Türkiye’de “Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik” çerçevesinde denetimler devam ediyor. MPT Çevre Çözümleri, bu kapsamda yeterlilik belgesini yenilediklerini duyuruyor. Akaryakıt sektöründe yeni Petrol Piyasası Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana sektörde birçok yenilikler yaşanmaya devam ediyor. Türkiye’de hem Avrupa Birliği uyum yasaları hem de sektörün Türkiye’deki ihtiyaçları çerçevesinde birçok yönetmelik […]
Türkiye’de “Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik” çerçevesinde denetimler devam ediyor. MPT Çevre Çözümleri, bu kapsamda yeterlilik belgesini yenilediklerini duyuruyor.
Akaryakıt sektöründe yeni Petrol Piyasası Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana sektörde birçok yenilikler yaşanmaya devam ediyor. Türkiye’de hem Avrupa Birliği uyum yasaları hem de sektörün Türkiye’deki ihtiyaçları çerçevesinde birçok yönetmelik ve uygulama yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler sektörü zorluyor, ilave maliyetler yaratıyor ve özellikle çevre uygulamaları açısından sürdürülebilirlik de sağlıyor.
Türkiye’de “Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik” 8 Haziran 2015’ten bu yana yürürlükte. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri de tesis denetimlerine devam ediyor. Yapılan bu denetimlerde risk faktörü dikkate alındığında büyük kimya fabrikaları, rafineriler, depolama tesisleri öncelik arz etmekle beraber yeraltında da depolama yapan akaryakıt ve LPG istasyonları da inceleniyor.
“ŞÜPHELİ SAHALAR DENETİMDEN GEÇECEK”
Firma tarafından yapılan açıklamada; “MPT Çevre Çözümleri olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde 30 binin üzerinde tesis için faaliyet ön bilgi formu girişi gerçekleşti. 47.30.01 Nace kodlu akaryakıt, LPG, CNG, LNG gibi petrol türevi ürünler satan perakende tesislerde 11 bin civarında. Yönetmeliğin içerisinde tesislerle ilgili yapılan sistemsel ön değerlendirmede de yaklaşık yine 8 bin tesis “Şüpheli Saha” olarak ön görüldü. 46.71.01 kodlu terminaller, dolum ve depolama tesisleri faaliyet grubu içinde binin üzerinde giriş olmuş bunlardan yine 700’e yakını “Şüpheli Saha” olarak değerlendirildi. Bu şu anlama geliyor; ilgili denetim ekipleri önümüzdeki günlerde muhakkak bu tesisleri ziyaret edecek. Yapılacak bu denetimler kapsamı itibariyle sadece Toprak Kirliliği Yönetmeliği ile ilgili değil çevre mevzuatı kapsamındaki yönetmelikler ve yükümlülükler açısından da incelenecek. “Birleşik Denetim” denilen bu çalışmalarda çevre kanunları ile ilgili diğer konular da denetlenecek. Cezai işlem ile karşılaşmamak adına bu konuların uzman bir firma tarafından yürütülmesi yerinde olacak” denildi.
MPT Çevre Çözümleri, Toprak Kirliliği Yönetmeliği kapsamındaki yeterlilik belgesini 30 Nisan 2023 yılına kadar, “Çevre Danışmanlığı” belgesini de 27 Eylül 2023 tarihine kadar yenilediklerini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2025 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda18 Kasım 202418:30 Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için süre uzatıldı18 Kasım 202418:29 Kobi’lere yeşil dönüşüm desteği sağlanacak18 Kasım 202418:28 “Win Solar” Gaziantep Enerji Zirvesi’nin yıldızı oldu18 Kasım 202415:57 ŞA-RA Enerji ve Çukurova Üniversitesi’den öğrencilere uygulamalı eğitim fırsatı18 Kasım 202414:38