‘Tüketicilerin elektrik piyasasındaki rolleri her geçen gün artarak çeşitleniyor’

ETD Dernek Başkanı Murat Kirazlı, dernek tarafından düzenlenen webinarda enerji piyasalarındaki dönüşümün getirdiği en önemli yeniliklerden birinin tüketicilerin piyasa katılımcıları olarak rollerinin güçlenerek çeşitlenmesi olduğunu ifade etti. Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji Ticareti Derneği (ETD) tarafından düzenlenen “Öztüketim Santralleri Online Semineri” 1 Ağustos tarihinde çevirimiçi olarak gerçekleştirildi. Düzenlenen seminere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Lisansız Üretim Grup Başkanı […]

‘Tüketicilerin elektrik piyasasındaki rolleri her geçen gün artarak çeşitleniyor’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma2 Ağustos 2023 09:35
  • Güncelleme2 Ağustos 2023 09:36

ETD Dernek Başkanı Murat Kirazlı, dernek tarafından düzenlenen webinarda enerji piyasalarındaki dönüşümün getirdiği en önemli yeniliklerden birinin tüketicilerin piyasa katılımcıları olarak rollerinin güçlenerek çeşitlenmesi olduğunu ifade etti.

Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji Ticareti Derneği (ETD) tarafından düzenlenenÖztüketim Santralleri Online Semineri” 1 Ağustos tarihinde çevirimiçi olarak gerçekleştirildi.

Düzenlenen seminere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Lisansız Üretim Grup Başkanı Serkan Aktaş, Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. Dağıtık Üretim Müdürü Armağan Aygül, Aksa Elektrik Satış A.Ş. Elektrik Ticaret Direktörü Kaan Beyaz ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. Lisansız Üreticiler ve Ölçüm Yönetmeni İbrahim Bal konuşmacı olarak katıldı.

ETD Dernek Başkanı Murat Kirazlı, açılışta yaptığı konuşmada enerji piyasalarında yaşanan dönüşümde tüketicinin rolüne dikkati çekti.

Kirazlı; “Enerji piyasalarında ciddi bir dönüşümden bahsediyoruz. Bu dönüşümün en büyük aktörlerinden biri tüketici tarafının artık piyasanın ciddi anlamda asli bir unsuru olması. Tüketicilerin piyasadaki rolleri her geçen gün artarak çeşitleniyor. Tüketicilerin enerji sektöründe rolünün artmasının en önemli etkenlerinden biri olarak karbona ilişkin hedefler, sürdürülebilirlik ve enerji maliyetlerindeki doğrudan etkileyen lisansız üretim faaliyetleri olduğunu görüyoruz. Değişen bu piyasa koşulları nedeniyle de lisansız elektrik üretimine ilişkin mevzuatın, taleplerin de günden güne değişim içerisinde olduğunu gözlemliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

BİRDEN ÇOK BÖLGEYİ İLGİLENDİREN MAHSUPLAŞMA İŞLEMLERİ EPİAŞ TARAFINDAN HAZIRLANAN SİSTEM ÜZERİNDEN YÖNETİLECEK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Lisansız Üretim Grup Başkanı Serkan Aktaş, katılımcılara mevzuat hakkında genel bilgilendirme yaparak güncel gelişmeler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Aktaş, en çok tercih edilen başvuru türlerine ilişkin yaptığı bilgilendirmede; “Yönetmeliğin 5.1.h kapsamında yer alan bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla çatı-cephe ve arazi alanlarını içine alan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri hakkında bu tesislerin ihtiyaç fazlası enerjiyi eşleştirilen tüketim tesisi tarifesi üzerinden enerji satışı yapılabileceğini belirtti.

Kısaca 5.1.c. bağlantı şekli olarak adlandırılan yönetmelikle ile ilgili Aktaş, kurulu gücü 1 MW veya Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenmiş 5 MW’a kadar kurulu güç sınırına kadar olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin (Çatı-cephe-arazi) ihtiyaç fazlası enerji satışı yapabildiğini ifade etti.

Yönetmelikte 5.1.Ç maddesi olarak yer alan başvuru türü ile ilgili Aktaş, bu bağlantı türünde enerji satışı yapılamadığına dikkati çekerek sisteme mahsuplaşma sonucunda enerji verilmemesi durumunda YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak değerlendirildiğini belirtti.

Mevzuatta Temmuz ayında yapılan önemli değişikliklere de değinen Aktaş, TEİAŞ ve ilgili şebeke işletmelerince ilki Ekim ayında olmak üzere Kurul tarafından belirlenen formata uygun olarak aylık bazda düzenli olarak kapasite tablosu yayınlama yükümlülüğü getirildiğini anımsattı.

Aktaş, ayrıca farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesinde yer alan üretim ve tüketim tesislerinin mahsuplaşma işlemlerine ilişkin usul ve esasların 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdiğini anımsatarak birden çok bölgeyi ilgilendiren mahsuplaşma işlemlerinin EPİAŞ tarafından hazırlanan sistem üzerinden yönetilme süreci başlatıldığı bilgisini de paylaştı.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. Lisansız Üreticiler ve Ölçüm Yönetmeni İbrahim Bal ise EPİAŞ Mahsuplaşma Sistemi hakkında katılımcıları bilgilendirerek  ‘Sistem Kullanım Bedeli Ödemeli Sanal Sayaç, Bedelli Sanal Sayaç ve Bedelsiz Sanal Sayaç’ olmak üzere 3 tip sayaç tipi olduğunu ifade etti.