‘Cinsiyet dengesinin her uzmanlık alanında sağlanmasını amaçlıyoruz’

Shell’in sektörde, mesleğin erkeği kadını olmadığını göstermeyi amaçladığı ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesine yönelik sorularımızı Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü ve Shell&Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci cevapladı. Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü ve Shell&Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesini Enerji Petrol Gaz’a anlattı. “İSTASYONLARIMIZDA MART 2018’DEN BU YANA 5000’İN […]

‘Cinsiyet dengesinin her uzmanlık alanında sağlanmasını amaçlıyoruz’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma25 Ekim 2022 11:05

Shell’in sektörde, mesleğin erkeği kadını olmadığını göstermeyi amaçladığı ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesine yönelik sorularımızı Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü ve Shell&Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci cevapladı.

Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü ve Shell&Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesini Enerji Petrol Gaz’a anlattı.

“İSTASYONLARIMIZDA MART 2018’DEN BU YANA 5000’İN ÜZERİNDE KADIN İSTİHDAMI YARATTIK”

• Sektörde, mesleğin erkeği kadını olmadığını göstermeyi amaçladığınız ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesinden bahsedebilir misiniz?

Shell, faaliyet gösterdiği 80’e yakın ülkede tüm politikalarının temelinde kadın-erkek ayırmaksızın tüm çalışanları için eşitlik ilkesini sağlamayı hedefliyor. Bu eşitlik ilkesi doğrultusunda sadece cinsiyet eşitliğine değil, geniş bir yelpazedeki kültürel ve kişisel farklılıklara da değer veriyor ve çalışanlarının kendilerini güvende hissedebilecekleri bir çalışma ortamı yaratırken, onlara potansiyellerini kullanabilecekleri fırsatlar sunuyor.

Shell Türkiye olarak, biz de küresel düzeydeki bu politikalar çerçevesinde çalışıyoruz. Cinsiyet dengesinin her uzmanlık alanında sağlanmasını amaçlıyoruz ve ‘mesleğin kadını erkeği olmaz’ diyoruz.

Doğrudan istihdam sağladığımız çalışanlarımızın yüzde 31’ini, yönetim kurulumuzun %42’sini icra kurulumuzun yüzde 50’sini kadınlar oluşturuyor. Türkiye genelinde faaliyet gösteren istasyonlarımızda Mart 2018’den bu yana 5000’in üzerinde kadına istihdam fırsatı yaratmış bulunuyoruz. Shell’de Kadın Enerjisi akaryakıt sektöründe bir ilk olma özelliğini taşıyor ve tüm sektörün kadın istihdamı konusunda harekete geçmesine ilham kaynağı olmuştur.

Ayrıca Shell Türkiye olarak Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve BM Global Compact ortak inisiyatifi olan “Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısıyız.  Yanındayız Derneği’nin üyesiyiz, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin kurumsal destekçisiyiz.

Şirketimiz bünyesinde yer alan “BİZ” platformumuzla kadın erkek ayırmaksızın çalışma arkadaşlarımızın toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlenmesi sağlamak amacıyla birçok çalışmayı hayata geçiriyoruz. Global çapta bir program olan “Kadınlar için Shell Kariyer Gelişim Programı” ile yüksek potansiyelli kadın çalışanlarımızın kariyerlerinin gelişimine destek oluyoruz. Anne ve anne adaylarımıza yönelik M³ Anne Mentorluğu programımız ile kadın çalışanlarımızın iş hayatına adaptasyon süreçlerini kolaylaştırıyoruz. Her sene eğitim – öğretim yılının ilk gününde anne olan çalışanlarımıza izin kullanma hakkı sunuyor, çocukları ile okulun ilk gün heyecanını yaşamalarından bizler de mutluluk duyuyoruz. Shell Çalışan Destek Programımız ile iş-yaşam dengesi, ilişkiler, evlilik sorunları, çocuklarla ilgili konular gibi stresi tetikleyen unsurlar hakkında telefonda sınırsız bir şekilde psikolojik danışmanlarla görüşme imkânı sunuyoruz.

“ÖZEL SEKTÖRE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR“

• Sizce özel sektörün, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının iş hayatına katılımı ile ilgili yaptığı sosyal yatırım programlarının nasıl bir etkisi var?

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada cinsiyet eşitliği ne yazık ki hala en güncel sorunlardan biri. Kadınların iş yaşamına katılımını tüm dünyada destekleyen bir şirket olarak, özel sektöre önemli görevler düştüğünü düşünüyoruz. Kadınlar ne kadar görünür olursa, toplum buna o kadar hızlı alışıyor. Bundan birkaç sene öncesine kadar bir akaryakıt istasyonunda kadın çalışanları görmeye alışık olmayan birçok kişi bugün aldığı hizmet karşısında duyduğu memnuniyeti vurguluyor.

Bu sebeple de özel sektörün çabası, attığı adımlar, yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri, kamu ve STK‘lar ile gerçekleştirdiği işbirlikleri, kadınların güçlenmesi için kat etmemiz gereken yolu kısaltıp, süreci hızlandırıyor.

“ÜZERİNDE ODAKLANILMASI GEREKEN BARİYERLERDEN BİRİ KADINLARIN İŞ HAYATINDAKİ VARLIĞINA YÖNELİK KARŞILAŞILAN ÖNYARGILAR“

• Sizce kadınların çalışma hayatında en çok maruz kaldığı toplumsal cinsiyet kaynaklı engeller nelerdir?

Tüm dünyada kadınlar çalışma hayatında birçok engelle karşılaşabiliyorlar. Üzerinde odaklanılması gereken bariyerlerden biri kadınların iş hayatındaki varlığına yönelik karşılaşılan ‘önyargılar‘.

Kesinlikle yılmadan, bıkmadan birden çok somut adımın atılması gerekiyor. Hiç şüphesiz ki kadınlar olarak bizlere de çok önemli bir rol düşüyor; cesaretli olmalıyız, kendimize güvenmeliyiz ve diğer kadınları örnek olup, onları desteklemeliyiz.

‘KADIN ÇALIŞANLARIMIZIN OLDUĞU İSTASYONLARDA MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN ARTTIĞINI GÖRMEK SHELL TÜRKİYE EKİBİNE HEYECAN VERİYOR’

• Shell’de Kadın Enerjisi başladığı günden bu yana hem sahada hem de işlerinize yansıması açısından nasıl gidiyor?

Farklı illerde görev alan çalışma arkadaşlarımı ziyaret ettiğimde sahada görev yapan Shell kadınlarının cesareti, birbirlerine örnek olmaları ve “o yapabiliyorsa ben de yaparım” demeleri bizleri inanılmaz heyecanlandırıyor. Sadece bu değil elbette, birlikte çalıştıkları diğer çalışma arkadaşlarının, yöneticilerinin onları desteklemesi de çok değerli.

Her gün 1 milyondan fazla misafirimizi istasyonlarımızda ağırlıyoruz ve misafirlerimizin takdirini almak ve kadın çalışanlarımızın olduğu istasyonlarda müşteri memnuniyetinin arttığını görmek tüm Shell Türkiye ekibine heyecan veriyor. Kadın çalışanlarımızın olduğu istasyonlarımızın müşteri memnuniyeti, diğer istasyonlarımıza göre % 6 daha yüksek. Her geçen yıl bu memnuniyeti daha da artırıyor olacağız. Mesleğin kadını erkeği olmaz demeye devam ediyoruz!