‘İstasyonlarımızdaki temizlik ve hijyen standartlarımızı dünyada ilk defa geliştirilen bir sistemle taçlandırdık’

Shell&Turcas Yatırımlar, Operasyon ve Yeni Enerjiler Direktörü Mehmet Ünal, PCS Elektronik ile birlikte hayata geçirdikleri Ozon Sistemi’nin detaylarını gazetemize anlattı.

‘İstasyonlarımızdaki temizlik ve hijyen standartlarımızı dünyada ilk defa geliştirilen bir sistemle taçlandırdık’
SONER OKUR
  • Yayınlanma13 Mayıs 2024 13:26
  • Güncelleme16 Mayıs 2024 15:03

Shell&Turcas’ın 2013 yılında PCS Elektronik ile birlikte hayata geçirdiği, havadaki oksijeni ozona çevirerek hem hijyen hem de temizlik sağlayan Ozon sistemi hakkında merak edilen soruları Shell&Turcas Yatırımlar, Operasyon ve Yeni Enerjiler Direktörü Mehmet Ünal’a sorduk. Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtlayan Ünal; “Ozan sistemini şu anda tüm projelerimizde standart bir zorunluluk olarak uygulamaktayız” dedi.

“BU UYGULAMA İLE İSTASYON TUVALETLERİMİZDE 7/24 DEZENFEKSİYON SAĞLIYORUZ”

Öncelikle projeden ve projenin istasyonlara olan katkısından bahseder misiniz?

Shell, kültürü ve hedefleri doğrultusunda, tüm dünyada çalışanlarını her zaman en iyi müşteri deneyimini yaratma yönünde çalışmaya teşvik ediyor. Öne çıkan bu projemiz, misafirlerimize en iyi deneyimi yaşatma arzumuzun bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. İstasyonlarımızda temizlik ve hijyen standartlarımızı en üst seviyeye çıkarmak için uyguladığımız tüm teknik iyileştirmeleri, dünyada ilk defa geliştirilen bir sistemle taçlandırdık. Endüstriyel olarak güçlü bir dezenfektan olduğunu bildiğimiz ozonu, insanların yaşadığı bir alanda uygulayabilmek büyük bir başarı olmuştur. Bu uygulama ile istasyon tuvaletlerimizde 7/24 dezenfeksiyon sağlıyoruz. Hem pandemi döneminde hem de günlük hayatımızda salgınlara yol açan bakteri ve virüslerle, etkinliği farklı kuruluşlarca kanıtlanmış Ozon sistemimiz ile mücadele etmekteyiz. 2013 senesinde başladığımız projemizi şu anda tüm projelerimizde standart bir zorunluluk olarak uygulamaktayız.

“PROJEYE DAİR YAPILAN ÇALIŞMALARIN ONAYLARINI YURTDIŞINDAKİ SAĞLIK BİRİMLERİMİZDEN DE ALDIK”

Ozonun etkinliğinden nasıl emin oldunuz?

Öncelikle PCS Elektronik’in bize sunduğu verileri inceledik. Sonrasında hem istasyonlarımızda hem de Shell Türkiye Genel Müdürlük binamızda yaptığımız uygulamaların sonuçlarını farklı laboratuvarlardan alarak detaylıca inceledik. Şirket doktorumuzun eşliğinde yaptığımız bu çalışmaları yurtdışındaki sağlık birimimizle de paylaştık ve onların da onaylarını aldık. Bizim kendi çalışmalarımızdan sonra, pandemi zamanında Cerrahpaşa Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi gibi Türkiye’nin önde gelen çeşitli kurumları da bizzat bizim kullandığımız cihazlarla testlerini gerçekleştirdiler ve hepsinden de benzer sonuçları alarak ozonun etkinliğini teyit etmiş olduk.

“YENİLİKÇİ YAKLAŞIMIMIZIN ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERDEKİ BİRÇOK ŞİRKETE İLHAM VERMESİNİ UMUYORUZ”

Bu projenin globalde de örnekleri var mı?

Bizim uyguladığımız şekliyle globalde bir örneğine rastlamadık. Sadece araç dezenfeksiyonu için ozon sistemlerini kullanan çeşitli ülkelerin olduğunu biliyoruz. Umuyoruz ki bizim bu yenilikçi yaklaşımımız Shell Türkiye olarak sektörümüzde birçok alanda öncü olduğumuz gibi çeşitli sektörlerdeki birçok şirkete ilham verir. Böylece hem hijyen standartları en üst seviyeye ulaşarak insan sağlığı konusunda toplumumuzda bir farkındalık yaratmış oluruz hem de kullanımı yaygınlaşarak daha sağlıklı bir dünya için katkıda bulunmuş oluruz.

‘MİSAFİRLERİMİZİN İSTASYON TUVALETLERİMİZDE HİJYENLE İLGİLİ MEMNUNİYETİNİ DUYMAK BİZİM İÇİN MOTİVE EDİCİ’

Uygulama açısından şartıları ve eksileri neler?

Bu sistem, hem uygulaması hem de işletilmesi çok kolay bir sistem. Havadaki oksijeni ozona çevirdiği için elektrikten başka bir sarfiyat veya malzeme ihtiyacı bulunmuyor. İlk kurulumdan sonra sadece yıllık olarak kalibrasyon yapılması gerekiyor. Bu işlem de basit bir kartuş değiştirme işlemi olduğu için servis ihtiyacı bile yok denebilir. Ayrıca, misafirlerimizden bu konuda oldukça geri bildirimler alıyoruz. Söz konusu sağlık olunca hassasiyet artıyor ve misafirlerimizin istasyon tuvaletlerimizde hijyenle ilgili memnuniyetini duymak bizim için motive edici ve itici bir güç olarak öne çıkıyor. Olumsuz olarak söyleyebileceğimiz bir yanı bulunmuyor ancak ozonun kendisine has ve klora benzeyen kokusu bazı kişiler tarafından tercih edilmeyebilir. Fakat ozonun faydaları öğrenildiğinde, olumsuz değerlendirilen bu yanı, misafirlerimiz tarafından oldukça olumlu yönde değişiyor.

‘EN BÜYÜK AMACIMIZ BU TEKNOLOJİNİN KAMUYA AÇIK TÜM ALANLARDA KULLANILIYOR OLMASINA VESİLE OLMAK’

Uzun vadede neler hedefleniyor?

Shell Türkiye olarak bu projeyle sektörümüzde öncü olmayı ve standartları yukarı taşımayı hedefliyoruz. Kendi istasyonlarımızda başardıklarımız, bizler için oldukça değerli bir adım. Basit ama etkin olan bu teknolojinin kamuya açık tüm alanlarda kullanılıyor olmasına vesile olmak en büyük amacımız. Umuyoruz ki bu uygulama, daha da yaygın hale gelecek. Shell Türkiye olarak temiz tuvaletlerimizde hijyeni en üst seviyede tutma hedefimize yönelik çalışmalarımız devam edecek. Misafirlerimizin ve toplumun sağlığı için istasyonlarımızda gösterdiğimiz hassasiyetimizi sürdüreceğiz.