BOTAŞ ile Shell arasında LNG anlaşması imzalandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ’ın Shell ile imzalayacağı LNG anlaşmasıyla 2027’den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküplük 40 LNG kargosunun Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

BOTAŞ ile Shell arasında LNG anlaşması imzalandı
Petroturk.com
  • Yayınlanma2 Eylül 2024 12:23
  • Güncelleme2 Eylül 2024 12:26

Sibel ACAR – ANKARA

BOTAŞ ile Shell arasında uzun dönemli LNG anlaşmasının imza töreni Ankara’da gerçekleştirildi.

Türkiye’nin doğal gaz alanında bayrak taşıyıcı şirketi olan BOTAŞ ile dünyanın önde gelen petrol ve doğal gaz şirketi Shell arasında stratejik bir anlaşma imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndaki imza törenine katılan Bakan Bayraktar, BOTAŞ’ın 2027 yılından itibaren 10 yıllık dönemde yaklaşık 4 milyar metreküplük 40 LNG kargosunu Shell’den teslim alacağını açıkladı.

BOTAŞ’ın dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltma gibi opsiyonlarının da bulunduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, “Gemilerle LNG taşımacılığı alanında BOTAŞ’ın farklı ve kritik kabiliyetler edinecek olmasından da memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Bakan Bayraktar, BOTAŞ’ın Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olduğunu belirterek 2002 yılının Türkiye’de doğal gaz için önemli bir milat olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon ile o dönem 5 ilde doğal gaz kullanıldığını hatırlatan Bayraktar, “Bugün doğal gaz 81 il, 862 yerleşim yeri ve 212 OSB’ye ulaştı” dedi.

“3, 2 MİLYON HANENİN DOĞAL GAZ İHTİYACINI ÜRETİYORUZ”

Bayraktar, bunun için güçlü bir altyapıya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Bugün, günlük 7 buçuk milyon metreküpün üzerinde bir üretimimiz var. Yani 3,2 milyon hanenin gaz ihtiyacını kendimiz üretiyoruz. 15 Ağustos’ta günlük bazda bir üretim rekoru kırarak 7 milyon 609 bin metreküpe ulaştık. Sadece Sakarya Gaz Sahası’ndan gerçekleşen üretim, 15 Ağustos’ta 6 milyon 146 bin metreküp ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı” diye konuştu.

Doğal gazın tarihsel gelişimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Bayraktar; “İlk doğal gaz ithalat anlaşmamız 14 Şubat 1986 yılında BOTAŞ ile Sovyet Soyuz Gaz Eksport şirketi arasında imzalandı. Bu kapsamda İlk doğal gaz ithalatı 5 Haziran 1987 yılında Malkoçlar İstasyonu’nun işletmeye alınmasıyla Batı Hattından gerçekleştirildi.  Şehirlerimizde ilk doğal gaz 21 Ekim 1988 yılında Ankara’da kullanılmaya başlandı. Sonrasında 1992 yılında İstanbul ve Bursa, 1996 yılında Eskişehir ve Kocaeli doğal gazla buluştu. Doğal gaz serüvenimizde bugün ulaştığımız 51 milyar metreküplük tüketim ile  Avrupa’nın en büyük dördüncü doğal gaz pazarına sahip bir ülke haline geldik. Bu yıl ellinci kuruluş yılını idrak eden BOTAŞ 2023 yılındaki 26.5 milyar dolarlık satışı ile Türkiye’nin açık ara en büyük şirketi konumundadır” diye konuştu.

Doğal gazda dengeli bir tedarik portföyü oluşturmak amacıyla komşu ülkelerle ve uluslararası şirketlerle çalışmalar yürüttüklerini anlatan Bayraktar, konuyu BOTAŞ ile Shell arasında imzalanan anlaşmaya getirdi. Bayraktar, BOTAŞ’ın yarım asırlık tecrübeye sahip milli bir şirket olduğunu anımsattı.

“BOTAŞ FARKLI VE KRİTİK KABİLİYETLER EDİNECEK”

Konuyla ilgili detayları aktaran Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

“BOTAŞ-Shell arasında imzalanan anlaşma kapsamında 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı gerçekleştirilecek. Bu anlaşma iki şirket arasında sadece bir alım-satım işleminin ötesinde, dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonları ile bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından ayrıca bir farklılığa ve değere sahip. Yine anlaşma kapsamında gemilerle LNG taşımacılığı alanında BOTAŞ’ın farklı ve kritik kabiliyetler edinecek olmasından da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Böylelikle, BOTAŞ bölgesel doğal gaz ticaretindeki etkin rolünü daha da güçlendirecek ve daha da genişletecek.”

HEDEF: DOĞAL GAZ MERKEZİ

Türkiye’nin altyapı yatırımlarıyla 70-80 milyar metreküp doğal gaz arzı sağlayabilecek durumda olduğunu, bu kapsamda Bulgaristan, Macaristan Romanya ve Sırbistan’a doğal gaz ihraç ettiklerinin altını çizen Bayraktar, “Türkiye artık kendi doğal gazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendiren, güçlü altyapısı ile ihracat yapabilen, Avrupa’nın ve bölgesinin arz güvenliğine katkı sağlayan doğal gaz merkezi olma yolunda hızla ilerleyen bir ülke konumundadır” dedi.

İMZALAR ATILDI

Açıklamalar sonrasında iki şirket arasında uzun dönemli LNG anlaşması imzalandı. BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile Shell LNG Ticareti Kıdemli Başkan Yardımcısı Tom Summers anlaşmaya imza attı.