Haziran’da dünyamız, iklim, rüzgar ve güneş

Değerli Okuyucularım,   Yazın çoşkusu Haziranda başlayıp güneşin gücü kuvvetle hissedilirken, sıcak günlerin rüzgarı ayrı bir güzeldir. Doğa başka bir güzel olur. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması doğa-insan ilişkisi idi. İnsanın doğasına koşması, doğanın güzelliğinin görülüp öneminin takdir edilmesi ve dünyayı korumak için bireylerin üstüne düşeni yapması çağrısı yapıldı. Toprak, su, hava […]

Haziran’da dünyamız, iklim, rüzgar ve güneş
Filiz Karaosmanoğlu
  • Yayınlanma23 Haziran 2017 16:25

Değerli Okuyucularım,

 

Yazın çoşkusu Haziranda başlayıp güneşin gücü kuvvetle hissedilirken, sıcak günlerin rüzgarı ayrı bir güzeldir. Doğa başka bir güzel olur. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması doğa-insan ilişkisi idi. İnsanın doğasına koşması, doğanın güzelliğinin görülüp öneminin takdir edilmesi ve dünyayı korumak için bireylerin üstüne düşeni yapması çağrısı yapıldı. Toprak, su, hava ve doğadaki güzelliklerin fotoğrafları çekilip sosyal medyada adeta seferberlik yapılarak, yeşil ışık yakılarak insanlara doğalarını korumaları bildirildi.

 

2017 Dünya Çevre Günü resmi kutlamalarının ev sahibi ülkesi Kanada’da ve dünyada binlerce etkinlik yapıldı. Sembol seçilen Empire State- Newyork, Burç Halife-Dubai ve Mole Antonelliana-Turin binaları yeşil ışıklandırılırken, pek çok resmi bina ya da yüksek binalar da yeşil ışık ile doğamızı, iklimimizi korumak üzere bizleri davet etti.

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yine yapacağını yaptı. “Çevre ve İklim Okuryazarlığı” temalı 22 Nisan 2017 Dünya Günü sırasındaki beyanatı ile de çevre, iklim ve ilgili ar-ge harcamaları konusundaki kararları protestolara neden olan ve “İklim iklimdir” söylemini seçim öncesinden bugüne dek bildiğimiz D. Trump, ABD’nin imza attığı Paris iklim Anlaşması’ndan çıkılacağını duyurdu. Bu karar iklime dirençli gezegenimiz için görüş ve eylem birliğini çok etkileyecek. Trump anlaşmanın diğer ülkelere ekonomik avantaj sağlayarak ABD için dezavantaj sağlayacağı görüşünde.

 

Yerküreye salınan sera gazlarından sorumlu ikinci ülke ABD, Nikaragua, Suriye’nin yanına geçti. İlginç bir üçgen oldu. Trump’ın bu kararının ardından, ABD’de başta Dünya Ticaret Merkezi olmak üzere ikonik binalar 5 Haziran’da protestolarını yeşil ışıklandırma ile Trump’a sundular. Newyork Valisi “Empire State gezegenimiz, sağlığımız ve çocuklarımızın geleceği için yeşil parlıyor” dedi. Ardından ABD’nin sera gazı salımlarının yüzde 10’undan sorumlu ve zengin eyaletleri olan Newyork, Kaliforniya ve Washington koalisyon kurarak iklim değişimi ile mücadele edeceklerini açıkladı. Vali ve belediye başkanlarının açıklamaları ABD genelinde sürüyor. Kaliforniya, Almanya ile iklim mücadelesinde çalışma kararı alırken, karbon ticareti piyasasını başlatmayı planlayan Çin ile karbon ticareti piyasasının birleştirilmesini de gündeme taşıdı. Amerika Enerji Bilgi Dairesi (US EIA) önemli bir ilki açıkladı. ABD tarihinde ilk kez, Mart 2017’de, elektrik üretiminin yüzde 10’undan fazlası rüzgâr ve güneş kökenli üretildi. ABD’de rüzgâr ve güneş elektriği için petrol eyaleti Texas’ın lider olması da ayrı bir güzellik.

 

Yaz boyu iklim değişimi konusunu gündemde izleyerek Kasım ayına varacağız. G20 Dönem Başkanı Kasım 2017’ye dek Almanya. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve İklim Değişimini öncelikli tutarak 7-8 Temmuz 2017’de Bonn’da yapılacak liderler zirvesine Almanya titiz hazırlanıyor.

 

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 23. Taraflar Konferansı da Bonn’da olacak. Bonn’da mevcut politikaların tartışılması ile ülkelerin sera gazı azaltım hedefleri, ulusal katkı niyet beyanları görüşülecek ve 2020’ye dek yapılması gerekenler belirlenecek. Çünkü Paris Anlaşması’nda hedeflenen küresel ortalama sıcaklık artış sınırının 1.5-2.0 derece ile sınırlandırılmasının başarılması mevcut öngörülerde kolay gözükmüyor. Bir de ABD’de Trump kararı var. İlk BMİDÇS Taraflar Konferansı da Bonn’da yapılmıştı. Zaman geçti. Bakalım tarih bize neyi gösterecek. İklim değişimine karşı hem sera gazları ile hem de Donald Trumph ile mücadele edilecek günleri yaşayacağız.

 

Malumumuz yenilenebilir enerji kaynakları değerlendirmesi konusunda Almanya lider ülkelerden. G20 gündeminde “Erişilebilir ve Temiz Enerji” Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi de olacak. Üretirken ve tüketirken enerjiyi sera gazı salımı azaltarak düşük karbon ekonomisi yolunda yönetmek, iklim değişimine direnç kazanmak demek. Çünkü enerji karbon ayak izini yöneten iklim değişimi mücadelesini de yönetir.

 

Haziran rüzgâr ve güneş enerjileri için kutlama zamanıdır. 15 Haziran Dünya Rüzgâr Günü ve 21 Haziran Dünya Güneş Günü. Bu yıl, ülkemizde güneşin yılı olsun, rüzgarın hızı kesilmesin istiyoruz. Güneş ve rüzgâr iş dünyasının sivil toplum örgütleri çalışmayı sürdürüyor. Dünya Rüzgâr ve Güneş günlerimiz kutlu, rüzgâr ve güneş elektriğinin Türkiye enerji yelpazesindeki yeri artar olsun.

 

Enerjinize ve çevrenize iyi bakınız değerli okuyucularım.