Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı yapıldı

Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve YASED Yönetim Kurulu ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem’in de katılımıyla İstanbul’da yapıldı.   Uluslararası Yatırımcılar Derneği- YASED ve Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle, Türkiye’deki yatırım ve iş ortamını değerlendirmek amacıyla düzenlenen “Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı” Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem ve […]

Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı yapıldı
Servet Uzun
  • Yayınlanma2 Ağustos 2017 21:46
  • Güncelleme7 Ağustos 2017 09:35

Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve YASED Yönetim Kurulu ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem’in de katılımıyla İstanbul’da yapıldı.

 

Uluslararası Yatırımcılar Derneği- YASED ve Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle, Türkiye’deki yatırım ve iş ortamını değerlendirmek amacıyla düzenlenen “Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı” Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem ve YASED üyesi uluslararası şirketlerin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İstanbul’da yapıldı.

 

“2017 İHRACATTA SEFERBERLİK YILI OLACAK”

 

2017 yılının ihracatta seferberlik yılı olacağını kaydeden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2017 yılı Türkiye’nin ihracata dayalı büyümesinin sürdürülebilirliğinin sağlandığı bir yıl olacak. 2017 yılının ikinci çeyreğinde bundan daha iyi bir büyüme bekliyoruz. 4’üncü çeyrekte de ihracatın verdiği destekle pozitif bit büyüme olacak. 10 bin yıldır Anadolu bütün dinlerin ve ticaret yollarının buluştuğu yer. Ve inanın önümüzdeki 10 bin yılda da böyle olmaya devam edecek. Sıkıntılar devam edebilir ama bu sürdürülebilir değil. Ancak Türkiye’deki fırsatlar bölümü sürdürülebilir olmaya devam edecek.. Dostlarımızın bizi anlamakla ilgili sıkıntısını da biliyoruz. Dünyanın en tehlikeli ve sinsi örgütüyle mücadele ederken bir ikilem yaşıyoruz. 15 Temmuz gecesi Ekonomi Bakanı olarak ben o gece kurşunlandım. Meclise girerken, meclisin karşısındaki binalardan atılan kurşunların hedefi oldum. Meclisin bombalandığında oradaydık. Bu yaşadığımız şeyi başka bir ülkedeki ekonomi bakanı bir dostumun anlayabileceğini beklerdim. İnşallah bunlar da bitecek. Bunlar da sürdürülebilir değil.” diye konuştu.

 

AB’NİN SAHİP OLDUĞU STANDARTLARI İNSANIMIZA SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

 

“Bizim birinci hedefimiz AB’nin sahip olduğu tüm standartlarını insanlarımıza sağlamak” diyen Zeybekci, “Aklınıza gelebilen her alanda buna sahip olmak istiyoruz. Benim için vazgeçilmez hedef AB standartlarındaki hedefleri tutturmak” dedi.

 

Türkiye’de artık her şeyin halkın garantisi altında olduğunu kaydeden Ekonomi Bakanı, “Türkiye’de her şey artık halkın garantisi altındadır. Türkiye’de çok önemli bir devrim daha yaptık. 16 Nisan halkın oyladığı değişiklikle, 5 yıl boyunca kesintisiz iktidarlar dönemi garanti altına alındı” 16 Nisan’la birlikte sürdürülebilir bir istikrar dönemi başladı. Türkiye tam anlamıyla yatırım yapılabilmesi gereken bir ülke olacak. Durmayacağız, bunu bozdurtmayacağız. 2017 yılı yeni bir atılım yılı olacak. Yaşanan bütün sıkıntıların farkındayız. Bunları ortadan kaldırmak için gereken her şey yapılır” diye konuştu.

 

“DÜNYANIN EN İDDİALI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

 

Türkiye’nin evrensel hukuk kurallarının işlediği bir ülke olduğunu aktaran Zeybekci, “İlk fırsatta olağanüstü halin gerekliliklerini ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Bir an önce Türkiye normal bir yapıya dönmeli. Türkiye evrensel hukuk normlarının hakim olduğu bir ülkedir. Biz Türkiye olarak dünyanın ilk 10 Avrupa’nın da ilk 3 ekonomisi olma hedefine sahibiz. Dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemini bu dönemde hayata geçirdik. Uluslararası yatırımcılarımızın bütün taleplerini biliyoruz. Yatırımcılarımıza her şeyi konuşma çağrısı yağıyoruz. Yatırımcının ve ülkenin menfaatine olan her şeyi konuşuruz. Ne istiyorsanız, ne dilerseniz konuşabiliriz. İmtiyazlar, iltimaslar, korumaları da konuşabiliriz. Her yatırımcı için özel Bakanlar Kurlu Kararı çıkarıyoruz. Yatırımcının elinde çok güçlü bir belge olsun” ifadesini kullandı.

 

5 YIL İÇERİSİNDE AB İLE TİCARETİMİZ 300 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR

 

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecinin önemli bir süreç olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, “AB’deki dostlarımızın bu konuda yanlış bir algıya sahip olduğunu düşünüyoruz. Gümrük Birliğini, tarım, teknoloji gibi alanlarda genişlemesini değerlendirmek istiyoruz . Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle 150 milyar dolar olan dış ticaret hacmimiz 1,5 yıl içinde 200 milyar dolara 5 yıl içerisinde 300 milyar dolara çıkıyor. Bu AB’nin de milli gelirine katkıda bulunarak toplam büyümesine etki ediyor. Bu rapor Brüksel’deki etki değerlendirme raporunda yazan rapordur.” dedi.

