‘2023 yılı Ekim ayı itibariyle günlük ham petrol ve doğal gaz üretim rakamlarında rekor kırıldı’ 

Maden Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin; “2023 yılı Ekim ayı itibariyle ülkemiz tarihinde rekor kırarak ham petrolde günlük 86 bin varil, doğal gazda günlük 4 milyon 700 bin metreküplük üretime ulaşmıştır” değerlendirmesinde bulundu.  Sibel ACAR-ANKARA/ PETFORM tarafından gerçekleştirilen ‘15. Hidrokarbon Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’ Maden Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin başta olmak […]

‘2023 yılı Ekim ayı itibariyle günlük ham petrol ve doğal gaz üretim rakamlarında rekor kırıldı’ 
Burak Karagöl
  • Yayınlanma5 Aralık 2023 12:43

Maden Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin; “2023 yılı Ekim ayı itibariyle ülkemiz tarihinde rekor kırarak ham petrolde günlük 86 bin varil, doğal gazda günlük 4 milyon 700 bin metreküplük üretime ulaşmıştır” değerlendirmesinde bulundu. 

Sibel ACAR-ANKARA/ PETFORM tarafından gerçekleştirilen ‘15. Hidrokarbon Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’ Maden Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin başta olmak üzere sektör paydaşlarının katılımıyla 5 Aralık tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. 

Toplantıda Türkiye Arama – Üretim sektöründe yürütülen faaliyetler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. 

Toplantının açılışında konuşma yapan Maden Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin, düzenlenen toplantının yaşanan sorunlar ve çözüme yönelik fikirler üretilmesi açısından önemli bir niteliğe sahip olduğunu ifade etti. 

Petrol arama üretim sektörüne yönelik verileri paylaşan Narin, 2023 yılı itibariyle 389’u arama 156’sı işletme olmak üzere toplamda 545 ruhsatlı ve 11 adet araştırma izninde 33’ü yerli 10’u yabancı sermaye olmak üzere 43 şirketle arama-üretim faaliyetine devam edildiğini belirtti. 

Saha faaliyetleri kapsamında şirketler tarafından 2023 yılı Ekim ayı sonu itibariyle kara ve deniz alanlarında toplam 1388 kilometre kare boyutlu ve 11.230 kilometre kare sismik etüd çalışması gerçekleştirildiğini belirten Narin; “Yıl sonu itibariyle bu rakamların daha da yukarıya çıkmasını bekliyoruz. Aktif kule sayısına baktığımızda, önceki dönemlerde günlük ortalama 12-20 çalışan kule sayısının içinde bulunduğumuz dönem içerisinde 66 adet olduğunu görmekteyiz” diye konuştu. 

Sektör verilerine ilişkin rakamları paylaşan Narin; “Beş yıllık periyotlarla baktığımızda 2013-17 yılları arası ham petrol üretimi 87 milyon varilken bu rakam 2018-2022’de 111.7 milyon varile yükselerek yine 2023 yılı Ekim ayı itibariyle aylık olarak petrol üretimi 23.4 milyon varile doğal gaz üretimi ise 589 milyon metreküpe ulaşmış bulunmaktadır. Bir önceki yıl aynı ayıyla karşılaştırıldığında ham petrol üretiminde yüzde 14, doğal gaz üretiminde yüzde 80 oranında artış sağlandığı görülmektedir. 2023 yılı Ekim ayı itibariyle ülkemiz tarihinde rekor kırarak ham petrolde günlük 86 bin varil, doğal gazda günlük 4 milyon 700 bin metreküplük üretime ulaşılmıştır.  2023 yılı 10 aylık dönemde yaklaşık 6,5 milyar TL ödemeyle hazineye sağladığımız katkı yıl bazında bugüne kadarki en yüksek tutara ulaşmıştır. Son 22 yılda petrol arama ve üretim faaliyetleri için 19 milyar dolara yakın yatırım gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu yatırımın yüzde 68’i kamu, yüzde 32’lik kısmı ise yerli ve yabancı sermayenin özel şirketleri tarafından yapılmıştır” dedi. 

“SON 20 YILDA YAPILAN YENİ KEŞİFLERLE 596 MİLYON VARİL REZERV İLAVESİ SAĞLANDI” 

Sadece denizlerde değil karalarda da önemli bir ivme yakalanarak son 20 yılda yapılan yeni keşiflerle ve sahaların üretilebilirlik oranlarının arttırılmasıyla mevcut ham petrol rezervinin yüzde 121’ine karşılık gelen 596 milyon varil rezerv ilavesi sağlandığını ifade eden Narin; “Bugüne kadar aldığımız neticelere göre petrol ve doğal gaz hem kara hem de deniz alanlarımızın yatırımcılarımız açısından ümit verici olduğu aşikardır. Daha fazla yatırım yapmak suretiyle sektörümüzün ülke ekonomisine maksimum katma değer kazandıracağına inancımız tamdır. Var olan sorunların farkındayız. Bu sorunların ortadan kalkması için yoğun çaba gösterdiğimizi bilmenizi isteriz. Petrol arama ve üretim sektörünün uygulamada yaşamış olduğu sorunları dinlemek ve çözüm önerilerini istişare etmek için gerekli olan bu tür organizasyonlara katılmaya devam edeceğiz. Sözlerime burada son verirken toplantının amacına ulaşması dileğiyle organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadeleriyle sözlerini tamamladı. 

“ÜLKEMİZDE DERİN DENİZ ARAMA SONDAJINDA FARKLI BİR NOKTAYA GELİNDİ” 

Son yıllarda petrol arama, sondaj üretim konularında önemli başarılara imza atıldığının altını çizen Narin, özellikle denizlerde yepyeni bir dönemin kapılarının aralanarak milli petrol şirketimiz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından gerçekleştirilen Sakarya Gaz Sahasındaki keşiflerle Türkiye derin deniz arama sondajında farklı bir noktaya gelindiğine vurgu yaptı. 

KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ 

PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Cesur Öksüz ise sektörün sahada yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğine küresel olarak zor bir dönemden geçilmesine rağmen ülke olarak sektörde gerçekleşen güzel başarılarla gurur duyulduğunu ifade etti. 

Başkan Cesur; “Özel sektörle birlikte TPAO’nun bir sinerji yaratarak iş birliğinin artmasını temenni ediyoruz. Kamu ve özel sektörün birlikte çalışarak büyük bir katma değer yaratacağına inanıyorum” dedi.