PÜİS Başkanı Okumuş’tan TESK Başkanı Palandöken’e yanıt

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in, 24 Ocak 2019 tarihinde akaryakıt fiyatları konusunda yaptığı açıklamaya ilişkin PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş bugün bir basın açıklaması yayınladı. PÜİS Genel Başkanı Okumuş’un açıklaması şu şekilde: “Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken’in, daha önceki açıklamalarında olduğu gibi 24 Ocak […]

PÜİS Başkanı Okumuş’tan TESK Başkanı Palandöken’e yanıt
Servet Uzun
  • Yayınlanma25 Ocak 2019 14:33

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in, 24 Ocak 2019 tarihinde akaryakıt fiyatları konusunda yaptığı açıklamaya ilişkin PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş bugün bir basın açıklaması yayınladı.

PÜİS Genel Başkanı Okumuş’un açıklaması şu şekilde:

“Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken’in, daha önceki açıklamalarında olduğu gibi 24 Ocak 2019 tarihli ‘Dolar düşüyor, akaryakıt yerinde sayıyor’ başlığıyla basına yansıyan açıklamasını da bir kez daha hayret ve esefle karşılıyoruz.

TESK gibi güçlü bir sivil toplum kuruluşunun başında olan Sayın Bendevi Palandöken’in ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının nasıl oluştuğunu bilmemesi, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yaptığımız basın açıklamalarına rağmen doğruyu algılamamakta ısrar etmesi ve hala aynı beyanlarda bulunması kabul edilir bir şey değildir.

Sayın Palandöken’in ısrarla konuyu çarpıtması nedeniyle bir kez daha kamuoyunun doğru bilgilerle aydınlatılması için ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının oluşumu konusunda bu açıklamayı yapmamızın gereği doğmuştur.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, akaryakıt fiyatlarının oluşumunda akaryakıt bayilerinin ve dağıtım şirketlerinin en küçük bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı bulunmamaktadır.

Ülkemizde tüketilen akaryakıt ürünlerinin yaklaşık yüzde 90’ı ithal edilen ham petrolden üretilmekte veya direkt nihai ürün olarak ithal edilmektedir. Dolayısıyla ülkemizdeki akaryakıt fiyatları, ham petrol fiyatları, uluslararası benzin ve motorin fiyatları ve Dolar kurundaki gelişmelere paralel olarak değişmektedir. O nedenle sadece dolar kuruna veya ham petrol fiyatına bakıp bir değerlendirme yapmak yanıltıcı olabilir. Ham petrol fiyatı artarken, örneğin benzin fiyatı düşebilir ya da ham petrol fiyatı düşerken benzin fiyatı artabilir. Aynı şey dolar kuru için de geçerli. Uluslararası piyasalara ve dolar kuruna bağlı olarak belirlenen bu fiyatın üzerine rafineri kar marjı, EPDK gelir payı, dağıtıcı ve bayi kar marjı ve son olarak da maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve nisbi Katma Değer Vergisi (KDV) eklenmektedir. Fiyat oluşumunda yer alan faktörlerden dağıtıcı ve bayi kâr marjı fiyat artışlarında en az etkili olan iki unsurdur.  Zira dağıtıcı ve bayi payı cüzi ve maktu rakamlardan oluşmaktadır.

Bu nedenle dağıtım şirketlerinin ve akaryakıt bayilerinin pompa satış fiyatlarının artışlarında herhangi bir iradeleri, müdahaleleri veya katkıları bulunmamaktadır.

Özellikle son dönemde dolar kuru ve ürün fiyatlarında artış olurken, bayi ve dağıtıcı kar paylarında bir artış olmamış, kar payları reel olarak gerilemiştir. Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar dağıtım şirketleri ve bayilerin operasyonel ve finansal maliyetlerini önemli ölçüde arttırmıştır. Bu nedenle akaryakıt bayilerinin kar paylarının enflasyon oranında güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Enflasyon ve fiyat artışları nedeniyle kar payları erozyona uğrayan bayiler, buna rağmen büyük bir özveriyle tüketicilere günün 24 saati en üst düzeyde kesintisiz hizmet veriyor. Dün olduğu gibi, bugün de kar gözetmeksizin ülkemizin kalkınması için dişini tırnağına takan, milli duruşundan asla taviz vermeyen akaryakıt bayilerini ve ülkemizin en önemli sektörlerinden biri olan akaryakıt sektörünü mesnedi olmayan iddialarla tüketicilere şikâyet etmek, akaryakıt dağıtım şirketlerine ve bayilere fiyat düşürün şeklinde açıklamalar yapmak, hem ülkemize, hem de sektörümüze büyük zarar veriyor.

Sayın Bendevi Palandöken’in ülkemizin ve sektörümüzün içinde bulunduğu durumu dikkate alarak söylemlerini buna göre belirlemesini ve bir kez daha bilmediği konuları araştırmadan açıklama yapmamasını öneriyoruz.”

PÜİS, TMGD muafiyetinden yararlanacak bayilerine duyuruda bulundu