OGM’den 1 yılda 1 milyon TL’lik güneş enerjisi üretimi

Türkiye orman varlığının korunması ve geliştirilmesi için çalışan Orman Genel Müdürlüğü (OGM), geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji konusunda da çalışmalarına devam ediyor. Ankara’daki genel merkeze kurulan 909 KW’lık güneş enerjisi santrali ile bir yılda 940 bin TL’ye tekabül eden enerji üretimi yapan OGM, yıllık enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 40’ını güneş enerjisinden karşılamaya başladı.  Oksijen üretimi […]

OGM’den 1 yılda 1 milyon TL’lik güneş enerjisi üretimi
Kubilay Aydeğer
  • Yayınlanma16 Nisan 2021 14:04

Türkiye orman varlığının korunması ve geliştirilmesi için çalışan Orman Genel Müdürlüğü (OGM), geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji konusunda da çalışmalarına devam ediyor. Ankara’daki genel merkeze kurulan 909 KW’lık güneş enerjisi santrali ile bir yılda 940 bin TL’ye tekabül eden enerji üretimi yapan OGM, yıllık enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 40’ını güneş enerjisinden karşılamaya başladı. 

Oksijen üretimi için hayati öneme sahip olan orman varlıkları için 182 yıldır mücadele eden OGM, bir yandan da yenilenebilir enerji ve Sıfır Atık kapsamında özel projeler yürütüyor. OGM Ankara’daki yerleşkesine kurduğu güneş enerjisi santrali ve atık dönüşüm tesisleri ile çevrenin korunmasına katkı sağlanıyor. 

1 YILDA YAKLAŞIK 1 MİLYON TL’LİK GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETİLDİ

2019 yılında 4 milyon TL’yi aşan bir yatırımla Orman Genel Müdürlüğü’nün genel merkezine kurulan 909KW’lık güneç enerjisi santralinde 2840 adet panel bulunuyor. Santral, Ocak 2020 – Ocak 2021 tarihleri arasında, 1 yıllık sürede 1.230.000 KWh’lik 940 bin TL’ye tekabül eden üretim gerçekleştirdi. Yaklaşık 4 yılda yatırım maliyetini karşılaması beklenen tesisin 1 yıllık üretimi, OGM’nin yıllık enerji tüketiminin yüzde 39’unu güneş enerjisinden karşılamasını sağladı. 

ORMAN KÖYLÜLERİ KENDİ ENERJİLERİNİ ÜRETİYOR

Güneş enerjisi kullanımının orman köylerinde de yaygınlaştırılması için projeler yürüten OGM, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile hayata geçirdiği Orman Köylerinde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi (ORKÖYPV) projesiyle bu güne kadar Afyon ve Konya illerinde 100 KW saha kurulumu tamamlayarak üretime geçilmesini sağladı. Türkiye genelinde 19 ilde 255 hanenin çatısına GES kurulumu yapıldı. 23 Orman Bölge Müdürlüğü’nde orman köylüsü 700 hanenin çatısına GES kurulumu için tespit çalışmaları başlatıldı. Ağustos 2021’den itibaren PV çatı kurulumların tamamlanması planlanıyor. “Şebekeye Bağlı Çatı Tipi Güneş Enerjisi Tip Projesi”ni de hazırlayan OGM, gelecek yıllarda da ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmalarına devam edecek. 

KÖY OCAKLARI BİYOGAZLA ISITILIYOR

Orman Genel Müdürlüğü güneş enerjisinin yanı sıra, Eskişehir’de kurduğu biyoyakıt tesisi ile yaklaşık 400 metrekarelik alanı ısıtabilecek üretim de yapıyor. Eskişehir İli Alpu İlçesi Arıkaya Mahallesi’nde kurulan biyoyakıt tesisine eklenen 2 panelli güneş kollektörü ile sistem, güneş enerjisi ile de desteklendi. Biyogaz üretiminin de amaçlandığı bu sisteme, biyogazın depolanmasını sağlayan 4 adet lastik monte edildi. 7-8 günlük mayalanma sürecinin sonunda elde edilecek biyogaz, köy konağında bulunan çay ocağında ve gerekli olduğu durumlarda köy düğün ve cemiyetlerinde yemek kazanlarının ısıtılması için kullanılması amaçlanıyor. 

OGM KAMPÜSÜNÜN TÜM ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜME GİDİYOR

Orman Genel Müdürlüğü atıkların dönüştürülmesi için de mücadele ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık projesi kapsamında OGM genel merkezde kurulan 90 adet geri dönüşüm kumbarası ile metal, plastik, kağıt, ahşap, cam ve pil atıklarını toplanıyor. Genel müdürlüğün bulunduğu alanda ayrıca 1 adet de tıbbi atıkların toplanması için kumbara yer alıyor. 

OGM ayrıca organik atıkları doğaya gübre olarak kazandırmak için de çalışma yürütüyor. Bu proje ile OGM kampüsünde ortaya çıkan organik atıkların çöpe gitmesi yerine, tabiata yeniden faydalı bir şekilde kazandırılması amaçlanıyor. Eylül 2020’de faaliyete geçen kompost ünitesi ile kampüsün içerisinde bulunan yemekhane ve restoranlardan çıkan organik mutfak atıkları, çay ocaklarından çıkan çay posaları ve bahçe atıkları organik gübreye dönüştürülüyor. 30 günde yaklaşık 50 kg olarak elde edilen doğal gübre OGM kampüsünün peyzaj düzenlemesi için kullanılıyor.