
Japon hissedarlar, Rusya’nın doğusundaki “Sakhalin 1” petrol ve gaz projelerindeki paylarını koruyacak Rusya’nın Sakhalin Adası’ndaki “Sakhalin-1” petrol ve gaz projesinin Japon hissedarları, proje paylarına yönelik kararını verdi. Proje için Japon firmaların Tokyo’da kurduğu “Sakhalin Oil and gas Development Company” (SODECO) hissedarlarını topladı. Devlet televizyonu NHK’ya göre Japon hissedarlar, “Sakhalin 1” petrol ve gaz projelerindeki paylarının […]
Japon hissedarlar, Rusya’nın doğusundaki “Sakhalin 1” petrol ve gaz projelerindeki paylarını koruyacak
Rusya’nın Sakhalin Adası’ndaki “Sakhalin-1” petrol ve gaz projesinin Japon hissedarları, proje paylarına yönelik kararını verdi.
Proje için Japon firmaların Tokyo’da kurduğu “Sakhalin Oil and gas Development Company” (SODECO) hissedarlarını topladı.
Devlet televizyonu NHK’ya göre Japon hissedarlar, “Sakhalin 1” petrol ve gaz projelerindeki paylarının sürdürülmesi yönünde karar verdi.
İTHALAT OLMASA DA PROJEYE DEVAM
Karar sonrası Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Nişimura Yasutoşi, “Sakhalin-1, Orta Doğu dışında alternatif bir kaynak olarak son derece önemli bir proje.” dedi.
Hafta içinde SODECO temsilcileriyle buluşan Bakan Nişimura, karara yönelik istişarede bulunmuştu.
Söz konusu kararın alınmasında, enerji tedarikinde istikrar arayan Japon hükümetinin, hissedarlara yönelik çağrısının etkili olduğu kaydediliyor.
Japonya, Ukrayna-Rusya krizi sonrası, G-7 ile doğru orantılı şekilde ekonomik yaptırımlar kapsamında Rusya’dan petrol ihracatını durdurmuştu.
NHK, Japon hükümetinin, “Sakhalin-1” projesinden halihazırda petrol ithal etmediğini bildirdi.
YENİ ŞİRKETİN TALEBİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sakhalin-1 projesinde yeni işletmeci firma kurulmasına yönelik kararnameyi geçen ay başında imzalamıştı.
Kararname sonrası Rus yönetimi, yeni işletmeci firma kanalıyla projenin yabancı hissedarlarına mevcut paylarını sürdürebilme pozisyonlarını sormuştu.
Önceki işletmeci statüsüyle yetkilerini koruyan yeni firma, sözleşme şartlarını teklif ettiği proje hissedarlarına bir ay içinde başvuruda bulunmalarını istemişti.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Doğal gaz ithalatı şubatta yüzde 16,6 arttı29 Nisan 202509:02 İspanya ve Portekiz’de milyonlarca kişiyi etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisi yaşanıyor28 Nisan 202517:35 Elektrik üretimi şubatta yüzde 6,5 arttı28 Nisan 202515:05 Alpet Türkiye, Petroleum Istanbul’a damga vurdu28 Nisan 202514:29 Brent petrolün varili 65,95 dolardan işlem görüyor28 Nisan 202512:49