
Libya Petrol ve Gaz Bakanı Halife Abdussadık: “İstanbul’dan açık bir davette bulunuyor, Libya’ya yatırım yapmaya, petrol ve gaz sektörüne yönelik vizyonumuzun hayata geçirilmesine katkıda bulunmaya davet ediyorum.”
Libya, yaklaşık 17 yılın ardından ilk kez düzenlediği petrol ve doğal gaz arama ve üretim ihalesi kapsamında 22 kara ve açık deniz sahası için İstanbul’da uluslararası yatırımcılara yönelik tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.
İlk kez 3 Mart’ta Libya’nın başkenti Trablus’ta duyurulan ihalenin, Houston ve Londra’nın ardından İstanbul’da gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Libya Petrol ve Gaz Bakanı Halife Abdussadık, Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) Başkanı Mesud Süleyman, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ve çok sayıda şirket temsilcisi katıldı.
Libya Petrol ve Gaz Bakanı Abdussadık, etkinlikteki açılış konuşmasında, ülkesinin Avrupa gibi önemli bir ekonomik ve ticaret blokunun yanı sıra birçok gelişmekte olan pazara yakın bir konumda yer aldığını söyledi.
Abdussadık, Libya’nın, Afrika kıtasında en büyük petrol rezervine ve en büyük gaz rezervlerinden birine sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Stratejik coğrafi konumumuz ile sahip olduğumuz kaynakların ölçeği birleştiğinde, ülkemiz küresel enerji sektöründe hayati bir aktör olarak öne çıkmakta. Bugün, Libya’nın en önemli havzalarında; ülkenin petrol ve gaz sektörünün merkezi olan Sirte Havzası, Gadames Havzası ve Murzuk Havzası ile gelecekte büyük potansiyele sahip olması beklenen Kufra Havzası’nda, arama ve üretim faaliyetlerine yönelik yeni bir ihale turunu başlattığımız benzersiz bir fırsata tanıklık ediyoruz. Bu, son 17 yılda gerçekleştirilen ilk ihale turu olup, yatırımcılar için yeni ve cazip sözleşme koşulları sunmakta.”
Yeniden istikrarın sağlandığı Libya’da, bu durumun yatırımcıların ülkede iş yapmalarını teşvik ederken, arama faaliyetlerine başlamalarına olanak tanıdığını kaydeden Abdussadık, “Bu istikrar ortamı, ülkemiz için olduğu kadar dünya için de müreffeh bir enerji sektörünün inşasında temel bir zemin oluşturmakta. Bugün burada, İstanbul’dan açık bir davette bulunuyor; Libya’ya yatırım yapmaya ve petrol ve gaz sektörüne yönelik vizyonumuzun hayata geçirilmesine katkıda bulunmaya davet ediyorum. Bu vizyonun gerçekleşmesi, nihayetinde tüm ortaklarımızın yararına olacak.” diye konuştu.
“Yeni ve güçlü ortaklıklar kurmaya istekliyiz”
NOC Başkanı Süleyman da Libya ile Türkiye arasındaki köklü tarihi bağlar ve birçok alandaki kapsamlı işbirliğine vurgu yaparak, ortak çıkarların altını çizdi.
Süleyman, geniş bir coğrafyaya ve Kuzey Afrika’nın en uzun Akdeniz kıyı şeritlerinden birine sahip olan Libya’nın trilyonlarca ton petrol ve gaz rezervine sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Petrol şirketlerimiz ile dünyanın dört bir yanındaki muhatapları arasında hiçbir istisna olmaksızın yeni ve güçlü ortaklıklar kurmaya istekliyiz. Bu işbirliklerinin her iki taraf için büyük faydalar sağlayacağına yürekten inanıyoruz. Yeni ortaklıklar, daha esnek sözleşme koşullarıyla sunulan 11’i kara, 11’i açık deniz olmak üzere 22 arama sahasında, gelecek vadeden projelerin önünü açacaktır.”
Petrol sektöründe her alanda kapsamlı bir dönüşüm sürecinden geçtiklerini vurgulayan Süleyman, küresel petrol endüstrisiyle ilişkilerini her zamankinden daha güçlü şekilde geliştirmeye odaklandıklarını ifade etti.
1,63 milyar varil petrol eş değeri keşfedilmiş rezervin geliştirilmesi fırsatı
Etkinlik kapsamında NOC yetkilileri tarafından paylaşılan bilgiye göre, Libya’nın petrol üretimi mevcut durumda günlük yaklaşık 1,4 milyon varil seviyesinde. Ülke gelecek 3 yıl içinde üretimini günlük 2 milyon varile çıkarmayı hedefliyor.
Açık deniz ve kara olmak üzere toplam 22 saha ihale edilecek. Bu kapsamda, 128 bin 714 kilometrekare açık denizlerde, 106 bin 553 kilometrekare karada olmak üzere toplam 235 bin 267 kilometrekare alan belirlendi.
İhaleye çıkarılacak alanlar arasında Gadames, Murzuk ve Sirte gibi ülkenin en verimli kara sahalarının yanı sıra Akdeniz açıklarındaki sahalar bulunuyor.
Bu sahalar, 1,63 milyar varil petrol eş değeri keşfedilmiş rezervin geliştirilmesi fırsatını sunuyor.
Söz konusu alanlar, Üretim Paylaşım Sözleşmesi (PSA) modeliyle ihale edilecek.
İhalenin 15 Kasım’da yapılması, sözleşmelerin ise 22-30 Kasım’da imzalanması planlanıyor.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31 Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı19 Nisan 202512:30