‘Büyümemizdeki en büyük etken YEKA projeleri olacak’

Securitas Türkiye Enerji Segment Lideri Ünsal Kütaruk, enerji pazarında 2023’te yüzde 20 büyüdüklerini belirterek; “2024’de büyümeye devam edeceğiz. Bu büyümeye en büyük etken öz tüketim modelli enerji üretim santralleri, YEKA projeleri olacağı düşüncesindeyiz.” Securitas Güvenlik enerji sektöründe yeni riskler ve teknolojileri konuşmak üzere, basın mensuplarıyla bir toplantı düzenledi. Securitas Enerji Segment Lideri Ünsal Kütaruk’un ev sahipliğinde […]

‘Büyümemizdeki en büyük etken YEKA projeleri olacak’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma10 Kasım 2023 20:07

Securitas Türkiye Enerji Segment Lideri Ünsal Kütaruk, enerji pazarında 2023’te yüzde 20 büyüdüklerini belirterek; “2024’de büyümeye devam edeceğiz. Bu büyümeye en büyük etken öz tüketim modelli enerji üretim santralleri, YEKA projeleri olacağı düşüncesindeyiz.”

Securitas Güvenlik enerji sektöründe yeni riskler ve teknolojileri konuşmak üzere, basın mensuplarıyla bir toplantı düzenledi. Securitas Enerji Segment Lideri Ünsal Kütaruk’un ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıda Kütaruk basin mensuplarının sorularını da yanıtladı.

“MİLYON DOLARLIK YATIRIMLARI MİNİMUM GÜVENLİK MALİYETİYLE KORUMAK MÜMKÜN”

Securitas Türkiye Enerji Segment Lideri Ünsal Kütaruk, toplantıda enerji santrallerinin korunmasına değindi: “Özellikle güneş enerjisi santrallerinde, son bir yılda hırsızlık teşebbüslerinde iki kata yakın artış dikkat çekici.  Santraller kuruluş maliyetinin sadece binde 5’ini ayırarak, etkin ve ölçülebilir güvenlik hizmeti alabiliyorlar. Milyon dolarlık yatırımlarını, minimum güvenlik maliyetiyle koruyabiliyorlar.”

Ayrıca Kütaruk, enerji sektörünün ihtiyacına göre çözümler üretmeye devam ettiklerini paylaştı: “Securitas Türkiye olarak 2023 yılında sadece enerji segmentine 1 milyon USD teknoloji yatırımı yaptık. Sektörün ihtiyacına göre mobil güvenlik kabini, güneş enerjili sonar gibi özel çözümler üretmeye devam ediyoruz. Öte yandan geleceğe yönelik ar ge çalışmalarımız devam ediyor. Depolamalı enerji santralleri, deniz üstü RES’ler üzerinde çalıştığımız projelerimiz. Güvenlikte enerji sektöründe pazar lideriyiz. Halen 140 enerji santralinde, bin güvenlik görevlisi ile görev yapıyoruz. Enerji pazarında 2023’te yüzde 20 büyüdük.  2024’de büyümeye devam edeceğiz. Bu büyümeye en büyük etken öz tüketim modelli enerji üretim santralleri, YEKA projeleri olacağı düşüncesindeyiz.”

YAPAY ZEKAYLA İLE VERİLERİ BİLGİYE DÖNÜŞTÜREREK ÖLÇÜLEBİLİR GÜVENLİK

Güvenliği sağlarken yapay zekayı kullandıklarını belirten Kütaruk, “Enerji sektöründe Securitas’ın global bir tecrübesi bulunuyor. Sadece Türkiye’de değil, dünyada çok sayıda enerji santralini koruyoruz. Bu kapsamda topladığımız verileri analiz ederek öngörülebilir güvenlik çözümleri sunuyoruz. Örneğin belli günlerde, belli bölgelerde hırsızlık olayları artıyorsa, o döneme özgü ekstra güvenlik önlemleri alınabiliyor” ifade etti.