 

“GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİNDEN AB DAHA ÇOK MENFAAT SAĞLAYACAK

 

Bu Gümrük Birliği Güncellemesinden AB’nin Türkiye’den daha fazla menfaat sağladığını dile getiren Zeybekci, “ Gümrük Birliğinin güncellenmesi AB ve Türkiye’nin yararınadır. Biz şu anda bazı handikaplarımızın olduğunu biliyoruz. 1995’te yaptığımız ve asimetrik dezavantajlara sahip olduğumuz anlaşmayla bu kadar avantaj elde ettiysek, yeni anlaşma ile çok daha fazla kazançlar elde edeceğiz “ dedi.

 

“TÜRKİYE’NİN YATIRIM CAZİBE MERKEZİ OLARAK KONUMLANMASINI HEDEFLİYORUZ

 

YASED Yönetim Kurulu ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem YASED’in 5 farklı kıtadan yatırımcı üyesinin olduğunu belirterek, “Ülkemizin potansiyeline ve geleceğine inanmış, üretmeye, istihdama ve ihracata büyük katkı sağlayan şirketler var” dedi. YASED’İN Türkiye’deki uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 75’inden fazlasını temsil ettiğini belirten Ahmet Erdem, hedeflerinin Türkiye’nin bir yatırım cazibe merkezi olarak konumlandırılmasına ve bu yatırımların de verimliliğinin arttırılmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

 

“REKABET GÜCÜMÜZÜN ARTMASINDA YAPISAL REFORMLARIN ROLÜ ÖNEMLİ

 

Bu hedeflere ulaşmada Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü arttıran yapısal reformların büyük önem taşıdığının altını çizen Erdem şöyle devam etti; “ Ekonomi Bakanlığımızın çalışmalarıyla 2012 yılında kapsamlı bir şekilde yenilenen Yatırım Teşvik Sistemi Türkiye’de yatırım ve iş ortamını iyileştiren önemli reformları da beraberinde getirdi. Ülkemiz bir yandan hain darbe girişimi olsun, bir yandan terör saldırıları olsun birçok bölgesel sorunlarla başa çıkarken, öte yandan iş dünyası ve yatırımcılarla el ele bu reformları devam ettirmesi ekonomiye verilen önceliğin önemini tanımlamaktadır. Bu tür kapsamlı reformların önümüzdeki dönemde de devam etmesinin büyük önemi olduğuna inanıyoruz. Tüm ülkelerin uluslararası yatırımcıları çekmek için çaba gösterdiği bu dönemde yapısal reformların kesintisiz bir şekilde devam etmesi, uluslararası rekabette öne geçmemizde önemli rol oynayacaktır. Bu doğrultuda kaliteli insan kaynağının arttırılmasına yönelik eğitim çalışmaları, üretim odaklı istihdam stratejisinin hayata geçirilmesi ve Kobilerin küresel değer zincirine entegrasyonunun sağlanması, sanayi de dijital dönüşüm konusunun ele alınması ülkemizin uluslararası rekabette öne çıkmasına büyük katkı sağlıyor.”

 

“TEŞVİK MEKANİZMALARINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ

 

Yatırımları arttırmak için hükümet tarafından son dönemde hayata geçirilen teşvik mekanizmalarını takdirle karşıladıklarını aktaran Erdem, “Bunlar için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu son derece önemli teşviklerin duyurulması ve bu konuda koordinasyonun sağlanmasını da çok önemli görüyoruz. Pek çok alanda ayrı ayrı sunulmuş olan teşvik ve desteklerin, tek bir düzenleme altında toparlanması ve bir noktadan bilgilendirme ve uygulama desteğinin sağlanması özellikle de ülkemize yeni yatırım yapacak olan yatırımcılar için önemli bir kolaylık olacaktır. Ayrıca yine ülkemizin büyük ihtiyacı olan teknolojik ve katma değerli stratejik öneme sahip büyük yatırımları çekmek üzere bütüncül bir yatırım politikasının oluşturulmasına yönelik uluslararası doğrudan bir strateji planları hazırlanmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu konuda da Uluslararası Doğrudan Yatırımcılar olarak üzerimize düşecek görevi yerine getirmeye şimdiden hazırız” diye konuştu.

 

Erdem, “Küresel yatırımcıların geniş bilgi ve deneyimlerinin de katkısıyla teknolojiden, bilime, istihdamdan, vergilere, yasal altyapıdan, çevreye iş ortamının hemen hemen her alanında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamamızı sağlayacak, yeniliklere ulaşmamızı kolaylaştıracak olan yapısal reform önerilerimize devam edeceğimizi taahhüt etmek isterim. Bundan böylelikle gerek Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımız ve Bakanlarımızın ülkemizdeki uluslararası yatırımcıların dış politika konularından etkilenmemesi yönündeki duruş ve tedbirleri için de teşekkürlerimizi dile getirmek isteriz” açıklamasında bulundu.

 

REFORMLAR DEVAM EDERSE YATIRIMLAR ARTAR”

 

Yapısal reform sürecinin kesintisiz devam etmesi halinde Türkiye’nin önümüzdeki dönemde daha fazla uluslararası doğrudan yatırım çekebileceğine inandıklarını belirten Ahmet Erdem, “Bu inancımızla, uzun vadeli yatırım perspektifimizi koruyarak, gösteriyoruz. Daha fazla yatırım, daha fazla ihracat ve daha fazla istihdam hedefiyle çalışmaya edeceğiz. Çünkü Türkiye’nin potansiyeli yüksek ve geleceğinin parlak olduğunu hepimiz görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Galeri için tıklayınız…