
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneğince (JESDER) Türkiye’deki jeotermal kaynaklardan üretilen elektrikle şu ana kadar ülke ekonomisine doğrudan 260 milyon dolarlık katkı sağlandığı belirtildi. JESDER’in Sektör Değerlendirme Raporunda, jeotermalden üretilen elektrikle yaklaşık 330 bin ton akaryakıt ve 1 milyar metreküp doğalgaz ithalatının azaltıldığı vurgulandı. Raporda ayrıca, halen kurulu güç üzerinden ödenen vergi ve yasal yükümlülükler […]
JESDER’in Sektör Değerlendirme Raporunda, jeotermalden üretilen elektrikle yaklaşık 330 bin ton akaryakıt ve 1 milyar metreküp doğalgaz ithalatının azaltıldığı vurgulandı. Raporda ayrıca, halen kurulu güç üzerinden ödenen vergi ve yasal yükümlülükler ile birlikte jeotermal elektrik santrallerin ülke ekonomisine toplam katkısının 440 milyon doları bulduğu hesaplandı.
Yenilenebilir Enerji Kaynak Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile verilen alım garantisinin sektörün devamlılığı için gerekli olduğu belirtilen raporda, “Jeotermal elektrik santralleri hidroelektrik ve rüzgar enerjisi santrallerinden 2 – 3 kat, güneş enerjisi santrallerinden ise 5 kat daha fazla verimli. Jeotermale yapılan yatırımlarla ülke ekonomisine, temininde dışa bağımlı olunan doğalgaz ve benzeri kaynaklardan tasarruf edilmesi gibi sayısız katkı sağlandı. Böylelikle, Türkiye’de mevcut jeotermal kaynaklardan üretilen elektrikle ülke ekonomisine doğrudan 260 milyon dolarlık bir katkı gerçekleşti.” ifadelerine yer verildi.
Raporda görüşlerine yer verilen JESDER Başkanı Ufuk Şentürk de jeotermal enerji santrallerinin, rüzgar, güneş ve su gibi diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan rüzgar enerjisi santrali, güneş enerjisi santrali ve hidroelektrik santrallerine göre kurulum maliyetinin 3 ile 4 kat daha yüksek olduğunu belirtti.
YEKDEM’in jeotermal elektrik santrallerine ayırdığı teşvikin diğer yenilenebilir enerji kaynaklı üretimlere verilen destekle doğru orantılı olması gerektiğini vurgulayan Şentürk, “Türkiye’de kilovatsaat başına 10,5 dolar/cent alım garantisi var. Keşfedilmiş sahalar tükendiğinden, yeni saha keşiflerinin yapılması gerekiyor. Bu keşiflerin yatırımcılar tarafından ilgi çekebilmesi adına ilave teşvik uygulamalarının oluşturulması önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Bu arada Türkiye’nin 31 Mayıs 2017 itibarıyla jeotermal enerji kurulu gücü 850,8 megavata ulaştı.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31