Petrol Ofisi ve Mimar Selim Yuhay, Maxima ile yeni nesil tamirhaneler tasarlıyor

Petrol Ofisi Grubu Kıdemli Pazarlama Müdürü İbrahim Başa ve ünlü Mimar Selim Yuhay, “Selim Yuhay ile Yepyeni Maxima Tamirhanem” projesini Enerji Petrol Gaz’a anlattı.

Petrol Ofisi ve Mimar Selim Yuhay, Maxima ile yeni nesil tamirhaneler tasarlıyor
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma18 Nisan 2025 14:26
Röpotaj: Bikem Öğünç

Petrol Ofisi Madeni Yağlar’ın Mimar Selim Yuhay ile başlattığı yeni “Selim Yuhay ile Maxima Yepyeni Tamirhanem” projesi, Türkiye’nin dört bir yanındaki tamirhanelerden ilgi ve talep görmeye devam ediyor. Ünlü Mimar Selim Yuhay ve Petrol Ofisi Grubu Kıdemli Pazarlama Müdürü İbrahim Başa, Enerji Petrol Gaz gazetesi için projenin detaylarını ve hedeflerini anlattı.

Maxima Tamirhanem projesi hakkında bize detaylı bilgi verebilir misiniz?

Petrol Ofisi Kıdemli Pazarlama Müdürü İbrahim Başa

Petrol Ofisi Kıdemli Pazarlama Müdürü İbrahim Başa

Türkiye’de sanayi sitelerindeki servis noktaları, araç bakımlarının yapıldığı çok önemli noktalardır. Öte yandan, kendine has bir geleneği ve kültürü de temsil ederler. Bütün bunlardan dolayı da Petrol Ofisi için değerli ve kritik önemdedirler. “Selim Yuhay ile Yepyeni Maxima Tamirhanem” projesi, Petrol Ofisi Madeni Yağlar’ın ünlü mimar Selim Yuhay ile iş birliği yaparak hayata geçirdiği bir dönüşüm çalışması. Projenin temel amacı, madeni yağ ürünlerinin satıldığı tamirhaneleri yenileyerek onları daha işlevsel, modern ve estetik hale getirmek ve daha da önemlisi o dükkânda uzun saatler geçiren ustaların, kalfaların, çırakların hayatına dokunmak ve onlara fayda sağlamak. Her ay bir tamirhanenin yenilenmesi planlanıyor ve bu yenilenme süreci, video içerikleriyle Petrol Ofisi’nin dijital kanallarında paylaşılıyor. Bu projeyle tamirhanelerin fiziksel yapılarını iyileştirerek bakım yaptıran son tüketicilerin de hizmet deneyimi kalitesinin arttırılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Madeni yağ pazarının lideri olarak, bu projeyi sektördeki öncü rolümüzün bir yansıması olarak görüyoruz.

Proje fikri nasıl ortaya çıktı?

İletişim planlarımız, sadece belli mesajlar vermenin ötesinde her zaman “gerçek fayda” sağlamaya yönelik işler ve aksiyonları barındırıyor. Zaten Petrol Ofisi, kurulduğu günden bugüne, içinde olduğu tüm sektörlerin gelişimine öncülük etmeyi ilke edinmiş bir kurum ve bu, şirketimizin DNA’sında var. Madeni yağlar pazarında lider konumumuzu korurken, ürünlerimizin son kullanıcıyla buluştuğu tamirhanelerin fiziksel koşullarını iyileştirme ihtiyacı, bu fikrin de temel motivasyonu oldu. Ürünlerimizin son tüketiciye ulaştırıldığı tamirhanelerin daha verimli ve estetik hale getirilmesiyle hizmet kalitesini artırma düşüncesi, bizleri çok heyecanlandırdı.

Bunu yapmak için de en doğru kişi, sevgili Selim Yuhay’dı. Kendisiyle daha öncesinde ağır vasıtaların iç tasarımlarını yenilediğimiz bir projemiz de olmuştu. Her şeyden önce, Selim Yuhay’ın enerjisi ve profesyonel bakış açısı, projemizin taşıyıcı öğesi oldu. Tamirhaneleri sadece bir iş yeri olmaktan çıkarıp modern bir hizmet alanına dönüştürme vizyonu, bizim yenilikçi yaklaşımımızı da ifade ediyor.

