PÜİS Başkanı Okumuş’tan iki önemli ziyaret

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı ve maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların yarattığı haksız rekabet sorunlarının çözümü adına Ankara’da iki kritik ziyaret gerçekleştirdi. PÜİS’ten yapılan açıklamaya göre Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ile İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın’ı makamlarında ziyaret eden Genel Başkan Okumuş, devleti büyük miktarda vergi kaybına uğratan, […]

PÜİS Başkanı Okumuş’tan iki önemli ziyaret
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma26 Eylül 2019 17:30

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı ve maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların yarattığı haksız rekabet sorunlarının çözümü adına Ankara’da iki kritik ziyaret gerçekleştirdi.

PÜİS’ten yapılan açıklamaya göre Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ile İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın’ı makamlarında ziyaret eden Genel Başkan Okumuş, devleti büyük miktarda vergi kaybına uğratan, akaryakıt sektöründe haksız rekabet yaratan maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların önlenmesi için gerekli girişimlerin yapılmasını talep etti.

Her iki ziyarette de akaryakıt sektörünün en önemli sorununun, akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı olduğuna dikkat çeken Genel Başkan Okumuş, “Sektörümüzdeki vergi kaçakçılığı, devletimiz hazinesinin çok ciddi vergi kaybına uğramasına neden olurken, yarattığı haksız rekabet nedeniyle sektörde faaliyet gösteren binlerce akaryakıt bayisinin mağduriyetine yol açmaktadır” dedi.

“İRSALİYE VE FATURA İPTALİ KATI KURALLARA BAĞLANMALI”

Akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığının önlenmesi konusunda PÜİS’in önerilerini Gelir İdaresi Başkanı Bayrakdar ile İç Ticaret Genel Müdürü Yankın’a aktaran Genel Başkan İmran Okumuş, “Öncelikle dolum tesisinden ikmal edilen yakıtın irsaliyede belirtilen yer dışında başka bir yere götürülüp satışının önlenmesi için irsaliye ile fatura eş zamanlı olarak düzenlenmelidir. Dolum tesisinden istasyonlara yapılan ikmallere de aynı sistem getirilmelidir. Ayrıca akaryakıt ürünleri üzerindeki vergiler çok yüksek olduğu için fatura ve irsaliye iptali çok katı kurallara bağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

“DAĞITICILAR ARASI TİCARET SADECE İKİ DAĞITICI ARASINDA YAPILMALI”

Dağıtıcılar arası ticarete iki dağıtıcı dışında zincirleme olarak başka dağıtıcıların da dahil olması sonucunda küçük dağıtım şirketlerinin büyük şirketlerin toptancıları gibi çalıştığını ve piyasanın yapısını bozduğunu söyleyen PÜİS Genel Başkanı Okumuş, “Diğer bir önerimiz ise dağıtıcılar arası ticaret sadece iki dağıtıcı arasında yapılması, üçüncü bir dağıtıcının bu ticarete dahil olmamasıdır. Ayrıca piyasadaki kayıt dışılığın önlenmesi için dağıtıcı lisansı alma hususun­da mevzuatta öngörülen şartlar da ağırlaştırılmalıdır. Bu amaçla dağıtım şirketlerinin piyasa şartlarını bozucu etkilerini asgari düzeye indirmek için ilave şartlar getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“KULLANICI DEPOLARINA DA OTOMASYON KURULMALIDIR”

Lisanslı olmayan depolara da otomasyon zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini belirten Genel Başkan İmran Okumuş, “Serbest kullanıcıların, fabrikaların, şantiyelerin, nakliye fi­losu işletmelerinin ve benzeri gibilerin kendi ihtiyaçları için kurdukları depolara da otomasyon kurma ve uygulama zorunluluğu getirildiği takdirde, akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı önemli ölçüde azalacaktır. Öte yandan mühürleme işleminin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılması halinde otomasyon sisteminin devre dışı bırakılmasının önüne geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

“UÇTAN UÇA TAKİP SİSTEMİ KURULMALI”

Akaryakıt ürünleri üzerinden vergi kaçakçılığı yapan firmaların izlediği diğer bir yolun tankerdeki mührün sökülmesi ve irsaliyenin yırtılıp atılması olduğuna dikkat çeken Genel Başkan İmran Okumuş, “Burada tankerdeki akaryakıt için başka bir firmaya örneğin bir inşaat firmasına fatura kesilirken, akaryakıt bir istasyonun deposuna teslim edilmekte. O istasyonda ise otomasyon sistemi devre dışı bırakılarak kayıt dışı satış yapılmaktadır. Önerimiz, akaryakıtın fiziksel takibinin ve mali denetimin uçtan uça (rafineriden kullanıcıya kadar) izlenecek bir sistemin kurulmasıdır” dedi.

“OTOMASYON-YAZAR KASA-POMPA ENTEGRASYONU SAĞLANMALI”     

Akaryakıt sektöründeki vergi kaçakçılığının önlenmesinin bir diğer yolunun otomasyon, yazar kasa ve pompa entegrasyonunu sağlayacak sistemin kurulması ve bilgilerin anlık olarak EPDK’ya ve Gelir İdaresi Başkanlı­ğı’na aktarılması olduğunu söyleyen Okumuş, ayrıca akaryakıt harici ürünlerin akaryakıt yerine kullanılmasının önlen­mesini teminen bu tür yakıtlar için kesilen faturaların gider olarak kullanılmasının yasaklanmasını talep etti.

“UCUZ YAKIT TABELALARI MEVZUATA AYKIRI”

Şehirler arası yollarda sık sık görülen ‘ucuz yakıt’ tabelalarının mevzuata aykırı olduğunu da dile getiren Okumuş şunları söyledi: “Mevzuata aykırı bir şekilde yapılan bu ilanlarda afişe edilen fiyatlar her şeyden önce akaryakıtın maliyetinin de altındaki fiyatlardır. Ticarette hiç kimse zararına satış yapmaz. Bir ürün maliyetinin de altındaki fiyatlarla satılıyorsa o ürünün vergisi ödenmemiştir. Maliyetinin yani rafineri çıkış fiyatının da altındaki fiyatlarla satılan akaryakıtlar nedeniyle devletimiz milyonlarca liralık vergi kaybına uğrarken, akaryakıt sektörü de öldürücü boyutta haksız rekabete nedeniyle derin yara almaktadır. Akaryakıt ürünlerinde aşırı fiyat indirimi yaparak piyasada haksız rekabet yaratanlar ve akaryakıt fiyatlarını mevzuata aykırı olarak ilan edenler hakkında denetimlerin arttırılması ve gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz.”

BAYRAKDAR VE YANKIN’A TEŞEKKÜR

Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’a ve İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın’a teşekkürlerini sunan Genel Başkan İmran Okumuş, “Hem Gelir İdaresi Başkanı Sayın Bekir Bayrakdar’a hem de İç Ticaret Genel Müdürü Sayın Adnan Yankın’a sorunlarımıza gösterdikleri hassasiyet ve Sendikamız adına şahsıma gösterdikleri yakın ilgi nedeniyle şükranlarımı sunuyorum. Sorunlarımızın en kısa sürede çözüleceğine inancım tamdır” diye konuştu.