‘Kayıt dışılık istasyonlarda değil, dış satışlarda ve bazı dağıtım şirketlerinde aranmalı’

13. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında 28 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da JW Marriott Oteli’nde gerçekleştirilen Türkiye Akaryakıt Piyasası Oturumunda konuşan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, kayıt dışılığın akaryakıt istasyonlarında değil, dış satışlarda ve bazı dağıtım şirketlerinde aranması gerektiğini söyledi. Genel Başkan Okumuş, bayi karını aşan indirimler yapılması nedeniyle kamunun bayilerin zarar ettiğine inanmadığını sözlerine ekledi. Konuşmasında […]

‘Kayıt dışılık istasyonlarda değil, dış satışlarda ve bazı dağıtım şirketlerinde aranmalı’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma29 Kasım 2023 16:24

13. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında 28 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da JW Marriott Oteli’nde gerçekleştirilen Türkiye Akaryakıt Piyasası Oturumunda konuşan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, kayıt dışılığın akaryakıt istasyonlarında değil, dış satışlarda ve bazı dağıtım şirketlerinde aranması gerektiğini söyledi. Genel Başkan Okumuş, bayi karını aşan indirimler yapılması nedeniyle kamunun bayilerin zarar ettiğine inanmadığını sözlerine ekledi.

Konuşmasında istasyonlardaki maliyetlerin çok yüksek olmasına rağmen, bayi karlarının bu maliyetleri karşılayacak düzeyde bulunmamasının bayilerin en büyük sorunu olduğunu belirten PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, “Bu sorunu Cumhurbaşkanlığından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, Hazine ve Maliye Bakanlığından Ticaret Bakanlığına, EPDK’ya ilgili her kuruma aktardık. Ancak burada önümüze yine sektörün içinden bir sorun çıkıyor. O da dağıtım ve bayinin toplam kar payının üzerinde yapılan indirimler. Kamu bu indirim yapılabiliyorsa, demek ki kar ediliyor diye düşünüyor. Biz tabi ki tüm maliyetlerimizi ve kar payımızı gerçek rakamlarla ortaya koyup hazırladığımız tablolarla zarar ettiğimizi kendilerine anlatıyoruz ama sektörde bu indirimler olduğu sürece bizim bu konuda bir sonuç almamız çok zor. Biz PÜİS olarak bu indirimler nasıl yapılıyor onu araştırıyoruz ve kaynağına kadar gideceğiz ve kanun yapıcıdan bu konuda önlem almasını talep edeceğiz” diye konuştu. 

Kredi kartı komisyonunun bayi karlarını aştığını söyleyen Genel Başkan İmran Okumuş, konuşmasında dağıtım şirketlerine bayileriyle mahsuplaşmayı getirecek bir sistem kurmaları ve böylece bayileri bankalara ödenen yüksek komisyonlardan kurtarmaları çağırısında bulunarak şunları söyledi: “Dağıtım şirketlerinin bir sorunu olduğu zaman hiçbir zaman onları yalnız bırakmadık, sorunlarının çözümü için biz de mücadele ettik. Ama karımızı aşan yüksek maliyetlerimiz konusunda dağıtım şirketleri bizi yalnız bıraktı. Dağıtım şirketlerinden ricam, bayilerine artan maliyetleri konusunda destek vererek, bayilerin yüküne ortak olmalarıdır.”

Bayilerin kar marjı, kredi kartı komisyonu sorunlarına ek olarak nakliye ücretleri, teminat zorunluluğu, yeni nesil yazarkasalar, benzin buharının geri kazanımı için sistem kurma zorunluluğu, sektördeki vergi kaçakçılığı gibi birçok sorunu olduğunu söyleyen Genel Başkan İmran Okumuş, “Artık bayiye zulme son vereceğiz. Sektörün geleceğini çalan her kimse onun cezalandırılması için daha çok çalışacağız. Dürüst bayilerin ticaretlerini rahatça sürdürebileceği bir sektör yapısını oluşturacak mevzuat düzenlemelerinin yapılması için girişimlerimizi aralıksız sürdüreceğiz” diye konuştu.

TBMM Başkanlığına sunulan ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanan “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ne ilişkin görüşlerini paylaşan Genel Başkan İmran Okumuş şunları söyledi, “TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanan ve sektörümüzü ilgilendiren iki maddeyi de içeren Kanun teklifinin sektörümüzde yeni mağdurlar yaratmaması için mutlaka suçu kim işliyorsa, cezanın da ona verileceği bir düzenleme yapılmalı. Aslında sektörümüzdeki kayıt dışılık istasyonlarda değil, dış satışlarda gerçekleşiyor. Devletin KDV’sinin satılması suretiyle oluşan bu kayıt dışılığın önlenmesinin tek yolu akaryakıt ürünlerinden alınan KDV’nin ÖTV’ye eklenmesidir. Bizim de talebimiz budur.”

Sektördeki birlik ve beraberliği de dikkat çeken Genel Başkan İmran Okumuş, “Yaşadığımız sorunların aşılması için sektörün birlikte hareket etmesi şart. Daha önce benzin buharının geri kazanımı için süre uzatma talebini tüm sektör birlikte yapınca süre uzatımı talebini almıştık. Şimdi yine tüm sektör yeniden süre uzatımı talebinde bulunduk. Yine aynı şekilde kredi kartı komisyonu için ortak bir talep yazısı yazdık. Geçmişte birçok kez yaşadık, sektör ortak hareket ettiğinde, sorunlara çözüm bulanabiliyor.” şeklinde konuştu.