PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, asgari ücrete yapılacak artış ile ilgili açıklamalarda bulundu. Okumuş, “Biz asgari ücretin artışına karşı değiliz. Biz işimizi kaybetme endişesi taşıyoruz. 150 binin üzerinde istihdam yaratan akaryakıt bayileri korunmalı, kollanmalı” ifadelerinde bulundu. 2024 yılı asgari ücret tutarının belirlenmesi için ilk toplantı 11 Aralık Pazartesi günü yapılacak. PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş […]
PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, asgari ücrete yapılacak artış ile ilgili açıklamalarda bulundu. Okumuş, “Biz asgari ücretin artışına karşı değiliz. Biz işimizi kaybetme endişesi taşıyoruz. 150 binin üzerinde istihdam yaratan akaryakıt bayileri korunmalı, kollanmalı” ifadelerinde bulundu.
2024 yılı asgari ücret tutarının belirlenmesi için ilk toplantı 11 Aralık Pazartesi günü yapılacak. PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş asgari ücret hakkında açıklamada bulundu. Okumuş’un açıklaması şu şekilde:
“Son günlerde çalışanları temsil eden bazı sivil toplum örgütlerinin asgari ücrete yapılacak artışla ilgili açıklamalarını hayret ve üzüntüyle izliyoruz.
Sivil toplum örgütlerinin kamuoyuna açıklama yaparken ülkemizin ve sektörlerin gerçeklerini göz önüne almaları gerektiğine inanıyoruz.
Zira her sektörün dinamiği, maliyeti, nihai satış fiyatının oluşumunun şartları ve gerçekleri birbirinden çok farklı.
Akaryakıt sektörü fiyatlandırma sistemi bakımından diğer sektörlerden farklılıklar arz ediyor.
Akaryakıt bayileri, pompa satış fiyatlarını kendileri belirleyemiyor.
Dağıtım payı olarak nitelendirilen maktu rakamın bir kısmı, EPDK mevzuatı uyarınca dağıtım şirketleri tarafından bayilere veriliyor, kalan kısmı ise dağıtım şirketlerine kalıyor.
Kuruşla tespit edilen ve sabit bir rakamdan oluşan bayilerin bu payı, akaryakıt fiyatları düşse de, artsa da değişmiyor.
Bugün itibariyle dağıtıcı ve bayi için belirlenen entegre kar payının yüzdesel karşılığı brüt yüzde 11,13. Bu entegre kar marjı, mevzuatla belirlenen şekliyle dağıtıcıyla bayi arasında yüzde 50, yüzde 50 olarak paylaşıldığında bayilerin bugünkü kar marjı brüt yüzde 5,56’dır.
Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışların yüzde 80’inden fazlası kredi kartı ile yapılıyor. Bankalar arası kredi kartı takas komisyonu oranı bugün yüzde 3,36’dır. Dolayısıyla akaryakıt bayilerinin kredi kartı ile yaptıkları satışlarda kar payları brüt yüzde 2,2’lere kadar düşüyor.
Akaryakıt bayileri brüt yüzde 2.2 kar marjı ile enerji ihtiyacını mı karşılayacak? Personel maaşını mı ödeyecek? Sırtına yüklenen sorumlu müdür, tehlikeli madde güvenlik danışmanı, iş güvenliği uzmanının maaşını mı verecek? Fahiş akaryakıt fiyatları nedeniyle sermaye artışına gitmek zorunda kaldığı için çektikleri kredilerin faizini mi ödeyecek? İşletme giderlerini mi karşılayacak? Teminat mektubu zorunluluğunu mu yerine getirecek? Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, TSE ve EPDK’nın mevzuatıyla getirilen zorunlulukları mı yerine getirecek? Emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi mi ödeyecek?
Bayilerin bu kadar cüzi bir kar marjıyla bu kadar ağır maliyetleri karşılayabilmesi ve asgari ücrete yapılacak yeni bir artışı kaldırabilmeleri mümkün değil.
Bu nedenle, maliyetlerimizdeki yüksek artışlar ve bayilerin üzerindeki ek maliyetler göz önüne alınarak kar marjımız en az yüzde 15 seviyesine yükseltilmeden ve her yıl enflasyon oranında arttırılmadan, nakliye ücretlerimiz günün gerçeklerine uygun bir şekilde kar marjından bağımsız olarak verilmeden asgari ücrete yapılacak artış, akaryakıt bayilerine yansıtılmamalı, oluşacak fark devlet tarafından desteklenmelidir.
Aksi takdirde zaten çok zor koşullarda ayakta durmaya çalışan 12 bin 500 akaryakıt bayisi yok olacak ve istasyonlarda çalışan yüzbinlerce kişi işsiz kalacaktır.
Biz asgari ücretin artışına karşı değiliz. Biz işimizi kaybetme endişesi taşıyoruz.
150 binin üzerinde istihdam yaratan akaryakıt bayileri korunmalı, kollanmalı. Aksi takdirde önce Anadolu’nun kırsal kesimlerinde faaliyet gösterenler kapanacak, sonra sıra diğer istasyonlara gelecek.
Çünkü biz diğer sektörlerdeki gibi asgari ücret artışlarını fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Karımız sabit olduğu için her maliyet artışı bizim daha çok zarar etmemize neden oluyor. Kaldı ki, personel sıkıntısı yaşıyoruz ve asgari ücretle çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Hükümetle yaptığımız görüşmede de belirttiğimiz gibi, bugün akaryakıt istasyonlarında 10 bin kişiye daha istihdam sağlayabiliriz.
Kamuoyunun dikkatlerine saygıyla sunarım.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sektörün Gündemi: ‘Yenilenebilir’20 Kasım 202412:50 Geleceğin enerjisi ‘yenilenebilir enerji’ oturumları zirveye damga vuruyor20 Kasım 202412:50 Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefine uluslararası katkı20 Kasım 202412:07 ‘Geleceğin Enerjisi, Enerjinin Ekonomisi’20 Kasım 202411:07 ‘AEC, Türkiye’nin Afrika’da yükselen rolünü memnuniyetle karşılıyor’20 Kasım 202411:06