PÜİS Başkanı İmran Okumuş, sendika üyelerine uyguladığı komisyonu düşüren Ziraat Bankası’na teşekkür etti. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş, Ziraat Bankası’yla yaptıkları protokole ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Bankanın, PÜİS üyelerine uyguladığı kredi kartı komisyon oranlarını 1,70’ten 1,40’a düşürdüğünü açıklayan Okumuş, ekonomik anlamda yaşanan zorlu süreçte bu indirimi büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını […]
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş, Ziraat Bankası’yla yaptıkları protokole ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Bankanın, PÜİS üyelerine uyguladığı kredi kartı komisyon oranlarını 1,70’ten 1,40’a düşürdüğünü açıklayan Okumuş, ekonomik anlamda yaşanan zorlu süreçte bu indirimi büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
“TEMENNİMİZ YÜZDE 1’İN ALTINA DÜŞMESİ”
Bir süredir ülkemizde yaşanan ekonomik problemlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan PÜİS Başkanı Okumuş, “İki yılı aşkın süredir yaşanan ekonomik terörün olumsuz etkilerini her sektörde olduğu gibi, akaryakıt sektörü de derinden hissetti. Faizlerin önemli oranda arttığı bu süreçte akaryakıt bayileri faaliyetlerini güçlükle sürdürebildi. Özellikle kredi kartı komisyonları bizleri çok zorladı” dedi. PÜİS olarak terörün her türlüsüne karşı olduklarını ve daima devletin, hükümetin yanında olduklarını ifade eden Okumuş, “Ekonomik terör yaşadığımız bu süreçte akaryakıt sektörünü ayakta tutarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla kredi kartı komisyonlarının düşürülmesi için Ziraat Bankası ile yaptığımız protokol akaryakıt bayilerine bir nefes aldırdı. En son yüzde 1.70 oranında uygulanan komisyon oranlarının bugün itibariyle 1.40 seviyesine düşürülmesini büyük bir memnuniyetle karşıladık” diyerek Ziraat Bankası’nın tüm yöneticilerine şükranlarını sundu. Okumuş, temennilerinin komisyon oranlarının önümüzdeki günlerde yüzde 1’in altına düşmesi olduğunu da ekledi.
“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”
Ziraat Bankası’nın kredi kartı komisyon oranlarını düşürmesinin sektörü için çok olumlu ve önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Okumuş, “Ancak maliyetin altındaki satışlar ve fatura ticareti devam ettiği sürece başta akaryakıt bayileri olmak üzere sektördeki oyuncuların sağlıklı bir şekilde faaliyetini sürdürebilmesi mümkün değildir” dedi. Sektörün yaşadığı en büyük sorunun, maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlar olduğunu aktaran Başkan Okumuş, “Dürüst bayiler satış yapamazken, kayıt dışı faaliyet gösterenler tanker tanker yakıt satıyorlar. Herhangi bir istasyonda TÜPRAŞ çıkış fiyatından daha düşük bir fiyatla akaryakıt satılabilmesi için o istasyonun arkasında ya petrol kuyusu olmalı, ya da o istasyon TÜPRAŞ’ın ortağı olmalı. Bunlar olmadığına göre, nasıl oluyor da TÜPRAŞ çıkış fiyatından daha düşük fiyatla akaryakıt veya LPG satılabiliyor. Ya vergisi ödenmiyor, ya da illegal biçimde alınıp satılıyor” ifadelerini kullandı.
Maliyetinin altındaki fiyatlarla akaryakıt satışı yapan vergi kaçakçılarının yarattığı haksız rekabetin dürüst çalışan bayilere büyük darbe vurduğunu söyleyen Okumuş, “Binlerce kişiye istihdam yaratan, devletine vergisini son kuruşunu kadar ödeyen, tüketiciye en iyi hizmeti kesintisiz bir şekilde veren dürüst bayiler ticaret yapamaz ve evlerine ekmek götüremez hale geldi. Dürüst bayiler can çekişirken, kaçakçılar servetlerine servet katıyor ve sayıları her geçen gün artıyor. “ dedi. Konuyla ilgili olarak yetkililere çağrıda bulunan Okumuş, “Bıçak kemiğe dayandı, maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlar bitirilmediği takdirde, dürüst bayiler tek tek kapanacaktır” dedi.
“YAKIT YERİNE SATILAN FATURALAR BİTİRİLMELİ”
Akaryakıt sektörünün bir diğer önemli sorununun yakıt yerine satılan faturalar olduğunu dile getiren İmran Okumuş, EPDK’nın kararlı adımları sonucunda sektördeki kaçak akaryakıt devrinin neredeyse bittiğini kaydetti. Vergi kaçakçılığının da sektörü tehdit ettiğini anlatan Okumuş, devletin milyonlarca liralık vergi kaybına neden olan vergi kaçakçılığının sektörde büyük yaralar açtığını ifade etti.
Yakıt yerine fatura satılarak yapılan vergi kaçakçılığının önlenmesi için sendika olarak öneri sunduklarını belirten Okumuş, konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde paylaştı: “Önerimiz fatura ve irsaliyenin eş zamanlı kesilmesi, vergisinin yüksek olması nedeniyle fatura ve irsaliye iptalinin çok katı kurallara bağlanması, akaryakıtın fiziksel takibinin ve mali denetimin uçtan uça izlenecek bir sistemin kurulmasıdır. Bu önerilerimizi yetkililere aktardık. Dileğimiz bir an evvel bu sorunun çözülmesi. Her zaman devletinin yanında olan, devleti adına vergi tahsildarlığını gururla yapan, vergisini son kuruşuna kadar ödeyen, tüketiciye en üst düzeyde hizmet veren akaryakıt bayilerini devletimiz korumalı ve kollamalıdır”
İŞTE YENİ ORANLAR
Öte yandan Ziraat Bankası ile PÜİS arasındaki protokole göre sendika üyesi akaryakıt bayilerine uygulanacak yeni komisyon oranları şöyle olacak:
TEK ORAN (ZİRAAT BANKASI KARTLARI +DİĞER BANKA KARTLARI )
Ertesi Gün İskontolu Ödeme/Blokeli Gün
%1,40/29 gün
ZİRAAT BANKASI KREDİ KARTLARI
Ertesi Gün İskontolu Ödeme /Blokeli Gün
%0.85/18 gün
DİĞER BANKA KARTLARI
Ertesi Gün İskontolu Ödeme/Blokeli Gün
%1.90/39 gün
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TESAB’ın düzenlediği IV. Enerjide Dijital Dönüşüm Panelleri başlıyor19 Kasım 202415:26 TP Petrol’ün kontrolünün Zeren Group Yatırım AŞ tarafından devralınmasına onay19 Kasım 202413:16 Şahbazov, Türkiye ile yeşil enerjide işbirliğini güçlendireceklerini söyledi19 Kasım 202413:15 Brent petrolün varil fiyatı 73,20 dolar19 Kasım 202411:50 İnci Akü, ‘Akümgelsin Garaj Aktiviteleri’ ile yolların enerjisini yeniliyor19 Kasım 202410:57