‘Aygaz’ın LPG sektörüne öncülük etmesini sağlıyoruz’

Teknik ve Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Abamor Bilgin, gazetemize özel yaptığı açıklamalarda Aygaz Ar-Ge Merkezi’ni ve sektöre kazandırdıkları projeleri anlattı. Teknik Ve Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Abamor Bilgin Enerji Petrol Gaz’a konuştu. Bilgin, “Yaklaşık 40 farklı proje üzerinde çalışmalarını gerçekleştiren Aygaz Ar-Ge Merkezi’mizde, devreye alınan ve vizyon yaratan projelerle teknolojik olarak da Aygaz’ın […]

‘Aygaz’ın LPG sektörüne öncülük etmesini sağlıyoruz’
Kubilay Aydeğer
  • Yayınlanma11 Ekim 2021 12:56

Teknik ve Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Abamor Bilgin, gazetemize özel yaptığı açıklamalarda Aygaz Ar-Ge Merkezi’ni ve sektöre kazandırdıkları projeleri anlattı.

Teknik Ve Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Abamor Bilgin Enerji Petrol Gaz’a konuştu. Bilgin, “Yaklaşık 40 farklı proje üzerinde çalışmalarını gerçekleştiren Aygaz Ar-Ge Merkezi’mizde, devreye alınan ve vizyon yaratan projelerle teknolojik olarak da Aygaz’ın LPG sektörüne öncülük etmesini sağlıyoruz” dedi.

“ÜLKE EKONOMİSİNE VE ÇEVREYE OLAN KATKININ ARTIRILMASI HEDEFİMİZDİR”

• Sektörün ilk Ar-Ge merkezi Aygaz Ar-Ge Merkezi’nden ve sektöre kazandırdıklarından bahseder misiniz?

Aygaz olarak 2018 yılında Türkiye LPG piyasasının ilk Ar-Ge merkezini kurarak yeni bir ilke daha imza attık. 60 yıldır sektörünün lideri olan Aygaz halen Türkiye LPG piyasasının tek Ar-Ge merkezinde yeni ürün geliştirme, dijitalleşme, makine ve proses geliştirme, motor ve yakıt teknolojileri, kimya ve enerji olmak üzere beş ana konu üzerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. 

Merkezimizde uluslararası alandaki gelişmeleri yakından takip ederek yeni teknolojiler geliştirmek amacıyla Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Aygaz Ar-Ge Merkezi’nde; LPG ile çalışan yeni ürünlerin geliştirilmesi, LPG ürün kalitesinin artırılması, akıllı ürünler ile dijitalleşmenin sağlanması, otomasyon sistemleri ile verimliliğin artırılması, alternatif ve temiz enerji kaynaklarının araştırılması ile tüketicilerin yanı sıra ülke ekonomisine ve çevreye olan katkının artırılması hedefimizdir.

Kuruluşundan itibaren farklı disiplinlerden yaklaşık 40 farklı proje üzerinde çalışmalarını gerçekleştiren Aygaz Ar-Ge Merkezi’mizde, devreye alınan ve vizyon yaratan projelerle teknolojik olarak da Aygaz’ın LPG sektörüne öncülük etmesini sağlıyoruz.

 “TESİSLERİMİZDE KULLANDIĞIMIZ TEKNOLOJİYİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARTIYORUZ”

• Bugüne kadar ortaya çıkan projeleri ve bu projelerin sonuçlarını, getirilerini anlatır mısınız?

Tüp İzlenebilirliği

2013 yılında başladığımız proje çalışmalarını 2015 yılında Işıkkent Dolum Tesisi’nde pilot çalışma süreci ile hızlandırdık, 2017 yılı içerisinde tüm Terminal Müdürlükleri ve Dolum Tesislerine sistem kurulumlarını tamamlayarak yaygınlaştırdık.

Proje kapsamında milyonlarca tüpümüzü barkodlayarak dijitalleştirdik ve tüplerimizin periyodik muayene gereksinimlerini elektronik ortamda takip edebileceğimiz alt yapıyı oluşturduk. Bu ölçekteki tüp parkının dijitalleştirilmesi sadece Türkiye’de değil Dünya LPG sektöründe de bir ilk oldu.

