‘Gabar dışında farklı sahalarda da keşif yapmayı hedefliyoruz’

Katıldığı bir televizyon programında enerji gündemine dair açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin günlük petrol ve doğal gaz ihtiyacının 2 milyon varil olduğunu belirtti. Gabar’daki gelişmeler hakkında konuşan Bayraktar, “Önümüzdeki aylarda 100 bin varile ulaşmak için planlamalarımızı yaptık” dedi.

‘Gabar dışında farklı sahalarda da keşif yapmayı hedefliyoruz’
SONER OKUR
  • Yayınlanma5 Ağustos 2024 08:47

Beyza Erdoğan – İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar özel bir televizyon kanalında katıldığı programda enerji gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Gabar’daki son gelişmelere ilişkin bilgiler aktaran Bakan Bayraktar, “Gabar Cumhuriyet tarihinde karada yaptığımız en büyük keşiflerden biri. Bu keşif 2021 yılının sonunda gerçekleşti ve biz hızlı bir şekilde geçtiğimiz yıl 15 bin varil civarında üretim rakamlarına ulaştık. O rakamlar bugün yaklaşık 40 kuyuda 45 bin varile ulaşmış durumda. Ama Gabar’ın potansiyeli bize şunu söylüyor: Gabar en üst seviyede yaklaşık 100 bin varili bulabileceğimiz bir saha. Dolayısıyla hedefimiz oraya ulaşmak. Bunun için de orada çok yoğun bir çalışma devam ediyor. Kuyu sayısını artırıyoruz. Bölge çok zorlu bir coğrafya, bugüne kadar yaklaşık 450 km yol yaptık. Yani o dağlarda yol yapıyoruz, ekipmanımızı, iş makinelerimizi, kulelerimizi oraya götürüyoruz ve ondan sonra da sondajlarla beraber bu üretimleri gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki aylarda 100 bin varile ulaşmak için planlamalarımızı yaptık. Ümit ediyorum bunu en kısa zamanda başaracağız ve bu şekilde devam ettireceğiz.

“100 BİN VARİL HEDEFİNİ DAHA İLERİ GÖTÜRECEK NOKTALARA GELECEĞİZ”

Bayraktar, “Gabar’ın dışında ve yakınında Hakkari gibi farklı sahalarda keşif kuyularını açmaya devam ediyoruz. Hakkari’de şu anda başlayan ve devam eden sondajımız var. Yine Van sınırlarında Kör Kandil dediğimiz lokasyonda 1 ayı bulan bir sondajımız devam ediyor. O bölgede hedef derinlikler yaklaşık 4 bin metrelerde. Buralardan da yeni keşifler yapmayı hedefliyoruz. Ümit ediyoruz bu bölgelerde de başarılı olacağız ve 100 bin varil hedefini daha ileri götürecek noktalara geleceğiz” ifadelerini kullandı.

“GABAR’DA VEFAT EDEN MÜHENDİSİMİZİN İSMİNİ YAŞATACAĞIZ”

Gabar’da meydana gelen kaza hakkında da konuşan Bayraktar, “Üzücü bir kaza yaşadık. Çok genç, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun bir mühendis kardeşimiz orada vefat etti. Hepimiz çok üzüldük. Vefat eden mühendisimizin ismini o bölgede yaşatacağız. Üretimimizi hızlı yapalım, 100 bin varil üretim hedefimizi yakalayalım derken işin emniyetinden de herhangi bir şekilde uzaklaşmamamız gerekiyor. Dolayısıyla büyük bir dikkatle, büyük bir özenle bu faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Kaza bölgesinde bir soruşturma başlattık. Bu alışılagelmiş bir kaza değil dolayısıyla bunun çok yönlü araştırılması lazım. Bu anlamda müfettişler görevlendirdik. Henüz araştırmalardan çıkmış bir netice yok ama bizim üzerinde durduğumuz iki konu var; bir tanesi bu işin tasarım aşamasında, kulenin oraya yerleştirilmesinde bir eksik mi var? Bir diğeri, kulenin tasarımdan sonra imalatta, uygulamasında, betonunda vs. herhangi bir sorun mu var? Bütün bunları derinlemesine araştırıyoruz. Dahası hesap edilmemiş, farklı bir gözle bakılması gereken, bundan sonrakilere de teşmil edeceğimiz hususlarda bir değerlendirme yapıyoruz. Çok yönlü bir araştırmaya ihtiyaç var ve yeni bir kazaya sebebiyet vermemek için mevcutta çalışan kuyularla alakalı şu anda hızlı bir şekilde kontroller tekrarlanıyor. Dolayısıyla tüm yönleriyle olayı araştırıyoruz ve ona göre de tedbirlerimizi alacağız” dedi.

“KIBRIS ADASI’NIN GÜNEYİNDE DE BİR SONDAJ YAPTIK”

Akdeniz’deki stratejilere ilişkin konuşan Bayraktar, “2016’daki Milli Enerji ve Maden Politikası’nda ortaya koyduğumuz stratejinin ilk hedefi Akdeniz’di. Akdeniz’deki aramalar geçtiğimiz yıllarda çok yoğun bir şekilde yapıldı. Abdülhamid Han Gemisi en son Akseki-1 kuyusunun da sondajını tamamladı ve şimdi bu Gemimizi Karadeniz’e gönderiyoruz. Bu dokuz derin deniz sondajından ekonomik değeri olan, keşif diyebileceğimiz bir netice alamadık. Lakin bu Akdeniz’de herhangi bir hidrokarbon, petrol, doğal gaz olmadığı ve Akdeniz’den vazgeçtiğimiz anlamına asla gelmiyor. Çok büyük bir kıta sahanlığımız var. Kıbrıs Adası’nın güneyinde de bir sondaj yaptık. Biz bu kadar büyük bir alanda mutlaka petrol ve doğal gaz varlığı olduğu inancındayız. Önümüzdeki süreçte Akdeniz ile alakalı yeni bir bakış açısıyla yeni arama lokasyonlarının tespitine ve faaliyetlerine başlayacağız. Önceliğimiz, mevcut potansiyelin üretimi, vatandaşlarımıza yansıması ve ardından arzın sağlanması. Bununla beraber Karadeniz’de ve Akdeniz’de yeni keşiflerin gerçekleştirilmesi öncelikli hedeflerimiz.

“TÜRKİYE’NİN PETROL VE DOĞAL GAZDA GÜNLÜK İHTİYACI 2 MİLYON VARİL”

Farklı ülkelerde de çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, “Metreküp ve varil oranlarını doğal gaz ve petrolde eş baza getirdiğimizde, Türkiye’nin petrol ve doğal gazda günlük ihtiyacı 2 milyon varil. Biz bu ihtiyacın şu an itibarı ile yüzde 12,5’ini yani yaklaşık 250 bin varilini üretiyoruz. Bunun hepsini Türkiye’de üretmiyoruz, farklı ülkelerde de üretimimiz var. Örneğin, Azerbaycan en önemli ülkelerden bir tanesi, orada hem doğal gaz hem petrol üretimimiz var. Basra’da üç sahada ortaklığımız var ve oradan günlük yaklaşık 15 bin varillik bir üretim alıyoruz” diye konuştu.