
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Belçika ile iklim dostu dönüşüm ve enerji konularında iş birliğini derinleştirmek istediklerini bildirdi. Scholz ile Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Belçika’daki Zeebrugge limanı ziyaretleri kapsamında basın toplantısı düzenledi. Boru hatları gibi kritik altyapılar ve enerji sektörünün iklim dostu dönüşümüne yönelik yatırımların önemine işaret eden Scholz, iki ülke arasındaki doğal gaz bağlantılarının […]
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Belçika ile iklim dostu dönüşüm ve enerji konularında iş birliğini derinleştirmek istediklerini bildirdi.
Scholz ile Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Belçika’daki Zeebrugge limanı ziyaretleri kapsamında basın toplantısı düzenledi.
Boru hatları gibi kritik altyapılar ve enerji sektörünün iklim dostu dönüşümüne yönelik yatırımların önemine işaret eden Scholz, iki ülke arasındaki doğal gaz bağlantılarının sadece Almanya içi kullanım için değil, komşular için de gaz sağlayacak şekilde genişletileceğini ifade etti.
Scholz, enerji altyapısı konusunda her iki ülkeyi de aşan ortak sorumlulukları olduğuna işaret ederek, bu çerçevede hareket edeceklerini belirtti.
Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa’da özellikle enerji konularında birlikte çalışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha etkileyici bir şekilde gösterdiğine dikkati çeken Scholz, “Almanya ile Belçika arasında enerji konusunda mevcut iş birliğini genişletmek ve derinleştirmek istiyoruz.” dedi.
Scholz, Rusya’dan doğalgaz arzının kesilmesiyle birlikte birçok kişinin Almanya ve Avrupa’nın çok zor günler geçireceğini değerlendirdiğini anımsatarak, “Ekonomik kriz olmadı. Enerji arzımız da güvence altına alındı.” ifadesini kullandı.
“BORU HATTININ GENİŞLETİLMESİ MERKEZİ BİR ÖNEME SAHİP”
Ortak çabayla bu kışın enerji arzında sorunsuz biçimde atlatıldığını anlatan Scholz, bunun gelecek kış dönemleri için de geçerli olacağına inandığını dile getirdi.
Scholz, Alman hükümetinin, enerji arzını güvence altına almak için yoğun çabalarına dikkati çekerek, Almanya’nın gaz ithalat kapasitesini artırmak için sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri için büyük yatırımlar yaptığını hatırlattı.
“Boru hattının genişletilmesi merkezi bir öneme sahip.” diyen Scholz, acilen boru hattı yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Avrupa’nın 2050’ye, Almanya’nın da 2045’e kadar hedeflediği iklim nötr olma hedefi konusunda Scholz, bunun kesinlikle elektrik ve hidrojene bağlı olacağını ve bunun da elektrik üretim kapasitelerine büyük yatırımlar gerektirdiğini belirtti.
Belçika Başbakanı De Croo ise iki ülkenin 2028 yılına kadar hidrojen altyapılarını birbirine bağlamak istediğini söyledi.
“Daha fazla iş birliğiyle hidrojen üretimini artıracağız.” ifadesini kullanan De Croo, iki ülke arasında bu alandaki çalışmaları hızlandıracaklarını vurguladı.
2022’de Rusya’dan gaz arzının kesilmesinin ardından Belçika, Almanya’nın en önemli tedarikçilerinden biri haline geldi. Avrupa’daki en büyük LNG terminallerinden birisi Zeebrugge’de bulunuyor. Bu terminalden aktarılan LNG Almanya’ya gönderiliyor.
Öte yandan, program kapsamında Alman Amprion ve Belçika’dan Elia, iki ülke arasında yeni bir elektrik hattı inşa etmeye ilişkin niyet mektubu imzaladı.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Genel Başkanı Okumuş’un Darphane ziyaretinde süre uzatımı konusunda görüş birliğine varıldı29 Nisan 202520:18 Eti Maden 2024 sonunda 1,3 milyar dolarlık satışla tüm zamanların rekorunu kırdı29 Nisan 202518:19 Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullanımının Türkiye’de enerji güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi29 Nisan 202516:41 Raylarda yeşil dönüşüm29 Nisan 202515:06 Avrupa’da yaşanan elektrik kesintileri ülkeler arası bağlantıların dayanıklılığını gündeme getirdi29 Nisan 202514:47