
Global Energy Research Partners Araştırma ve Strateji Direktörü Emin Emrah Danış 22. Dünya Petrol Kongresi’nde katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. Emin Emrah Danış 22. Dünya Petrol Kongresine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Danış, “3 senede bir olan bir ve geleceğe yön veren global bir organizasyon. Dünya Petrol kongresinde sektörün geleceğine yön veriliyor. Türkiye’nin böyle bir organizasyona […]
Global Energy Research Partners Araştırma ve Strateji Direktörü Emin Emrah Danış 22. Dünya Petrol Kongresi’nde katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı.
Emin Emrah Danış 22. Dünya Petrol Kongresine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Danış, “3 senede bir olan bir ve geleceğe yön veren global bir organizasyon. Dünya Petrol kongresinde sektörün geleceğine yön veriliyor. Türkiye’nin böyle bir organizasyona ev sahipliği yapması çok önemli çünkü Türkiye enerji ticaret merkezi olmak isteyen bir ülke. Bu kongrenin ülkemizde yapılması Türkiye’nin bu amaçlarını somut olarak ortaya koyması açısından güzel bir platform oldu. 4 gün boyunca sektörün geleceğine yönelik çok önemli bir organizasyon” dedi.
Petrol piyasasındaki dönüşümden söz eden Danış, “Global enerji piyasalarında büyük bir dönüşüm söz konusu. Son 3 yılda petrol fiyatlarında hızlı ve sert bir düşüş yaşandı. 2016’da global enerji yatırımları yüzde 12 düştü. Sadece petrol ve doğal yatırımlarındaki düşüş yüzde 25. Öte yandan elektrik ve yenilenebilire baktığımızda bunun tam tersi bir durum görüyoruz. bu dünyada yaşadığımız dönüşüm açısından önemli bir veri. Dünyada fosil yakıtlara olan yatırımlar düşerken yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar hızlı bir şekilde artırıyor. Bu yaşadığımız dönüşüm açısından önemli bir veri. Çünkü enerjideki dönüşümün temel parametrelerinin belirginleştiği bir dönemden geçiyoruz.Bunun petrol kongresinde de etkilerini görüyoruz” diye konuştu.
Danış, “Türkiye doğal olarak zaten enerjideki bir köprü konumunda. Fakat bunun artık ticaret merkezine dönüşmesi şazım. Türkiye doğusundaki kaynakların Avrupa’ya aktarılmasını sağlarken aynı zamanda arz güvenliğini güvence altına almaya ve maliyetleri düşürmeye çalışıyor. Türkiye’nin enerjide izlediği politika oldukça doğru. Önümüzde günlerde çok daha önemli gelişmeler olduğunu göreceğiz” dedi.
Türkiye’nin milli enerji politikasını değerlendirmesinde ise şu sözlere yer verdi; “Bu çok önemli bir strateji. Türkiye’de uzun yıllardır enerjide hep hedefler konuldu fakat hiçbirisinde icraate geçilmemişti. Sayın Bakanımız Berat Albayrak’ın geçtiğimiz aylarda yayınladığı milli enerji politikası bu açıdan çok doğru ve zamanlama açısından önemli bir gelişmeydi. Türkiye’nin her sene 2 tanesi Karadeniz’de 2 tanesi Akdeniz’de olmak üzere denizlerde 4 tane sondaj yapması planlanıyor. Türkiye yapacağı bu aramalarla çok ciddi kaynaklara ulaşabilir. Türkiye’nin yüzde 92 gibi petrole bağımlı olduğu bir noktada bu gelişmeler çok önemli.”
Global petrol talebinin petrokimya bazlı olarak artacağını belirten Emin Emrah Danış, “Türkiye petrokimya konusunda dışa bağımlı. Bu açıdan varlık fonunun buraya odaklanması çok önemli bir karar. Türkiye’nin burada petrokimya sektörüne girmek istihdam ve katma değer açısından oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 GES’lerdeki arızaları hızlı tespit edebilecek sistem üzerinde çalışılıyor4 Mayıs 202516:07 Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi kullanıma açıldı4 Mayıs 202516:07 İspanyol Bakan Aagesen, elektrik kesintisinin nedeninin belirlenmesinin “günler süreceğini” belirtti4 Mayıs 202516:06 Bakan Yardımcısı Şatıroğlu’ndan Türkiye’nin elektrik sistemine güven vurgusu4 Mayıs 202516:04 BRICS Nükleer Platformu’nun ilk uzman paneli Çin’de düzenlendi3 Mayıs 202519:49