarda desteklerini esirgemeyen, en eskisinden en yenisine tüm değerli üyelerimize ve meslektaşlarımıza can-ı gönülden teşekkür ediyorum” sözlerine ekledi.

Başkan Zülfikar son olarak, “Sektörümüzün sorunlarının çözümlenmesinde gerektiğinde ortak akılla bir masa etrafında buluşup, dirsek temasında bulunduğumuz tüm sivil toplum örgütlerine ve onların saygıdeğer temsilcilerine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun çok değerli Başkanına, Kurul Üyelerine ve bürokratlarına, sektörümüzü dünyadaki en teşekküllü teknolojik donanımlarla buluşturan tüm tedarikçi firmalara, bizleri her yıl çok önemli organizasyonlarla bir araya getiren ve haberleriyle aydınlatan Enerji Petrol Gaz Grubuna ve sektörel basınımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Galeri için tıklayınız…