
PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, sendikasının taleplerini Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu’na iletti. Aynı zamanda TİSK Yönetim Kurulu Üyesi olan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, bugün TİSK Yönetimi ile birlikte AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Tetekonferans aracılığıyla […]
Aynı zamanda TİSK Yönetim Kurulu Üyesi olan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, bugün TİSK Yönetimi ile birlikte AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Tetekonferans aracılığıyla bir toplantı gerçekleştirdi.
Yaklaşık iki saat süren toplantıda Genel Başkan İmran Okumuş, koronavirüs salgını nedeniyle akaryakıt bayilerinin yaşadığı sorunların çözümü için PÜİS’in öneri ve taleplerini iletti.
PÜİS’ten konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre Genel Başkan Okumuş, Sarıeroğlu’na şu öneri ve talepleri iletti:
Koronavirüs salgını nedeniyle istasyonlarda gece saat 22.00’den sabah 07.00’ye kadar yapılan satışların yüzde 95 oranında düştüğünü söyleyen Genel Başkan İmran Okumuş, en çok elektrik tüketiminin bu saatlerde yapıldığına dikkat çekerek bu saatler arasında istasyonların kapanmasını ve nöbetçi akaryakıt istasyonu uygulamasına geçilmesini talep etti.
Okumuş konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Sayın Bakanım, akaryakıt bayileri çok zor bir dönemden geçiyor. Şehir merkezlerinde satışlar yüzde 80’e, kırsalda yüzde 60’a varan oranlarda azaldı. Bayiler ayakta kalabilmek için maliyetlerini düşürmek zorunda. Bu süreçte istasyonların gece saat 22.00’den sabah 07.00’ye kadar kapanmasını ve nöbetçi akaryakıt istasyonu uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz. Bu şartlarda bayiler zaten bir süre sonra elektrik faturalarını ödeyemeyecekleri için istasyonlar kendiliğinden karanlığa gömülecek.”
Genel Başkan İmran Okumuş, bir yandan satışların çok büyük oranda düşmesi, öte yandan akaryakıt fiyatlarında peş peşe yapılan indirimler nedeniyle bayilerin zarar ettiklerini ifade ederek, “Bayilerin bu satış hacmiyle mevzuatın öngördüğü Sorumlu Müdür, İş Güvenliği Uzmanı, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı gibi istihdam yükümlülüklerini yerine getirmelerinin imkanı bulunmamaktadır. Covid 19 salgınına rağmen bütün riskleri göze alarak vatandaşlara hizmet vermeye devam eden akaryakıt bayilerinin her türlü desteği hak ettiğini düşünüyoruz. Bu nedenle Covid 19 salgını sona erene kadar, Sorumlu Müdür, İş Güvenliği Uzmanı ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı için yapılan ödemelerin devlet tarafından karşılanmasını veya istihdam zorunluluğunun askıya alınmasını talep ediyoruz” dedi.
Akaryakıt bayilerinin Kredi Garanti Fonu kapsamında sunulan kredi imkanlarından yararlanamadıklarını söyleyen İmran Okumuş, “Bayilerimiz KGF kredisi için bankalara başvurduklarında ya limitin açılmadığı, ya da limitin bittiği ifadesiyle karşılaşıyorlar. Bu arada bayiler satışları düştüğü için dağıtım şirketlerine ödeme yapamıyorlar. Bazı dağıtım şirketleri bayilerin limitlerini düşürüyor. Dağıtım şirketlerine çeklerini ödeyemeyen, teminat mektupları bozulan akaryakıt bayileri için bu krediler can simidi olacaktır. Aksi halde akaryakıt bayilerinde iflaslar başlayacaktır. Bankalara başvuran akaryakıt bayilerinin tümünün bu krediden yararlandırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Akaryakıt sektörüne özel bir paket hazırlanması gerektiğini ifade eden Genel Başkan Okumuş şunları söyledi:
Akaryakıt sektörü bayi, dağıtıcı ve rafinerilerden oluşuyor. Bayi, dağıtıcı ve rafineriler bir bütünün parçaları. Birindeki olumsuzluk, diğerini de zincirleme olarak etkiliyor.
Bayilerin satışları şehir merkezlerinde %75-80 oranında, kırsal bölgelerde ise yüzde 50-60 arasında düştüğü için dağıtım şirketlerine ödemelerini yapamıyorlar, satış taahhütlerini ise yerine getiremiyorlar.
Dağıtım şirketleri de bayilerden ödeme almadığı için rafinerilerden yakıt almakta zorlanıyorlar. Sektörün ödeme konusunda rahatlaması şart. Bunun için sektörümüzün tümünü kapsayan özel bir ekonomi paketi hazırlanmalı.”
AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu, Genel Başkan Okumuş’un aktardığı sorunların çözümü için elinden geleni yapacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 BRICS Nükleer Platformu’nun ilk uzman paneli Çin’de düzenlendi3 Mayıs 202519:49 Resmi Gazete’de EPDK kararı yayımlandı3 Mayıs 202519:48 BOTAŞ Daire Başkanı Oğuzhan Oğuz, Uluslararası Gaz Birliği İcra Komitesi üyeliğine seçildi3 Mayıs 202519:47 İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde bakanlar enerji piyasalarını değerlendirdi3 Mayıs 202519:46 Spot piyasada doğal gaz fiyatları3 Mayıs 202519:44