SİBEL ACAR-İSTANBUL/ Dünyada ve Türkiye’de faaliyet gösteren akaryakıt ve LPG sektörünün dev firmalarına ev sahipliği yapan sektörün en kapsamlı fuarı Petroleum Istanbul kapılarını bir kez daha açtı. Fuarın açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra Enerji Yayın Grup Başkanı Sertaç Komsuoğlu, Enerji Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akıncı, […]
SİBEL ACAR-İSTANBUL/
Fuarın açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra Enerji Yayın Grup Başkanı Sertaç Komsuoğlu, Enerji Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Mustafa Karahan ve sektör temsilcilerinden oluşan bir heyet gerçekleştirdi.
Fuarın açılışında sektör paydaşlarına seslenen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 14. Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı Petroleum Istanbul’un hayırlı olması temennisiyle sözlerine başladı.
Enerjide merkez ülke olma yolunda bu ve benzeri prestijli organizasyonlarla birlikte enerji sektörünün entelektüel merkezi olma yolunda ciddi adımlar attığına vurgu yapan Bakan Dönmez; “Petroleum Istanbul, bu sektördeki tüm paydaşları bir araya getirerek sektörün gelecek projeksiyonuna katkı sunması açısından da önemli bir organizasyon. Her zaman söylediğim gibi tüm tafraların karşılıklı çıkarlarını koruyan bir ‘kazan-kazan’ anlayışına, ancak ve ancak düzenli olarak bir araya gelerek ve birbirimizin realitelerini anlayarak ulaşabiliriz” diye konuştu.
Milli Enerji ve Maden Politikamızda belirlenen hedefler arasında petrol ve doğalgaz aramacılığının anahtar bir role sahip olduğunun bir kez daha altını çizen Dönmez; “Biz, oyunu değiştirebilecek en önemli adımı petrol ve doğalgaz aramacılığı olarak görüyoruz. Türkiye ekonomisi her ne şart altında olursa olsun büyüyor. Büyümemiz yavaşladığı zamanlar da ise ihracatımız artıyor. Tek başına bu tabloya dahi baktığımızda ülkemizin enerji talebinin, özellikle de petrol ve doğalgaz talebinin her zaman yukarı doğru seyredeceği aşikar. Biz de bu gerçekten yola çıkarak kara ve denizde; petrol ve doğal gaz aramacılığına hız verdik. Bu çalışmalarımızın ilk sonuçlarını da yavaş yavaş almaya başladık. Geçtiğimiz günlerde bildiğiniz gibi Trakya bölgesinde doğalgaz keşfettik. Bu keşif ile cari açığımızın kapanmasına 5 Milyar TL katkı sağlayacak, 3 milyar metreküp doğalgaz, 300 bin hanenin 10 yıllık tüketimine denk gelmektedir. Buradan günlük 820 bin metreküp doğalgaz üretimi yapıyoruz. Ayrıca Diyarbakır ve Siirt’te de 22,52 milyon varillik yerinde petrol rezervi keşfettik. Günlük 1650 varil petrol üreteceğimiz bu kuyularımızdan ekonomimize 700 milyon dolar katkı sağlayacağız. Bu keşfimizin bir başka önemli özelliği de TP’nin ilk defa çatlatma yöntemiyle keşif yapmasıdır. Aslında bu keşif de gösteriyor ki, güçlü bir siyasi irade ortaya konulduğunda; yerli insan kaynağımızla gerçekleştiremeyeceğimiz hiçbir hedef ya da proje yok. Türkiye, Cumhurbaşkanımız liderliğinde 2023 hedeflerine işte bu anlayış ve gayretle ilerliyor” dedi.
Akaryakıt sektöründe düzenlemelerin devam edeceğini belirten Dönmez; “Enerjide diğer önemli hedefimiz de akaryakıt sektörümüzdeki hizmet ve ürün kalitesini mümkün olan en üst düzeye çıkarmak. Bu amaçla adil rekabet ortamını kurmak adına, gerek yasal düzenlemeler gerekse denetimlerimizle sektörün tüm paydaşlarına destek olmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullanırken kayıt dışı akaryakıtla mücadelenin de devam edeceğini söyledi.
Sektörün istihdam açısından da büyük bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Dönmez konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Akaryakıt sektörümüzde bugün itibariyle 150 bin civarı vatandaşımız istihdam ediliyor. Tüm petrol ürünleri pazarında ise 200 bin doğrudan istihdam yapıldığını tahmin ediyoruz. Enerji ve maden sektörleri arasında en yüksek istihdama sahip sektör petrol ürünleri sektörümüz. Bugün burada bulunanlar Türkiye’ye istihdam ve vergi olarak en büyük katkıyı veren sektörün üyeleri, bu sebeple sizleri tekrar tebrik ediyorum. Sizlerden ricamız, daha fazla yerli ekipman, yerli ham petrol ve Ar-Ge yatırımı yaparak uzun vadeli bir vizyonu da otaya koymanız. İş hedeflerimize ulaşırken çevresel ve toplumsal hassasiyetlerimizi asla göz ardı etmeden bütüncül bir anlayışa sahip olmalıyız. Kadın istihdamı ve çevre dostu uygulama ve eğitimler gibi sosyal sorumluluklarımızı her zaman birinci planda tutmalıyız.”
