
İKMİB tarafından düzenlenen çevirimiçi toplantıda petrol fiyatlarında yaşanan son gelişmeler ve bu gelişmelerin kimya sektörüne olan etkileri ayrıntılarıyla masaya yatırıldı. Sibel ACAR-ANKARA/ İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından düzenlenen “Petrol Piyasası ve Petrol Fiyatı Oluşumunun Analizi, Kimya Sektörüne Etkileri” konulu toplantı çevirimiçi olarak düzenlendi. Toplantı çerçevesinde Dr. Mevlüt Çetinkaya petrol piyasasındaki son […]
Sibel ACAR-ANKARA/ İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından düzenlenen “Petrol Piyasası ve Petrol Fiyatı Oluşumunun Analizi, Kimya Sektörüne Etkileri” konulu toplantı çevirimiçi olarak düzenlendi.
Toplantı çerçevesinde Dr. Mevlüt Çetinkaya petrol piyasasındaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Çetinkaya moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, petrol piyasasındaki gelişmelerin sebep-sonuç ilişkileri ayrıntılarıyla ele alındı.
Petrolün kimya sanayinin temelinde olması sebebiyle petrol piyasasındaki etkilerin sektörü temelden etkilediğini ifade eden Çetinkaya, insan hayatında yaşanan köklü değişimlerden dolayı petrol piyasasını aşağı çeken faktörlere değinerek; “Petrolün tahtını elektrikli araçlar sarsacak.2020 yılında elektrikli araç sayısının 350 milyon olması öngörülüyor. Petrolün yerini yenilebilir enerji alacak. Enerji kaynakları kullanımında 2050 yılına kadar köklü değişim ve dönüşüm yaşanacak. Petrolün geleceğini de petrokimya sektörü düzenleyecek” ifadelerini kullandı.
Petrol fiyatlarını belirleyen temel faktörlere değinen Çetinkaya, fiyatların jeopolitik ve ekonomik sebeplerden doğrudan etkilendiğini söyleyerek; “Petrol piyasasında fiyatlar, fiziki ve finansal oyuncular arasında belirleniyor. Piyasayı, fiziki oyuncular olan üreticiler, lojistikçiler ve rafineler ile finansal oyuncular olan bankalar, yatırım fonları ve yatırımcılar arasında olan ticari etkileşimler belirliyor” dedi.
Bu oyuncuların risk alarak vadeli işlemlerle para kazanma isteğinin ham petrolün emtia yatırımlarında önemli bir rol oynadığına değinen Çetinkaya, vadeli işlemlere olan ilginin giderek arttığını bunun da petrol fiyatlarını doğrudan etkilediğini söyledi.
Petrol fiyatlarında yaşanan ani düşüşün yatırım planlarının gözden geçirilmesine sebep olduğuna vurgu yapan Çetinkaya, bu sebeple ham petrolden petrokimya ve nihai ürünlere olan dönüşümün sektörü şekillendireceğine değindi.
Covid-19’un tek kullanımlık plastik ambalaj ürünlerine olan bakış açısında olumlu değişikliklere yol açtığına da değinen Çetinkaya, koronavirüs sebebiyle kimya sektöründe yaşanan son gelişmelere ilişkin; “Kimyasal hammadde fiyatlarından dolayı küresel rekabet düzeni değişerek petrol fiyatlarında yaşanan çöküş hammadde ve küresel rekabet düzeninde büyük bir değişime neden oldu. Kimya şirketleri büyük tedarik zincirlerinin aksaklıklarına tepki olarak son müşterilere yakın olan bölgelere yöneldi. 2020 yılından bu yana kimya şirketlerinin hisse senedi fiyatları çarpıcı bir şekilde düştü” ifadelerini kullanırken yeni fırsatlar için ise; “”İnoavasyon ve yeni iş modelleri ile gelecek nesiller için sorumlu değer zinciri” önerisinde bulundu.
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ise, normalleşme sürecinin Haziran ayı başı itibarıyla başladığını söyledi.
Hükümetin aldığı önlemler ve iş dünyasının azmiyle sürecin atlatılacağına olan inancının tam olduğunu ifade eden Pelister; “Daha fazla yatırım için destek bekliyoruz” dedi.
Ölçek büyütmek için şirket sermayelerinin büyütülmesi gerektiğine değinen Pelister; “Kimya sektöründe şu asla unutulmamalıdır ki, ‘Hiçbir madde yoktan var, vardan yok edilemez. Bunu göz önünde bulundurarak bu kuralın döngüsel ekonomide bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Sürdürülebilirlik için döngüsel ekonomiye gereken değeri vermeliyiz. Dönüşüm bu yana doğru gerçekleşmeli” diye konuştu.
Kimya sektörünün geçen yıl 20,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini de belirten Pelister, sektörün 2020 yılında en azından 20 milyar dolar ihracatı yakalayacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Genel Başkanı Okumuş’un Darphane ziyaretinde süre uzatımı konusunda görüş birliğine varıldı29 Nisan 202520:18 Eti Maden 2024 sonunda 1,3 milyar dolarlık satışla tüm zamanların rekorunu kırdı29 Nisan 202518:19 Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullanımının Türkiye’de enerji güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi29 Nisan 202516:41 Raylarda yeşil dönüşüm29 Nisan 202515:06 Avrupa’da yaşanan elektrik kesintileri ülkeler arası bağlantıların dayanıklılığını gündeme getirdi29 Nisan 202514:47