Proje kapsamında çok kısa sürede tamirhaneler yenileniyor, peki bu projeye dahil olma şartları nelerdir? Her tamirhane katılabiliyor mu? Başvuru süreçleri ve sonrasını dinleyebilir miyiz sizden?

Madeni yağ ürünlerini satan tüm tamirhaneler, bu projeye başvuru yapabiliyor. Projeye katılım için tamirhanelerin yapması gereken tek şey, https://www.petrolofisi. com.tr/madeni-yaglar sayfasındaki başvuru formunu doldurmak. Başvuran kişilerin tamirhanelerinin fotoğraflarını ve Maxima ürününü kullanma motivasyonlarını anlatan 1 dakikalık videoyu da formda paylaşması gerekiyor. Ayrıca, başvuru sahiplerinin 18 yaşından büyük olması, yalnızca kendi tamirhaneleri adına başvuru yapması ve bir tamirhanenin sadece bir kez katılma hakkı olması gibi şartlar da var. Başvurunun geçerli sayılması için formdaki bilgilerin tam ve doğru doldurulması gerekiyor. Katılım ücretsiz ve yenileme için seçilen tamirhanelerden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Başvurular alındıktan sonra, uygun görülen tamirhaneler projeye dahil ediliyor. Tabii burada önemli bir konu da şu; bu dükkânlar sonuçta ustalarımızın ekmek kapısı, içeride sürekli bir operasyon var. Bu yüzden yenileme işlemi de hızlıca tamamlanmalı. Bunu da Selim Bey, sağ olsun, uzman ekibi ile çok güzel başarıyor. Üç gün gibi kısa bir sürede yenileme tamamlanıyor. Akabinde de bu dönüşüm hikâyeleri, Petrol Ofisi’nin dijital kanallarında video içerikleriyle kamuoyuyla paylaşılıyor.

Şimdiye kadar kaç tane tamirhane yenilendi?

Projemiz daha çok yeni başladı, ancak şimdiden üç tamirhanenin yenilendiğini söyleyebilirim. Her ay bir tamirhanenin yenilenmesi hedefiyle ilerleyen projemizin devam eden bir yapısı olduğu için bu sayı zamanla artacak. Şimdiye kadar yayımlanmış bölümler Petrol Ofisi Maxima Youtube kanalımızdan izlenebiliyor.

Proje ne kadar daha devam edecek? Farklı illerde de bu çalışma devam edecek mi?

Tabii ki başka illerde de devam edecek. Şimdiye kadar İstanbul’da iki, Hatay’da bir nokta yenilendi. Petrol Ofisi, ülkenin her yerinde olduğu için bu proje ile de amacımız aynı yaygınlığı sağlamak.

Projeyle ilgili olarak iletmek istedikleriniz ve hedefleriniz nelerdir?

Hedefimiz, daha önce de belirttiğim gibi sektörümüze “gerçek fayda” sağlamak. Bu projeyi Türkiye genelinde yaygınlaştırarak, daha fazla tamirhaneyi bu deneyime dahil ederek Petrol Ofisi’nin yenilikçi vizyonunu bir kez daha ortaya koyacağız.


Maxima ile Yepyeni Tamirhanem projesini sizden dinleyebilir miyiz?

Mimar Selim Yuhay

Mimar Selim Yuhay

Aslında önemli olan hayata iz bırakmak. Biz, Petrol Ofisi ile birlikte bir kere daha yepyeni bir projede, yeni insanların hayatına iz bırakacak bir imza atıyoruz: Yepyeni Tamirhanem. Daha önce Yollardaki İkinci Evim adlı projeyle zaten birçok ödül de almıştık. O projede de tır şoförlerinin yaşadıkları ufacık alanları ev haline getirmiştik. Şimdi burada da tamirhaneleri yeni nesil tamirhaneler olarak tasarlıyor ve hem müşteriler hem de çalışanlar için daha sıcak bir ortam, özel bir alan yaratıyoruz. Bunu yaparken de iş güvenliğini her zaman öncelikli kılıyoruz.

Tamirhaneleri yenileme sürecini anlatır mısınız biraz? Ne kadar zamanda tamamlanıyor?

Tabi, biz hızımızdan vazgeçmiyoruz. Yine iddiamız üç gün. Bunun sebebi çalışan iş yerlerini uzun süreli kapalı tutmamak. Projeyi ne kadar çabuk tamamlarsak tamirhane sahipleri de müşterilerime o kadar hızlı cevap verir. Kısacası geldiğimiz günden itibaren tam üç günde anahtarı tamirhanemizin sahibine teslim ediyoruz.