Ülkemizin enerji sektöründeki dışa bağımlılığımızı azaltmak adına ülkemizde özel sektör tarafından tek noktaya yapılan en büyük yatırım olan STAR Rafinerisiyle bu alanda dev bir adım daha atıldığına dikkati çeken Dönmez; “Günlük 10 milyon ton petrol ürünleri üretimi yapacak olan STAR, dizelde dışa bağımlılığımızı yüzde 60’dan yüzde 40’a düşürecek. Buna ek olarak 500 milyon dolarlık ihracat yaparak cari açığın kapanmasına bir büyük katkı daha sağlayacak. Nasıl petrol keşfi hedefimiz varsa, yerli petrol ürünleri ve petrokimya ürünleri üretimi hedefimiz de var. İnşallah, orta vadede kullanılan tüm petrokimya ve petrol ürünlerinin ülkemiz rafineri ve petrokimya tesislerinde üretilmesini hedefliyoruz. Enerjide sadece kaynak bağımsızlığı ile sınırlı kalmayıp işleme ve rafine etme bağımsızlığını da elde edeceğiz” Petrol ve doğal gazı üreten, işleyen ve katma değerli uç ürün olarak hem ulusal pazarımıza hem de uluslararası kullanıma sunan bir Türkiye olacak. Bu amaçla teknolojik altyapı, yetişmiş insan kaynağı yatırımları ve uluslararası projeler ile “’Bağımsız Enerji Güçlü Türkiye’ diyerek yolumuza devam ediyoruz” dedi.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz sektörün kendilerinden beklediği bazı düzenlemeleri kendi aralarında çözmelerinin daha uygun olacağına yönelik bir konuşma gerçekleştirdi.
Başkan Yılmaz konuyla ilgili; “Sektör temsilcilerimizin kamudan, EPDK’dan beklentileri elbette olacak. Ancak her sorunun çözümü için hemen EPDK’nın kapısı çalınırsa, yaşanan her anlaşmazlıkta ‘EPDK düzenleme yapsın bizi kurtarsın’ denirse sektörümüzün serbest ve rekabetçi yapısını nasıl koruyabiliriz? Örneğin kar paylaşımı konusunda ‘EPDK devreye girsin adaleti sağlasın’ demek, piyasamızın serbestliğini, rekabetçi yapısını gösterir mi? Bayi ve dağıtıcının ortak akılla, karşılıklı fedakârlıkla ve kazan-kazan ilkesi ile hareket edip sorunu birlikte çözmeleri daha doğru bir eylem olacaktır. Sektörün kendi iç dinamikleri içinde çözebileceği konularda EPDK’nın müdahil olmasını beklemek, sektörün rekabetçi piyasa konusundaki niyetini, anlayışını ortaya koyacaktır. Daha da ötesinde, kamuoyunu yanlış yönlendirecektir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu enerji piyasalarının adil ve sürdürülebilir yapısının korunmasından sorumlu kamu kurumudur. Ve tıpkı sizlerin EPDK’dan beklentisi olduğu gibi, bizlerin de sizlerden beklentileri var. Örneğin daha fazla empati ile hareket etmenizi bekliyoruz.
Enerji Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akıncı da yaptığı konuşmada, 22 sene önce başlayan yolculuğun bu gün sektörün çok geniş katılımıyla başarıyla devam etmekte olmasından dolayı mutlu ve gururlu olduklarını söyleyerek sözlerine başladı.
Akıncı; “Fuarlar sektörlerin sorun ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı ve sonuca ulaştırıldığı çok önemli iletişim platformları. Biz de bu sorumluluğumuzla birlikte canla başla çalışıyoruz. Sektörümüzün yanında olan herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Enerji Yayın Grubu Başkanı Sertaç Komsuoğlu; “Enerji piyasası sektörün dününde, bugününde olan ve yarınlarında da olacak kurumlar ve şirketlerle büyümeye devam ediyor. Bu şirketler ve kurumlar, kurallı ve disiplinli bir piyasa için mücadele ediyorlar” dedi.
Komsuoğlu, Petroleum Istanbul’un geleceğin akaryakıt istasyonlarının daha yakından tanınması adına önemli yeniliklere ev sahipliği yaptığını da sözlerine ekledi.
