
Uganda’da düzenlenen Afrika Nükleer İş Platformu Konferansı’nda konuşan uzmanlar, Türkiye’nin küresel çapta hızla büyüyen bir nükleer enerji pazarına sahip olduğunu belirterek, Afrika ülkelerinin bu alanda Türkiye’yi örnek alabileceğini söyledi. Doğu Afrika ülkesi Uganda’nın başkenti Kampala’da üç gün sürecek Afrika Nükleer İş Platformu Konferansı’nda konuşan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdür Yardımcısı Mikhail Chudakov, Afrika […]
Uganda’da düzenlenen Afrika Nükleer İş Platformu Konferansı’nda konuşan uzmanlar, Türkiye’nin küresel çapta hızla büyüyen bir nükleer enerji pazarına sahip olduğunu belirterek, Afrika ülkelerinin bu alanda Türkiye’yi örnek alabileceğini söyledi.
Doğu Afrika ülkesi Uganda’nın başkenti Kampala’da üç gün sürecek Afrika Nükleer İş Platformu Konferansı’nda konuşan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdür Yardımcısı Mikhail Chudakov, Afrika ülkelerinin nükleer enerji çalışmaları konusunda Türkiye’yi örnek alabileceğini belirtti.
Chudakov, nükleer enerji programı oluşturmak için UAEA’ya başvuran ülkelerin yaklaşık üçte birinin Afrika ülkesi olduğunu aktardı.
Afrika ülkelerinin, iklim değişikliğiyle mücadele ve karbon salınımını azaltma hedeflerini gerçekleştirmesi gerektiğine dikkati çeken Chudakov, bu ülkelerin nükleer enerji çalışmalarını bir an önce başlatması çağrısında bulundu.
TÜRKİYE NÜKLEER ENERJİ ÇALIŞMALARI İÇİN ÖRNEK BİR ÜLKE
Nükleer İş Platformu Genel Müdürü Zaf Coelho ise yaptığı açıklamada, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin, nükleer enerjiye yönelmek isteyen Afrika ülkeleri için uygun bir örnek olduğunu kaydetti.
Coelho, “Türkiye küresel olarak hızlı büyüyen önemli pazarlardan biri. Nükleer enerji pazarına girmek isteyen ve bu konuda bilgi edinmek isteyen Afrika ülkeleri için iyi bir örnek ve bu konuda Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanabilirler. Nükleer enerjiye yeni adım atan ülkeler için, bu aynı zamanda yeni istihdam alanlarının açılması anlamına da geliyor.” dedi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Nükleer Enerji Ajansı Politika ve Koordinasyon Başkanı Daniela Lulache de nükleer enerjinin alternatif ve güvenilir bir elektrik kaynağı olduğunu belirtti.
Lulache, Uganda’nın ekonomik kalkınma ve istikrarlı elektrik arzı hedeflerine ulaşmak için nükleer enerji çalışmalarına başlaması gerektiğini ifade etti.
Sahra Altı Afrika’da sadece Güney Afrika Cumhuriyeti’nde aktif nükleer enerji santrali bulunurken Uganda, Gana, Nijerya, Sudan, Ruanda, Kenya ve Zambiya da 2030-2037 yıllarında nükleer enerjiye sahip olmayı planlıyor.
Nükleer İş Platformu Konferansı, Türkiye Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED AŞ) ev sahipliğinde gelecek yaz Antalya’da düzenlenecek.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33