Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Türkiye’nin otomobili TOGG’a şarj ağı işletmeci lisansı verdi. Bu lisans ile birlikte elektrikli araç kullanıcıları şarj hizmetine ilişkin sorun yaşamayacak. Türkiye’nin otomobili TOGG 2023 yılında yollara çıkmaya hazırlanırken elektrikli araçlarla ilgili gereken bütün adımlar da atılmaya devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bünyesinde kurulan Enerji Dönüşüm Dairesi de bu kapsamda […]
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Türkiye’nin otomobili TOGG’a şarj ağı işletmeci lisansı verdi. Bu lisans ile birlikte elektrikli araç kullanıcıları şarj hizmetine ilişkin sorun yaşamayacak.
Türkiye’nin otomobili TOGG 2023 yılında yollara çıkmaya hazırlanırken elektrikli araçlarla ilgili gereken bütün adımlar da atılmaya devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bünyesinde kurulan Enerji Dönüşüm Dairesi de bu kapsamda çalışmalarını sektörle işbirliği içinde sürdürüyor.
EPDK tarafından şarj altyapısının gelişimi için verilen şarj ağı işletmeci lisansları ile birlikte elektrikli araç kullanıcıları şarj hizmetine ilişkin sorun yaşamayacak.
TOPLAM 14 ADET LİSANS VERİLDİ
TOGG’un da aralarında yer aldığı lisans sahibi şirketler ülkenin dört bir yanına şarj istasyonu kurma ve işletme hakkını elde etmiş oldular. Önümüzdeki dönemde sayısı artacak şarj istasyonları ile yerli otomobilimiz TOGG dahil birçok elektrikli araç ile gerek şehir içi ve gerekse şehirler arası yollarda rahatlıkla seyahat edilebilecek.
18 Nisan 2022 tarihi itibariyle lisans başvurularını almaya başlayan EPDK bugüne kadar elektrikli araç şarj ağı işletimine yönelik toplam 14 adet lisans verdi. TOGG’un yanı sıra Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri Anonim Şirketi, Astor Enerji Anonim Şirketi, WAT Mobilite Çözümleri Teknoloji ve Ticaret Anonim Şirketi, Şarjon Yenilenebilir Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri Ticaret Anonim Şirketi, EVS Elektrikli Şarj Sistemleri San. ve Tic. A.Ş., CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi, ZES Dijital Ticaret Anonim Şirketi, Şarjet Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Armatec Enerji ve İnşaat Limited Şirketi, Rhg Enertürk Enerji Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi, Kalyon Electrical Vehicle Enerji Yatırım Anonim Şirketi, FCTR Elektrikli Araçlar Enerji Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş ve En Yakıt Anonim Şirketi şarj ağı işletmeci lisansı alan diğer şirketler oldular.
Lisansların artması ile birlikte elektrikli araç sahipleri ev, işyeri, istasyonlar, otoparklar gibi birçok noktadan şarj hizmeti alabilecek ve benzin ve dizel yakıtlı araçlara nazaran daha ekonomik bir yolculuk yapma imkanına kavuşmuş olacaklar.
Dijital teknolojilerin etkin olduğu bir sektör olan elektrikli araç ekosisteminde EPDK tarafından Serbest Erişim Platformunun tamamlanmasıyla TOGG Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile birlikte lisans alan tüm şirketlerin kurdukları ve işlettikleri halka açık şarj istasyonlarının fiyat, konum, güç, ünite gibi bilgileri platform üzerinden elektrikli araç sahipleri ile paylaşılacak. Bu sayede vatandaşlar diledikleri noktaya sorunsuz ve konforlu bir seyahat gerçekleştirebilecekler.
Elektrikli araç şarj istasyonlarında verilen şarj hizmetinin fiyatlandırılması ve oluşan yakıt maliyetlerinin dizel ve benzin maliyetleriyle karşılaştırılması EPDK tarafından yakından takip ediliyor.
Haziran 2022 fiyatlarına göre ortalama şarj hizmeti fiyatları esas alındığında, elektrikli aracın AC (22 kW) ünitelerden şarj edildiği durumda km başına yaklaşık olarak dizele göre 114 kuruş, benzine göre 125 kuruş, DC (50 kW) ünitelerden şarj edildiği durumda ise dizele göre 50 kuruş benzine göre 61 kuruş avantaj sağlanmaktadır.
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE EVDE ŞARJ İMKANI
Evde gerçekleştirilen şarj işlemi esnasında kullanılan elektrik, mesken tarifesi üzerinden fiyatlandırılmakta iken işyerinde veya halka açık ticari bir alanda ise ticarethane tarifesi üzerinden fiyatlandırılıyor.
TÜİK verilerine göre bir binek araç Türkiye’de yılda ortalama yaklaşık 13 bin km yol yapıyor. Genel yaklaşım olarak toplam şarjın yüzde 80’inin evde yüzde 20’sinin ise halka açık alanlarda yapıldığı durumda ve Haziran 2022 fiyatları baz alındığında; yaklaşık olarak bir elektrikli aracın yıllık şarj maliyeti:
Evde yapılan şarj : 10.400 km * 47,5 Kuruş= 4.940 TL
Halka açık alanlarda: 2.600 km * 145 kuruş = 3.770 TL
Bu hesaplamaya dayanarak 8.710 TL maliyet oluşmaktadır. Bu sayede elektrikli bir araç kullanıcısı yıllık ortalama km başına 67 kuruş harcayarak seyahat edebilecektir.
Türkiye’de yaklaşık olarak 3.500 civarında şarj ünitesi soketi bulunuyor. Yapılan projeksiyona göre şarj soketi sayılarının 2023 itibarıyla 12 bin 500, 2025 itibarıyla 30 bin ve 2030 itibarıyla da 160 bin olması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Bayraktar, İEF kapsamında önemli temaslarda bulundu22 Kasım 202414:07 “65’ten fazla şehirdeki ağımızla büyümeye devam ediyoruz”22 Kasım 202413:57 Bakan Bayraktar, Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı Davitashvili ile görüştü22 Kasım 202413:50 Sorokin, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olmasının önemini vurguladı22 Kasım 202411:06 ‘İstanbul Energy Forum’ başladı22 Kasım 202410:39