Komsuoğlu, son olarak dünyanın içerisinde bulunduğu ekonomik ve siyasi bazı olumsuzluklardan etkilenen enerji sektörünün her daim yanında olan bürokratlara ve piyasa oyuncularına teşekkür etti.
Açılış konuşmaları sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin açılış konuşmalarıyla devam etti.
TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar; “Sektörümüzün tüm paydaşlarının bir arada bulunduğu bu fuar üreticisinden tüketiciye sektörün tüm odaklarını içeren kapsayıcı bir platform. Düzenlenecek toplantıların güzel bir diyalog ortamında bir sonuca varabilmesi tüm yorgunlukları üzerlerden alacaktır. Bizler sektör olarak her daim yenilenmeye, genişlemeye ve ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmayı arzu ediyoruz” dedi.
PÜİS Başkanı İmran Okumuş; “Toplantının ülkemiz ve sektörümüz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bizim öncelikli konularımız arasında sırasıyla kar marjları, elektronik satışlar, finansal promosyonlar, nakliye ücretleri ve mali disiplin konuları önemli bir yer tutuyor. Sürdürülebilir ticaretin en büyük kurallarından biri adaletli bir paylaşımdır. Sektörde gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz ” ifadelerini kullandı.
ADER Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Aydemir; “Son derece önemli bir platform bugün burada yine hayata geçiyor. Fuarın son tüketiciye açılması yönünde de isteğimiz var. Çünkü bu platform sektörün ihtiyaç duyduğu düzenlemelerin oluşturulduğu önemli bir platform. Çözümler bugün burada gerçekleştiriliyor. Bu ortamda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay; “Otogazda ülkece başarı hikayesi yakaladık. Bu başarı hikayesine kapalı otoparklardaki düzenlemeyle birlikte yenilerini eklemeye devam edeceğiz. Bu fuarın bizlerin gelişime büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkürler” dedi.
TOBB LPG Meclis Başkanı Gökhan Tezel; “Bu yıl dünyada İlk defa LPG tüketimi 300 milyon tonu geçti. Bu büyüme devam edecek. Ülkece 4 milyon tüketim ile dünyadaki payımız hala düşük. LPG’nin çok önemli çevreci boyutu var. Otogazın toplam tüketim içindeki payı artarken tüp gazın ki geriledi.
Tüpü gaz boyutunda daralma çok alarm verecek şekilde daraldı. 7 binden fazla bayi ve tali bayileri var. Tüplü gaz sektörümüzün korunmasını istiyoruz. Bu sene fuarda hepimizin ilgisini çekecek birçok yenilik var. Fuarın hepimiz için verimli geçeceğine olan inancım tam” ifadelerini kullandı.
PETDER Başkanı Selim Şiper; “2018 yılı akaryakıt sektörü açısından inişli çıkışlı bir yıl oldu. Tüketim daha önceki yıllarda olduğu gibi olmasa da yine arttı. Önemli bir noktaya değinecek olursak; sektörümüzün her şeye rağmen 220 ila 225 milyarlık toplam hacme ulaştığını paylaşmak istiyorum. 2018 yılında dolaylı vergilerin yüzde 25-26’sı akaryakıt sektörü tarafından sağlanmıştır. Sektörümüzün ülke maliyetlerine katkısının bilince hareket etmemiz herkesin yararına bir durum olacaktır” dedi.
TOBB Petrol Meclisi Başkanı Ahmet Erdem; “14’üncüsü düzenlenen bu fuarın hepimize enerji veren çözüme yönelik bir platform olduğunu söylemek istiyorum. Sektörün tüm paydaşlarının bu platformu fırsat bilip sorunları çözmemiz gerekiyor. Fuarın memleketimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Bu yılki teması “Akıllı Teknolojiler, Akıllı İstasyonlar” ile geleneksel ürün segmentlerinin yanı sıra Oto LNG, Oto CNG, Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve İstasyon Marketlerini içine alacak şekilde kapsamı genişletilen fuar; ulusal, bölgesel ve uluslararası enerji şirketleri için önemli bir iş birliği ortamı da sağlayacak. Petroleum Istanbul 2019’u açık kalacağı 3 gün boyunca 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından açılan fuar; TOBB Petrol Meclisi, PETDER, ADER, Türkiye LPG Derneği, TOBB LPG Meclisi, PÜİS, TABGİS tarafından da destekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59 ORGE Enerji araç sahiplerinin hayatını kolaylaştıracak14 Kasım 202414:26 Bakan Bayraktar, 2050’ye kadar 20 gigavat nükleer kurulu gücün devreye alınacağını bildirdi14 Kasım 202413:07 Günsan’dan elektrik ihtiyaçlarına zahmetsiz çözüm14 Kasım 202411:37