Bu yıl Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’na (COP28) ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetimi, zirvenin başkanlığına Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin (ADNOC) Üst Yöneticisi Sultan Ahmed Al Jaber’i getirdi. BAE Sanayi ve Teknoloji Bakanı da olan Al Jaber’in ofisinden yapılan açıklamaya göre, COP28, 30 Kasım-12 Aralık tarihlerinde Dubai’deki […]
Bu yıl Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’na (COP28) ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetimi, zirvenin başkanlığına Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin (ADNOC) Üst Yöneticisi Sultan Ahmed Al Jaber’i getirdi.
BAE Sanayi ve Teknoloji Bakanı da olan Al Jaber’in ofisinden yapılan açıklamaya göre, COP28, 30 Kasım-12 Aralık tarihlerinde Dubai’deki Expo City’de düzenlenecek.
BAE yönetimi, zirvenin başkanlığına ADNOC Üst Yöneticisi Sultan Ahmed Al Jaber’i getirdi. Al Jaber, ilk kez BM iklim zirvesine bir petrol şirketinin üst yöneticisi olarak başkanlık edecek.
COP28’in başkanlığına bir petrol şirketi yöneticisinin getirilmesi yoğun tartışmalara neden olurken, birçok uzman Al Jaber’in görevi süresince ADNOC yöneticiliğinden istifa etmesi gerektiğini belirtiyor.
Uluslararası İklim Eylem Ağı İcra Direktörü Tasneem Essop, Al Jaber’in COP28 başkanlığına getirilmesine ilişkin, “BAE’nin, Al Jaber’i COP28 Başkanı olarak atadığını duyurdu. Al Jaber’in ADNOC üst yöneticiliği görevinden istifa edeceği konusunda tüm dünyaya güvence verilmesi zorunludur. Böylesi bir çıkar çatışmasıyla başkanlık edemez, krizden bizzat sorumlu olan bir sektörün başındadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Essop, Al Jaber’in görevinden istifa etmemesi durumunda BM iklim görüşmelerinin, bir petrol şirketi ve ona bağlı fosil yakıt lobicileri tarafından tamamen ele geçirilmesiyle eşdeğer olacağını belirterek, “Glasgow’daki COP26’ya 500 fosil yakıt lobicisi katılmıştı. Mısır’daki COP27’de bu sayı yüzde 25 artmıştı, COP28 ise iklim müzakerelerini iklim eylemi konusunda kaydedilen ilerlemeyi baltalamak için kullanacaklarına şüphe olmayan çıkar çevreleri için uygun bir dönem gibi görünüyor. Sivil toplum olarak Al Jaber’den doğru olanı yapmasını veya kenara çekilmesini ya da istifa etmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“FOSİL YAKITLARIN DAHA FAZLA GELİŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ”
Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi Fakültesi Dekanı Rachel Kyte, yeni COP28 başkanının önünde bir ikilem olduğuna dikkati çekerek, “BAE, en verimli ve en düşük maliyetli fosil yakıt kaynağı olmak için yarışıyor. Fosil yakıtların daha fazla geliştirilmesi söz konusu olamaz. COP başkanı olarak ülkeleri daha agresif eylemler etrafında birleştirmek ve aynı zamanda diğer üreticilere üretimi durdurmalarını önermek zor olacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Ugandalı iklim aktivisti Vanessa Nakate ise COP28’in, fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasını hızlandırmayı hedefleyen bir organizasyon olduğuna işaret ederek, “Fosil yakıt şirketlerinin birkaç yıl daha kar elde etmek için geleceğimizi feda etmesine izin verilen başka bir COP’a daha göz yumamayız. Sivil toplum ve genç aktivistlerin sesleri hükümetlerin hesap vermesini sağlamada çok önemli ve BAE de bu sesleri duymalı.” ifadelerini kullandı.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Yeni yapılacak kamu binalarına “yeşil sertifika” zorunluluğu getiriliyor23 Kasım 202417:10 Pomega’dan 2 GWh ek kapasite için 180 milyon dolarlık yatırım planı23 Kasım 202409:10 LPG piyasası lisans başvurularında “EPDK Başvuru Sistemi” değişikliği23 Kasım 202408:47 Enerji bakanları, bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı22 Kasım 202418:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202417:54