Akaryakıt istasyonları ürettiğini tüketecek

Sibel ACAR-İSTANBUL Asis Petroleum Akademi’nin 2. gününde  “Akaryakıt İstasyonlarında Güneş Enerjisi Santrali Uygulamaları” paneli gerçekleştirildi. Enerjisa İş Geliştirme Müdürü Mehmet Kapusuz ‘un moderatörlüğünü yaptığı oturumda, akaryakıt istasyonlarındaki güneş enerjisi santrali uygulamaları ve bu santrallerin teknik detayları katılımcılarla paylaşıldı. 17 yılda 400 kat büyümüş ve 3 yıla kadar da 3 kat büyümesi beklenen sektörün önünün açık […]

Akaryakıt istasyonları ürettiğini tüketecek
Servet Uzun
  • Yayınlanma29 Mart 2019 17:10

Sibel ACAR-İSTANBUL

Asis Petroleum Akademi’nin 2. gününde  “Akaryakıt İstasyonlarında Güneş Enerjisi Santrali Uygulamaları” paneli gerçekleştirildi.

Enerjisa İş Geliştirme Müdürü Mehmet Kapusuz ‘un moderatörlüğünü yaptığı oturumda, akaryakıt istasyonlarındaki güneş enerjisi santrali uygulamaları ve bu santrallerin teknik detayları katılımcılarla paylaşıldı.

17 yılda 400 kat büyümüş ve 3 yıla kadar da 3 kat büyümesi beklenen sektörün önünün açık olduğunun altını çizen Konar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Özdemir,  güneşe yatırım yapanın kazançlı olduğunu söyledi.

“Çift taraflı hücreler geleceğin teknolojisi”

Güneş enerjisi elde ederken verimi artırmak için geliştirilen son teknolojilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özdemir, çift taraflı hücrelerin geleceğin teknolojisi olduğunu ifade etti. Özdemir; “Bu hücreler, ön ve arka yansımaları ile yüzde 10 ekstra bir üretim yapıyor. Bu da petrol istasyonlarının kanopi ve idari binalarındaki alanları düşündüğümüzde ortalama yüzde 10 daha fazla üretme şansına sahip olmamız anlamına geliyor. Bu geleceğin teknolojisi. Bu teknolojinin kısa sürede Türkiye’de de üretileceğini düşünüyoruz. Yapılan araştırmalar çift yönlü bu tip modellerin pazarın yüzde 60’ını kapsayacağını gösteriyor” dedi.

“Şebekeyi akü gibi kullanacağız”

Zorlu Solar Satın Alma ve Lojistik Direktörü Evren Evcit ise; devlet destekleriyle 2012’de başlayan sektörün bugün itibariyle dev bir pazara dönüştüğünü söyledi.

Kısa bir zamanda çıkmasını bekledikleri mevzuatla aylık mahsuplaşma sistemine geçileceğini belirten Evcit; bu sistem ile her istasyonun tükettiği elektriği kendisinin üreteceğini , fazlasının da şebekeye satılabilmesinin önünün açılacağını ifade etti.

Evcit konuyla ilgili; “Aylık bazlı mahsuplaşmada aküye gerek kalmadan üretim ve tüketimi şebekeyi akü gibi kullanarak kendi işimizi halledebileceğiz. Bu sistem, ticari işletmelerin büyük sorunlarını çözecek. Çok yakın sistemde yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Depolanan enerjiyi aktif enerji bedeli olarak satabileceğiz. Yeni çıkacak mevzuata göre bürokratik işlemler de sadeleşecek ve sektörün önü daha da açılacak” diye konuştu.

LPG’li araçlara kapalı otopark müjdesi