OPET’in Türkiye’nin gündemindeki en önemli konulardan biri olan ‘kadın istihdamı”na yönelik başlattığı sosyal sorumluluk projesi ‘Kadın Gücü’, hem istasyonların çehresini hem de toplumun önyargılarını değiştirmeyi hedefliyor. Türkiye’de 1500’ü aşkın istasyonuyla faaliyet gösteren OPET, akaryakıt istasyonlarında mesleki cinsiyeti ortadan kaldırarak kadın çalışan sayısının artırılması hedefiyle başladığı Kadın Gücü Projesi kapsamında akaryakıt istasyonlarındaki insan kaynakları süreçlerini gözden […]
Türkiye’de 1500’ü aşkın istasyonuyla faaliyet gösteren OPET, akaryakıt istasyonlarında mesleki cinsiyeti ortadan kaldırarak kadın çalışan sayısının artırılması hedefiyle başladığı Kadın Gücü Projesi kapsamında akaryakıt istasyonlarındaki insan kaynakları süreçlerini gözden geçirerek her istasyonunda en az iki kadın çalışan olmasını hedefliyor. OPET; market satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri, muhasebe elemanı gibi farklı pozisyonlarda kadınlara çalışma olanağı sunulmasını amaçlıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İŞKUR ve OPET iş birliği ile uygulanan proje ile Türkiye’nin dört bir yanındaki OPET istasyonlarında artık kadınların ayak sesleri duyuluyor. Erkek müşteriler, önceleri yadırgarken projeyle birlikte kadın çalışanları daha fazla benimseyerek onlardan hizmet almayı tercih eder hale geldi. Kadınlar ise hemcinslerini istasyonlarda görmekten büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirtiyor. Kadın Gücü Projesi, aynı zamanda iş arayan kadınlar için de farklı bir kapı açtı. Kadın Gücü kapsamında OPET’te işe başlayan her yaş grubundan kadın hayata çok daha güvenle ve umutla baktığını, her şeyden önce ekonomik özgürlüğü sağlamanın özgüvenini taşımakla kalmayıp önyargıları kırmanın, ‘istasyon işi erkek işidir’ klişesini yıkmanın da gururunu yaşadıklarını söylüyorlar. OPET sayesinde iş arayışı sürecinde önlerine çıkan çalışma saatleri, yaş sınırı gibi engellerden kurtulduklarının altını çiziyorlar.
OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca projeye ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Sektörümüzde kadın istihdamının artışı toplumsal algının değişimi açısından da büyük önem taşıyor. Bizim sektörümüz gibi bugüne kadar erkek çalışanların yoğun olduğu sektörlerde kadın çalışan sayısının artışı büyük bir farkındalık yaratacak. Biz inanıyoruz ki projemiz sadece OPET için değil toplumumuz için de önemli bir değişim projesi olacak. Çalışma hayatında kadınların varlığını artırmanın verimliliğe olan katkısı ve kadınların güçlenmesinin ekonomik göstergelerde yaratacağı olumlu ilerleme, her geçen gün daha çok kabul görüyor. OPET olarak imzacısı olduğumuz Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri kapsamında istasyonlardaki kadın çalışan sayısının artmasının şirketimize ve sektörümüze hem ekonomik hem sosyal anlamda büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz”
Opet Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, “Akaryakıt dağıtım sektörü, erkek egemen bir sektör olarak biliniyor ancak biz Kadın Gücü Projesi ile mevcut algının değişmesi yönünde bir değişim başlattık. OPET olarak market satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri, muhasebe elemanı gibi farklı pozisyonlarda kadınlara çalışma olanağı sunulmasını amaçladık. Kadın Gücü Projesi ile hedefimiz 2020 yılına kadar toplam 3 bin 500 kadın çalışanın daha istasyonlarımızda görevlendirilmesi. “Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu” ile olan işbirliğimiz, “GI Group” ile devam eden işe alım sürecimiz ve bayilerimizin değerli destekleri ile bu sayıları daha da artırarak hedeflerimize hızla ulaşacağımıza inanıyoruz.
Projemizi sahada görmek, istasyon çalışanları ve bu konuda duyarlı bayilerimizle görüşmek adına istasyon ziyaretleri başlattık. Bu ziyaretler sayesinde kadın çalışanları birebir tanımak ve sohbet etme imkanımız oldu. Satışların artmasını, müşteri şikayetlerinin azalmasını sağlayan kadın çalışanlarımızla birlikte tüm çalışanlarımızı ve bayilerimizi tebrik ediyorum. Giderek büyüyen ve gelişen projemiz, sadece kadınların çalışma hayatında değil aynı zamanda toplumda da daha çok var olması yönünde bir katkı sağlayacaktır. Bu değişimi görmek Kadın Gücü Projesi’ne olan inancımı daha da artırıyor” dedi.
