Bakan Albayrak 8. Türkiye Enerji Zirvesi’ne katıldı

8. Türkiye Enerji Zirvesi’nin 2’inci günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı. Enerji sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren organizasyona ikinci günü de gösterilen ilgi yoğundu. Bakan Albayrak, Enerji Yayın Grup Başkanı Sertaç Komsuoğlu ve NTV Sunucusu Berfu Güven’in yönettiği oturumda enerji […]

Bakan Albayrak 8. Türkiye Enerji Zirvesi’ne katıldı
Servet Uzun
  • Yayınlanma11 Ekim 2017 12:39
  • Güncelleme17 Ekim 2017 11:33

8. Türkiye Enerji Zirvesi’nin 2’inci günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.

Enerji sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren organizasyona ikinci günü de gösterilen ilgi yoğundu.

Bakan Albayrak, Enerji Yayın Grup Başkanı Sertaç Komsuoğlu ve NTV Sunucusu Berfu Güven’in yönettiği oturumda enerji sektöründe merak edilen soruları yanıtladı.

Toplantıda konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TÜPRAŞ’ta yaşanan patlamadan dolayı üzüntülerini dile getirdi ve şunları söyledi; “TÜPRAŞ’taki patlamadan dolayı çok üzgünüz. Başta vefat eden ailelerimize ve TÜPRAŞ’a başsağlığı diliyorum”

 

“2030 EKSENİNDE HEDEFLERİMİZ DEVAM EDİYOR”

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, YEKA’daki dev ihalelerden sonra yenilenebilir enerji yatırımlarının nasıl devam edeceğine ilişkin bilgiler verdi. Bakan Albayrak, “YEKA konsepti bize çok önemli sürecin kapılarını açtı. Bakanlığa geldiğimizde eski modeller önümüzde vardı. Biz sadece bunu elektrik üretimi noktasında değil özellikle ar-ge ve yerli üretim konusunda ciddi bir çalışma yaptık. Ve bu zor dönemde çok başarılı iki ihale yaptık. Önce güneşte sonra rüzgârda yapılan dev ihalelerde hacim ekonomisi neticesinde üretim maliyetlerinin anlamlı bir şekilde düşme sürecinin önünü açtık. Bu hafta aldığımız haberler de bu çabalarımızın meyvesini verdiğini gösteriyor. Sonrası ne olacak. YEKA’ların 2. fazı görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle 2030 ekseninde hedeflerimiz devam ediyor. Bekleyen portföy için aynı havuzda beklenen adımları atacağız. YEKDEM özelinde konuşacak olursak 2020 yılından sonra devamını düşünmüyoruz. Yeni dönemde yerli teknolojiler ve maliyetlerin düşmesi özelinde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Yerli ve yenilenebilir kaynakların 3’te 2 yerlilik oranı hedefi; bu çok kritik bir konu. Sektördeki paydaşların çokça kafa yorduğu bir konu. Bu konuyla ilgili çok ciddi çalışma var. Yerli kaynakların ağırlığı arttırılarak yerli profil oluşturabiliriz ekseninden yola çıktı. Siyasi zor şartlarda bir çok etkenle mücadele ederken dışa bağımlılık konusunda riskleri minimuma indirmede saç ayaklarından bir tanesi yenilenebilir enerji. Toplam üretimdeki rakamlar artacak. Biz bu potansiyele ciddi olarak sahibiz. Türkiye’nin cari açık rakamları noktasında da baktığımızda öngörülerimiz 2023 ve sonrası çerçevesinde yerlilik oranın artacağı ve büyüme rakamlarının artacağı bir portföy olacak” dedi.

