TORA’nın açıklamalarına göre, akaryakıt istasyonlarında LPG (Liquified Petroleum Gas – Sıvılaştırılmış petrol gazı) depolama sistemleri, aktarım ve çalışma sistemi atmosfer basıncında çalışan benzin ve mazot türevi yakıtlara göre tamamıyla farklı sistemlerdir ve kendine has riskler teşkil eder. LPG belirli bir basınçla sıvılaştırılmış gaz olduğundan depolamadan aktarım noktasına kadar basınçlı sistemlerde muhafaza ediliyor. En ufak çatlak, tesisat […]
TORA’nın açıklamalarına göre, akaryakıt istasyonlarında LPG (Liquified Petroleum Gas – Sıvılaştırılmış petrol gazı) depolama sistemleri, aktarım ve çalışma sistemi atmosfer basıncında çalışan benzin ve mazot türevi yakıtlara göre tamamıyla farklı sistemlerdir ve kendine has riskler teşkil eder.
LPG belirli bir basınçla sıvılaştırılmış gaz olduğundan depolamadan aktarım noktasına kadar basınçlı sistemlerde muhafaza ediliyor. En ufak çatlak, tesisat üzeri bağlantılardaki gevşeklik gibi durumlarda dış ortama kaçaklar oluşuyor.
Olası LPG kaçaklarında LPG buharı havadan yaklaşık 2 kat daha ağır olacağından istasyonda bulunan menfez, çukur, boşluklar varsa istasyon bodrum katına dolar. Unutulmamalıdır ki 1 birim hacmindeki sıvı LPG sızıntı anında buharlaşıp 250 birim hacim yer kaplayacak bu alanlarında herhangi bir kısmında ateş kaynağı olursa BLEVE gerçekleşir.
Bleve; kaynayan sıvı genleşen buhar patlamasıdır ki yaşanmış ölümlü kazalar da mevcuttur. Bu nedenle LPG istemlerinin emniyet kontrolleri büyük önem teşkil eder.
Dolayısıyla bu basınçlı sistemlerin, emniyet sistemleri (pnömatik aktuatörler, valfler, emniyet ventilleri, by –pass hatları, küresel vanalar, şartlandırıcılar vb), acil durum alarm sistemleri, topraklama, katotik sistem ve hat sürekliliklerinin belirli periyodlarla test ve kontrolleri hayati önem arz ediyor.
LPG periyodik bakımını RMT ekiplerinin içerisinde konusunda uzmanlaşmış MMO tarafından LPG Teknik Personel yetki belgesine sahip personellerce yapılıyor. Bu kontroller esnasında LPG sisteminin her noktasının kontrolleri yapılmakta bir LPG periyodik kapsamında tanımlanmış yaklaşık 300 nokta kontrolü ve bu kontroller sonucuna 103 adet farklı arıza tespit ve giderimi TORA tarafından gerçekleştiriliyor.
TORA’nın LPG sisteminde sağladığı başlıca kontroller:
-Katotik koruma ölçümleri
-Gaz dedektör kalibrasyonları
-Acil durum sistemlerinin kontrolleri (aşırı dolumda pnomatik pozisyon kontrolleri, basınç izleme kontrol sistemleri, acil stop butonları, LPG pano kontrolleri vb.)
-Flanşlar, emniyet ventilleri, rekorlar, pompa emiş hatları ve tesisat üzeri gaz kaçak kontrolleri,
-Tesisat üzeri ve bağlantı noktalarında korozyon,
-Tesisat üzerindeki uygunsuzluklar, esnek bağlantı kontrolleri
-LPG sahası zemin kum dolgusu, çit örgüler acil çıkış kapıları, yangın söndürücüler
-LPG dispenser kontrolleri
-TS 11939 standartlarına uygunluk ve survey checklist kontrolleri.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Pomega’dan 2 GWh ek kapasite için 180 milyon dolarlık yatırım planı23 Kasım 202409:10 LPG piyasası lisans başvurularında “EPDK Başvuru Sistemi” değişikliği23 Kasım 202408:47 Enerji bakanları, bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı22 Kasım 202418:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202417:54 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202416:49