Enerji grubunda fiyatlar aylık bazda geriledi

Merkez Bankası Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre enerji grubunda fiyatların aylık bazda yüzde 6,63 azaldığı görülürken uluslararası ham petrol fiyatlarının öncülüğünde ise akaryakıt fiyatlarının yüzde 2,20 gerilediği kaydedildi. TCMB’nin Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayınlandı.Aralıkta, doğal gazın aylık tüketici enflasyonuna etkisinin 0,29 puan ve yıllık enflasyona etkisinin ise 0,47 puan olduğu vurgulanan raporda, doğal […]

Enerji grubunda fiyatlar aylık bazda geriledi
Sibel Acar
  • Yayınlanma4 Ocak 2024 17:26
  • Güncelleme4 Ocak 2024 17:27

Merkez Bankası Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre enerji grubunda fiyatların aylık bazda yüzde 6,63 azaldığı görülürken uluslararası ham petrol fiyatlarının öncülüğünde ise akaryakıt fiyatlarının yüzde 2,20 gerilediği kaydedildi.
TCMB’nin Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayınlandı.
Aralıkta, doğal gazın aylık tüketici enflasyonuna etkisinin 0,29 puan ve yıllık enflasyona etkisinin ise 0,47 puan olduğu vurgulanan raporda, doğal gaz etkisi arındırıldığında, mevsimsellikten arındırılmış tüketici enflasyonunda geçen aylara kıyasla bir miktar artışın gözlendiği kaydedildi.
Raporda, grup aylık fiyat artışında, doğal gaz kalemindeki tüketim artışına paralel olarak sepete yansıyan fiyatların yükselmesinin etkili olduğu kaydedilerek, küresel enerji fiyatlarındaki görünümü takiben katı yakıt fiyatlarının yüzde 2,04 arttığı vurgulandı.

Bu dönemde, tüp gaz fiyatlarının yüzde 1,09 oranında yükseldiği, şebeke suyu fiyatlarındaki artışın da yüzde 3,62 olduğu belirtilen raporda, uluslararası ham petrol fiyatlarının öncülüğünde akaryakıt fiyatlarının yüzde 2,20 gerilediği kaydedildi.
Yurt içi üretici fiyatlarının aralıkta yüzde 1,14 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 1,97 puan yükselişle yüzde 44,22 olduğu kaydedilen raporda, bu dönemde, ana sanayi gruplarından enerjide fiyatlarında düşüş, enerji dışı gruplarda ise fiyat artışlarının izlendiği bildirildi.

Raporda, enerji grubunda fiyatların aylık bazda yüzde 6,63 azaldığı, yıllık enflasyonun negatif bölgedeki seyrini sürdürdüğü belirtilerek, alt gruplar bazında, ara, dayanıklı tüketim, sermaye ve dayanıksız tüketim mallarının aylık bazda sırasıyla yüzde 2,54, 2,50, 2,27 ve 2,23 arttığı ifade edildi.
AA