İNŞAAT VE İŞLETME DÖNEMLERİNDE FARKLI ÇÖZÜMLER

Enerji güvenliğinde güvenlik projeleri inşaat ve işletme olarak iki farklı yönden değerlendirildiğini aktaran Kütaruk sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaat döneminde en önemli risk hırsızlık olurken,  işletme döneminde ağırlıklı olarak bölgeye izinsiz girilmesi ve projeye zarar verme üzerine odaklanılır.  Bu konulara özel güvenlik çözümleri planlanır. Buna paralel olarak projelerde kullanılan sistemlerde değişir. İnşaat döneminde mobil ve ihtiyaça göre güneş enerjili kamera gibi çözümler kullanılırken, işletme döneminde hibrit çözümlere yönelmek daha efektif olur.  Her proje diğerinden farklıdır, aynı ilçe içerisindeki iki santralin bile farklı güvenlik ihtiyaçları olabilir.  Bu ihtiyaçlar belirlenirken, iklim, coğrafi konum, sosyal çevre, istihdam koşulları gibi pek çok etken dikkate alınır. En etkin güvenlik çözümleri için proje inşaat aşamasındayken dahil olmaktır. Bu, hem gereksiz teknoloji yatırımlarını engeller, hem de etkin güvenlik sağlar. Özetle  güvenlik hizmeti, proje planlanırken alınmalıdır.  Henüz yatırım aşamasındayken yapılan risk analizine göre akıllı, video analiz özellikli kameraları, , radar sistemlerini, alarm sistemlerini içeren hibrit güvenlik teknoloji yatırımı projelendirilebilir. Bunların yanı sıra santral montajı ile birlikte devreye alınarak Uzaktan İzleme Merkezi tarafından 7/24 güvenliği sağlanan etkin bir güvenlik çözümü oluşturularak Kontrol Hizmetleri ile de güvenlik çözümü takip edilerek raporlamalar yapılabilir.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR GÜVENLİK ÇÖZÜMLERİ

Kütaruk doğal afetlerde kesintisiz güvenlik hizmeti sunmaya devam ettiğini aktardı: “Sürdürülebilirlikte güvenlik çözümlerimiz içinde önemli bir yer tutuyor. Güneş enerjisinden yararlanarak sunduğumuz radar ve kamera sistemlerimiz işletmelerin karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlıyor. Mobil çözümlerimiz ile güvenlik ihtiyacının arttığı dönemlerde sistemlerimizi destekleyerek, minimum maliyetle maksimum çözümler sunuyoruz. İstanbul ve Ankara’daki uzaktan izleme merkezlerimiz birbirini yedekledikleri için deprem gibi doğal afetlerde kesintisiz güvenlik hizmeti sunmaya devam edebilmekteyiz.”

“SON DÖNEMDE ETKİN KULLANDIĞIMIZ ÇÖZÜMLERDEN BİRİ: RADAR TEKNOLOJİSİ”

Kütaruk  tarafından Securitas’ta son dönemlerde en etkin kullanılan çözümlerden birinin Radar Teknolojisi olduğu belirtildi: “Son dönemde etkin kullandığımız çözümlerden biri de radar teknolojisi. Güvenlik risklerinin bulunduğu alana kurulan radar sistemi ile 60 ve 90 metreye kadar 180 derece görüş açısıyla riskin yaklaşmadan tespit etmekte, üzerinde yer alan kamerayı ile otomatik olarak riske doğru yönlendirmektedir. Mesafe ve açı radar sistemine göre değişmektedir. Bu sistemde güvenlik altına alınmış belirlenen alanagiren insan veya araçlar radar sensoru ile tespit edilir. Alana otomatik olarak yönlenen kamera sistemi ile güvenlik ihlali doğrulanır ve Securitas Uzaktan İzleme Merkezi tarafından gereken müdahale yapılır.  Yaklaşan tehlikenin türü (insan ya da araç vb..) yapay zeka yardımıyla tespit edilir. İhtiyaca göre güneş enerjisiyle de çalışan radar sistemlerimiz özellikle geniş ve merkezden uzak santrallerde büyük avantaj sağlamaktadırlar. Bu sistemler elektrik enerjisinin bulunmadığı geniş ve düz operasyon sahalarında, belirlenen hat sınırları içerisindeki alanın korunması için özel olarak geliştirilmiştir. Solar panellerin ürettiği elektrik enerjisi sistemde depolanır. Sistem tam dolu durumda iken kapalı hava koşullarında dahi 2 gün çalışmaya devam eder.7/24 faaliyet gösteren Securitas Alarm ve  Uzaktan İzleme Merkezimiz ile entegre çalışan bu özel teknoloji, olası ihlallerde yine sisteme dahil IP hoparlör aracılığı sesli uyarı yapabilmekte ve yüksek oranda caydırıcılık sağlanmaktadır. Santralin konum, coğrafya, tesis türü gibi özelliklerini dikkate alarak video analiz özellikli kamera sistemleri, radar sistemleri, alarm sistemleri teknoloji çözümlerimiz ihtiyaca göre optimum maliyetle hibrit bir model olarak uygulanmaktadır.  Sunduğumuz tüm teknolojik çözümlerin Securitas Alarm ve Uzaktan İzleme Merkezi’miz ile koordineli olarak yürütülmesi güvenlik hizmetinin etkisini arttırarak aynı zamanda sunulan çözümü optimize etmekte ve maliyetlerde tasarruf sağlanmaktadır.”