 

“YERLİ KAYNAKLAR, YERLİ SAHALAR, YERLİ REZERVLERLE MÜMKÜN OLACAK”

 

Bakan Albayrak, yerli kömür alım şartlarında sektöre mesajlar verdi. Berat Albayrak konuşmasında, “ Türkiye’deki toplam üretilen elektriğin içerisindeki kömürün payında çok büyük bir artış görmüyoruz. Biz bu kömür portföyü içerisinde yerli kaynakların önceliklendirilmesi yönünde çalışma yürütüyoruz. Yerli kaynaklar, yerli sahalar, yerli rezervlerle mümkün olacak. Birçok yeni kömür rezervlerini portföyümüze ekledik. Potansiyel rezervimiz artıyor. Sadece hacim değil, kalori de artıyor. Bu toplam kömür rezervleri neticesinde 350 Milyar dolarlık bir rezervden bahsediyoruz. Bundan kesinlikle faydalanmamız lazım. Ekonomiye katkısını sağlamamız lazım. Bu çerçevede bu teşvik açısından bir model başlattık. Alım garantili bir model. Piyasanın sağlam temellerini oluşturmak için tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Akıllı olan aklını kullanır, daha akıllı olan herkesin aklını kullanır. Bu tip profesyonel ortamları da bu açıdan oldukça önemsiyoruz ve gerekli adımları atıyoruz. Türkiye’de dış etkilerden en az etkilenen piyasa oluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz.2018’in başında bu çalışmaları inşallah devreye koyacağız” ifadelerini kullandı.

 

Petrol fiyatları ve kur etkisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Bakan Albayrak şunları söyledi; “Sektörle ilgili 3 kritik çalışma sürüyor. Biri yerli kömür. Kapasite mekanizma konusu; Piyasa üzerinde detaylı çalışmalar yapılıyor. İthal kömür santrallerinin yerliye dönüşüm oranı nispetince bu sistemin içerisine dahil edilmesi. Bu 3 yle baktığımızla öngörülebilirlik, rasyonellik adımlarını teker teker atacağız”

 

“ONLAR KAZANINCA OTOMATİKMAN BİZ DE KAZANACAĞIZ”

 

Bakan Albayrak, “Dağıtıcılar nezdinde zor dönemden geçiyoruz. Türkiye’de özelleştirmeler hayata geçti bununla ilgili riskler alındı. Sektör birkaç yılda yaşanan döviz hareketlerinden dolayı zor dönemler yaşıyor. Sektör bizim sektör. Özellikle 2018sonrası performansa, kayıp-kaçağa ve müşteri memnuniyetine dayalı ayrıntılı bir model üzerinde çalışıldığını söyleyebilirim. Her iki tarafın da kazanacağı bir sistemin düzenleme çalışmalarında son rötuşlarını yapıyoruz. Bundan müşteri ve şirketler aynı oranda eşit kazanacak. Onlar kazanınca otomatikman biz de kazanacağız” diye konuştu.

 

“LNG VE FSRU ÖZELİNDE YOL ALMAMIZ GEREKTİĞİNİ GÖRDÜK”

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Doğalgaz kesintileri ve kış dönemi ile ilgili olarak şu şekilde konuştu: “Doğal gaz artık Türkiye’nin enerji politikasında önemli bir yere sahip. Temiz enerji neticesinde doğal gazdan vazgeçemeyiz. 81 ilde 81 hedefiyle birlikte daha temiz daha çevreci kasabalar için artık kömürden vazgeçiyoruz. Gazda, kömürde, güneşte, rüzgarda inşallah nükleerin de devreye girmesiyle eşit bir portföy oluşturacağız. Gaz nezdinde risk faktörleri alt yapınız, stratejik adımlarınız büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede boru gazının ötesinde LNG ve FSRU özelinde yol almamız gerektiğini gördük. Geldiğimiz nokta bu yıl sonu itibariyle 117 Milyon Metreküp artış. Depolama konusunda Tuz Gölü, 10 Milyar Metreküp depolama nezdinde alt yapı çalışmalarını ortaya çıkardık. O yüzden bu kış 280 Milyon Metreküpe ulaşacağız. Özellikle kış aylarında ve en pik dönemlerde eskiden sistem kısıntılara gidiyordu. Bu kuş büyük bir sıkıntı yaşamazsak inşallah bu alt yapı ve yatırımların meyvesini almış olacağız. Yılda 55 Milyar Dolar enerji ithalatı yapan bir ülke bir bakmışsınız 10 yıl sonra ihracat yapan ülke haline gelmiş. Bu farklı hamlelerin birleşimiyle ortaya çıkacak”

 

“ARTIK KENDİ GEMİMİZLE YOL ALACAĞIZ”

 