Tamirhaneden tamirhaneye farklılıklar oluyor mu? Şimdiye kadar tamamladığınız projelerde sizi zorlayan taraflar oldu mu?

Maxima’nın ürünü için nasıl ki araçtan araca hiç fark etmeden “tam koruma” diyoruz; işte bizim için de tamirhaneden tamirhaneye fark etmiyor, neresi olursa olsun yine üç güne göre kendimizi programlıyoruz ve istisnasız bu süre zarfında teslim ediyoruz.

Kaç kişilik ekibiniz var?

8 kişilik bir ekibimiz var. Tabi zaman zaman bu sayı artabiliyor. Ancak kişi sayısının artmasından değil aslında organize olarak doğru bir planlamayla çalışmaktan kaynaklanan bir başarı diyebilirim buna.

Şu anda İstanbul Otomotiv’deyiz tamirhane olarak. Burada nasıl bir dönüşüm süreci yaşandı? Neler değişti, neler yaptınız?

Şu anda İstanbul’un en büyük oto sanayi sitelerinden biri olan Maslak Oto Sanayi Sitesi’ndeyiz. Ve burası çok yoğun bir yer, çoğunlukla park yeri bile bulamazsınız. Geldiğimiz ilk gün burada çok yoğun bir çalışma vardı. Ustalarımız çalışıyorlardı. Tamirhanenin sahibine, ilk olarak tüm ekibi tanımak istediğimi söyledim. Sonuçta burada hepsinin bir alın teri ve tecrübesi var. Önce onları dinleyip daha sonra çalışma alanını nasıl tasarlayacağımıza karar veriyoruz. Bu kararı verdikten sonra da hemen projemizi hazırlayıp öncelikli olarak ustalarımızın dinlenebilecekleri alanları tasarlıyoruz. Sonra da müşterilerin gelip rahatlıkla kendilerini ifade edecekleri, oturup bir çay içecekleri bir alan tasarlıyoruz. Burada önemli olan kendini, aracını ustaya teslim etmek. Kısacası uzun süreli kullanım için hazırlanan bu projelerin çevre esnafına da bir örnek olacağı kanaatindeyim. Hedefimiz Türkiye’nin her yerine ulaşabilmek. Hatta sınırları aşıp dünyada Maxima’nın olduğu her yerde tamirhanelerimizi yeni nesil tamirhane olarak tasarlamayı hedefliyoruz.

Burada gerçekten çok emek var. Bu projeyi oluşturmak biraz cesaret istiyor. Tabi insanın aklına hemen “Tamirhane dendiğinde bir mimara ihtiyaç var mı?” sorusu geliyor. Artık görüyoruz ki gerçekten ihtiyaç var. Ve bu ihtiyacın karşılığında da aslında Petrol Ofisi’nin buradaki özel yaklaşımı çok önemli.

Yapılan değişiklik ve yeniliklerin gerek tamirhane sahibi gerek çalışanları ve de müşterileri açısından ne gibi avantajları olduğunu söylersiniz?

Hemen şöyle düşünelim; bir tamirhanenin önünden geçiyorsunuz ve arabanızı teslim edeceksiniz, arabanız sizin için çok değerli. Birçok kişi kimi zaman kendine bakmaz ama arabasına bakım yaptırır. Usta ne kadar iyi ve profesyonel olursa olsun, tamirhane de bir imaj oluşturur. Arabanızı oraya teslim ettiğinizde kafanızda hiçbir bir soru işareti olmamalı. Bu tamamen güvene dayalı bir ilişki. Bizim projelerimizde insanın kendini doğal ortamda hissetmesi için kullandığımız renkler var. Yeşilin sıcaklığını, ahşabın dokusunu ve aynı zamanda dinamizmin ve hareketliliğin simgesi olan kırmızıyı kullanıyoruz. Tamirhanede oluşturduğumuz ortamlar çalışma alanında da kolaylıklar sağlıyor.

Son olarak tamirhane sahiplerine neler söylemek istersiniz?

Açıkçası bir hedefimiz var, o da Türkiye’nin her yerindeki tamirhanelere Petrol Ofisi Maxima ile konuk olmak. Çünkü bizim için insanlar, iş güvenliği değerli ve kullanılmayan alanların yeniden kullanılır hale gelmesi, yani işlevsellik çok değerli.