2023’te gümrüklerde 1375 ton akaryakıt ele geçirildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023’te gümrüklerde 22 milyar liralık kaçak ticarete konu ürün ele geçirildiğini belirterek bu ürünler arasında 1375 ton akaryakıt olduğunu ifade etti. Bolat, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen Yasa Dışı Ticaretle Mücadele Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, 2023’te gümrüklerde 22 milyar liralık kaçak ticarete konu ürün ele geçirildiğini belirtti. Bolat; “1375 ton akaryakıt, […]

2023’te gümrüklerde 1375 ton akaryakıt ele geçirildi
Sibel Acar
  • Yayınlanma22 Aralık 2023 19:10

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023’te gümrüklerde 22 milyar liralık kaçak ticarete konu ürün ele geçirildiğini belirterek bu ürünler arasında 1375 ton akaryakıt olduğunu ifade etti.

Bolat, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen Yasa Dışı Ticaretle Mücadele Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, 2023’te gümrüklerde 22 milyar liralık kaçak ticarete konu ürün ele geçirildiğini belirtti.

Bolat; “1375 ton akaryakıt, 4 milyon 743 bin elektronik eşya, 1 milyon 130 bin paket sigara, 389 milyon makaron, 47 milyon sigara kağıdı ve filtresi, 1 milyon 165 bin elektronik sigara ve aksamı, 4 bin 700 ton gıda ve 3 bin 924 tarihi eser ele geçirdik. Bakanlık olarak yasa dışı ticaret ve kaçakçılığın her türüyle mücadelede bütün imkanlarımızla çalışmaya devam edeceğiz, kararlılıkla görevimizi yapacağız. Ülkemizin güvenliğini, ekonomideki adil ticareti, halkımızın sağlığı ve refahını, ekonomik istikrarı ve dürüst ticaret erbabının hakkını korumak adına ticari kaçak eşya kaçakçılığıyla mücadelemiz hız kesmeden devam edecek” diye konuştu.

ATO BAŞKANI BARAN’DAN KURUM VE KURULUŞLARA KAYIT DIŞIYLA MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’nin, kayıt dışı ekonomiyle mücadeledeki kararlılığını Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı” ile de ortaya koyduğunu belirtti.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin başarılı olması için toplumsal farkındalığın sağlanmasının önemine dikkati çeken Baran, “Bu mücadele için veri paylaşımının geliştirilmesi, hukuki ve idari önlemlerin alınması, denetim kapasitesinin artırılması gerekiyor. Tüm bunların hakkıyla uygulanabilmesi de tüm kurum ve kuruluşların işbirliği içinde çalışmasıyla mümkün.” dedi.

Baran, akaryakıttan tütüne, ilaçtan alkole varıncaya kadar pek çok alanda gerçekleşen yasa dışı ticaretin İngiltere’den İtalya’ya, Kanada’dan Endonezya’ya tüm dünyanın sorunu olduğunu söyledi.

PÜİS GENEL BAŞKANI OKUMUŞ: “SEKTÖRDEKİ VERGİ KAÇAKÇILIĞI KDV’NİN ÖTV’YE EKLENMESİYLE BİTER”
PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt sektöründeki vergi kaçakçılığının bitirilmesinin KDV’nin ÖTV’ye eklenmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.