Her istasyonunda en az iki kadın çalışan olmasını amaçlayan ve günden güne büyüyen “Kadın Gücü Projesi’ kapsamında,
OPET ile birlikteliği 20 yıla dayanan OPET Bayisi Özgür Gösterici, 17 yıldır istasyon işletmecisi olarak aktif görev yapıyor. OPET’in Kadın Gücü Projesi’ni duyduktan sonra projeyi hemen uygulamaya başladı. Müşterilerden olumlu tepkiler alınca da kadın çalışan sayısını artırdı. Şu anda toplam 7 kadın çalışanı bulunuyor. Kadın çalışan sayısını daha da artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Gösterici, bu durumun hem satışa yansıdığını, hem de hizmete yönelik olumlu tepkiler aldıklarını söylüyor: “Kadınların elinin değdiği yer farklı oluyor. Bu, hem gözle görülüyor hem de ekonomik olarak ölçülebiliyor. Kadın çalışanlarımız sonrasında satışlarımız yüzde 30 oranında arttı.”
Bir kadın yönetici olarak OPET’in Kadın Gücü Projesi’ne ayrı bir önem ve destek veren OPET Tekirdağ Filiz Öge Petrol Yetkilisi Filiz Öge şu açıklamayı yaptı: “Projemiz süper gidiyor. Biz de tam destek veriyoruz. Kadın çalışanlardan çok fazla başvuru var. Çalışanlarımız memnun, diğer elemanlarla uyum sağladılar, gayet güzel gidiyor. Birkaç gün deneme yapıp, uyum sağlıyorlarsa hemen başlatıyorum. Hatta yaz aylarında erkeklerin sayısını geçti kadınlarımız… Özellikle öğrencilerden çok başvuru var. Kapımız kadın çalışanlara her zaman açık. Artık eve bir maaş yetmiyor, kadınların da çalışması gerekiyor. OPET’in sunduğu imkanlar kadınların ekonomik özgürlükleri açısından da büyük bir fırsat yaratıyor. Kadının çalışması, temizlikten güler yüzlü hizmete her iş yerinde farklı bir algı yaratıyor. Zamanla sadece istasyonlarda değil, her iş alanında ‘bu iş erkek işi’ denmeyecek; buna inanıyorum.”
OPET Bayisi Sami Bostancı, “Kadın çalışanlarımız genellikle yakıt dolumunda çalışmayı ilginç buluyor. Çünkü kadınlar fizyolojik olarak erkeklerden dayanıklılar. Ev işlerinden sonra onlara hafif geliyor aslında bu görev. Müşterinin erkek çalışan ile kadın çalışan yaklaşımı da daha farklı. Daha pozitif, daha kibarlar bu anlamda kadın personelin varlığı bizim için fark yaratıyor. Temsil ettiğim markaya çok teşekkür ederim. Kadın görevlilerimizi şu anda gece vardiyasında çalıştırmıyoruz. Hedefim, istasyon personelinin yüzde 50’sinin kadın olması” diye konuştu.
“50 yaşındayım, bu yaştan sonra ben bu işi yapabiliyorsam tüm kadınlar yapar. İlk önce marketçiliği öğrendim sonra pompaya geçtim. İnsan azmetsin bir kere her şeyi yapabilir; yaşın hiç önemi yok. Çorum’dan geldik ailece. Oğlum ve gelinim de burada, hep beraber çalışıyoruz. Daima dimdik duruyorum herkesin karşısında…”
İzmir Gaziemir ABC Grup Petrol Akaryakıt Satış Yetkilisi Yeşim Uzun, “Kadın Gücü Projesi’ni kendi aracıma yakıt almaya geldiğimde tamamen tesadüf eseri öğrendim ve heyecanlandım. Bir tanıdığım burada çalışıyordu, selam verdim ‘nasılsın’ diye sordum. Cevabı ‘Çalışıyoruz işte’ oldu. ‘Ne güzel işiniz var, çalışıyorsunuz’ deyince ‘Gelin siz de çalışın’ dediler. Şaka sandım önce, ertesi gün iş başı yaptım ve heyecanla devam ediyorum işime…”
İzmir Bornova Hillpet Akaryakıt Satış Yetkilisi Aysun Gültekin, “Akaryakıt istasyonunda özellikle pompada çalışmayı istiyordum, bu OPET’te olmalı dedim ve bu şekilde başladım. Kadın müşterilerimiz, bizim burada olmamızdan çok hoşnut. İşime devam edeceğim. Projeyi sonuna kadar destekliyorum, hemcinslerimin istasyonlarda daha çok olmasını istiyorum. Bu görevi üstlenmem ailemin de hoşuna gidiyor. Babam da istasyona yakıt almaya geldiğinde, benimle gurur duyduğunu söylüyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59