Körfez ülkeleriyle enerjide yeni iş birliği 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesindeki bakanlarla Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaretlerde enerji anlaşmaları dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve beraberindeki bakanlarla yatırım görüşmeleri için körfez ülkeleri Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ı ziyaret […]

Körfez ülkeleriyle enerjide yeni iş birliği 
Burak Karagöl
  • Yayınlanma4 Ağustos 2023 12:59

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesindeki bakanlarla Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaretlerde enerji anlaşmaları dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve beraberindeki bakanlarla yatırım görüşmeleri için körfez ülkeleri Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ı ziyaret etti.

Ziyarette Türkiye Cumhuriyeti ile Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’la enerji alanında anlaşmalar imzalandı.

TÜRKİYE VE BAE ARASINDA 13 ANLAŞMA İMZALANDI

Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti kapsamında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkilerimizin en üst düzeyde düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacağız. Anlaşmanın, iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz. İmzalanacak yeni metinlerle işbirliğimizin ahdi zemini güçlenecek. Yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN İLE ENERJİ ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman başkanlığındaki heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmalar imzalandı.

Anlaşmalar kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı Enerji Bakanlığı arasındaki Enerji Alanında Mutabakat Zaptı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prenses Abdulaziz bin Salman Al-Suud tarafından imzalandı.

‘İLİŞKİLERE İVME KAZANDIRACAK’

Sosyal medya hesabından Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmaları değerlendiren Bakan Bayraktar: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Abu Dabi’de heyetlerarası görüşmelerde eşlik ettik. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilere ivme kazandıracak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Alanında Stratejik Ortaklık Çerçeve Anlaşmasını imzaladık” ifadelerinde bulundu.

Bakan Bayraktar ayrıca Abu Dabi’de BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Al Jaber, Yatırım Bakanı Mohammed Hassan Al Suwaidi ve Enerji ve Altyapı Bakanı Suhail Mohamed Faraj Al Mazrouei ile heyetler arası görüşmeler yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti kapsamında imzalanan anlaşmalar ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Bayraktar: “Yenilenebilir enerji başta olmak üzere enerji ilişkilerimize ivme kazandıracak Mutabakat Zaptı’nı imzaladık” açıklamasını yaptı.Ziyaret kapsamında Suudi Arabistan Enerji Bakanıyla da görüşen Bakan Bayraktar: “Suudi Arabistan Enerji Bakanı Sayın Prens Abdulaziz bin Salman al-Suud ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Enerjide yeni projelerle Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerini güçlendirecek, birlikte bölgesel iş birliğimizi daha da ileri götüreceğiz” ifadelerini kullandı.