Doğu Akdeniz’de yürütülen çalışmalarda gelinen son durumdan da bahseden Bakan Albayrak şunlara yer verdi: “2. Sismik gemimizin de devreye girmesiyle artık kendi gemimizle yol alacağız. Bu yıl bitmeden ilk Akdeniz sondajını inşallah 2018 içerisinde yapacağız. Buradaki amaç esas olarak şu; artık biz istiyoruz kendi gemilerimiz ve kendi personelimizle dışa bağımlılığı azaltmak için çalışacağız. Dünyadaki gazın 3’te 2’si bizim etrafımızdaysa biz de çok daha etkin tekniklerle yolumuza devam ederiz. Aynı davranışlarla farklı sonuçlar bekleyemezsiniz. Bu yüzden farklı adımlarımızda farklı ve olumlu sonuçlar almayı hedefliyoruz. Akdeniz’den çok ümitliyiz. Tüm bunlar için bilimsel çalışmalarımız yürüttük, gerisi inşallah ya nasip. Nükleer santral konusu, çalışmalar tüm titizlikle devam ediyor. İnşallah Cumhuriyet’in100. Yılına armağan edeceğiz”

 

“ÇOK ÖNEMLİ MALİ SORUNLARLA MÜCADELE ETTİK”

 

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun;  “Bu benim kendi görev süremde katıldığım 6. Zirve oldu. Zirvenin hayırlı olmasını diliyorum. KKTC gündeme her zaman Kıbrıs’la ilişkiler neticesinde gündeme geliyor fakat bu konumunun yanında canlı bir devletimiz var. Ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleriyle ayakları üzerinde duran güçlü bir devlet var. Göreve geldiğimiz günden bugüne çok önemli mali sorunlarla mücadele ettik. Şu an cari açık yerini cari fazlaya bıraktı. Yolcu hareketleri 8, ihracat 4 katına çıktı. Yükseköğrenim gelirleri 3 katına çıktığı bir döneme girdi. Bu güçlü devlet KKTC’nin güçlü ayakta durmasına sebep var. 3 ana enerji projemiz var. KKTC’ ye sayın Cumhurbaşkanı’nın desteğiyle sunak projesi oldu. Denizaltı kablo ile elektrik enerjisinin imzalanması var. Artık çalışmalarımız nihayetlenmek üzere” dedi.

 

“ADA ETRAFINDAKİ GAZ HAKLARIMIZ İÇİN GEREKLİ MÜCADELEYİ VERİYORUZ”

 

Bakan Sunat Atun, “3. iş birliği denizlerde doğal gaz aramasına yönelik yapılan çalışmalar. Ada etrafındaki gaz haklarımız için gerekli mücadeleyi veriyoruz. Biz Kıbrıslı Türkler de Rumların haklarımızı çiğneyemeyeceğimizi ifade ettik. O günden bugüne yapılan anlaşmada ana vatanla yaptığımız enerji anlaşmasıyla somut ve güçlü adımlar attık” diye konuştu.

 

“TÜM GAYRETLERİMİZ BU ZAMANA KADAR ÇABASIZ KALDI”

 

Bakan Atun, “Bu üç projeyi küresel boyutta ele alıyoruz. Bizim bağlantımız ihtiyacı olan tüm devletlere de fayda sağlayacaktır. Kıbrıslı Türkler olarak her koşulda haklarımızı korumak için mücadele ediyoruz. Rum yönetiminin talepleri bir türlü durmak bilmiyor. Bu talepleri geçmişten yola çıkarak bilinmezliğe teslim etmek olmazdı. Bizim her zaman dost elimiz Güney Kıbrıs’a uzatılmış durumda fakat sürekli de böyle bekleyecek değiliz. Bizim tüm gayretlerimiz bu zamana kadar çabasız kaldı. Elbette ana vatanız Türkiye bizim için bulunmaz bir güç ve dünyaya yön veren bir devlettir. Bunlar bizim için eşi bulunmaz nimetler. Bu saatten sonra sadece beklemeye tahammülümüz yok. Yeni çalışmalara açığız. KKTC bütün bu potansiyellerin devamında dünya siyasi literatüründe kendi yerini almaya adaydı. Biz kendi içimizde bunu oluşturmaya başladık. Etrafımızdaki duvarları bu şekilde kırmaya kararlıyız. Zirvenin hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Galeri için tıklayınız…