Ar-Ge merkezi ekibimizce tasarlanan ve geliştirilen sistemlerimiz için ulusal ve uluslararası alanda 3 adet patent ve fikri hak tescilimiz oldu. 

İzlenebilirlik ile müşterilerimize Aygaz mobil uygulaması üzerinden tüplerini sorgulayabilme, tüplerinin gerçekten Aygaz tesislerinde doldurulduğunu görebilme ve yeni pazarlama kampanyalarına katılma imkânı kazandırdık.

2016 yılında devlet regülasyonu olarak sektörümüz gündemine giren ve tüplerin izlenmesi üzerine yayınlanan tebliğin hazırlık aşamasında Aygaz olarak kendi çözümümüz ile yön verici rol üstlendik. 

Ayrıca müşterilerimizin bölge bazlı farklı kullanım alışkanlıklarını tespit ederek bölgesel aksiyon geliştirme kabiliyeti kazandık.

Otonom Dolum Tesisi

Otonom Dolum Tesisi projesini dijitalleşme, endüstri 4.0 ve otonom kavramlarını LPG dolum tesisi süreçlerine olabildiğince yansıtabileceğimiz bir vizyon projesi olarak görüyoruz. Tüplerin dolumundan başlayan, son kullanıcının güvenliği için uygulanan süreçlerle devam eden ve araç kasalarına yüklenmelerine kadar uzanan proseslerimizin teknolojik dönüşümünü hedefliyoruz. Uzun vadeli planlamamız doğrultusunda da projemizi kademeli olarak devreye alacağız.

Otonom Dolum Tesisinin bir parçası olan yükleme robotunu hali hazırda geliştirdik. Farklı tüp çeşitlerini aynı proseste doldurabileceğimiz, servo motor ve görsel kontrol teknolojilerini kullandığımız dolum hattımızı da bu yıl sonu itibariyle devreye almayı hedefliyoruz.

Sektörümüze kazandırdığımız birçok patentli otomasyon sistemi ile tesislerimizde kullandığımız teknolojiyi en üst seviyeye çıkartıyoruz. Dolum güvenliğimizi ve verimliliğimizi artırdığımız makinalarla müşterilerimize en güvenli ve en kaliteli tüpü sunuyoruz.

Aygaz Mini Tüp ve Ocak

Mini Ocak serisinin ilk ürünü olan Mini Ocak Yeşil versiyonunu yaklaşık 1 senelik geliştirme süreci sonunda müşterilerimizin kullanımına sunduk. Yapılan pazar araştırmaları ve kullanıcı yorumları sonucunda da geliştirdiğimiz ocakların Eko ve Ekstra versiyonlarını da müşterilerimize sunduk.

Mini Ocak ürün serileri Aygaz Mini Kamp Tüpü’ne özel olarak geliştirilmiştir. Tasarımsal olarak sektörde mevcut olan ocaklara göre ilgi çekici bir görünüme sahip olması sebebiyle farklı kullanıcı kitlelerinin ilgisini çekmiştir. Plastik gövdesi sayesinde tüp üzerinde stabil ve güvenli bir şekilde yerleştirilebilmektedir. Hassas alev ayarı yapılabilmektedir. Mini Ocak Ekstra ürünü mutfak ocağında kullanılan yanma grubunu kamp ürününe uyarlayan ilk ve tek ürün olup, bu yanma grubu sayesinde rüzgâr dayanımı ve ateşleme verimi artmıştır.

Farklı ocak çeşitlerimizle önemli bir satış hacmine ulaşmamız Ar-Ge merkezimizin emeklerinin ticari izdüşümü olarak bizi son derece memnun ediyor.

Pratik Barbekü

Kamp ocağıyla pişirme deneyimini barbekü deneyimine dönüştürdüğümüz ürünümüzü müşterilerimizin beğenisine Temmuz 2021’de sunduk. Yüksek sıcaklıkta mühürleme, gıdaları hızlıca ve yakmadan içi sulu kalacak şekilde pişirme özellikleriyle barbekülerde aranan mangal lezzetini yenilikçi Pratik Barbekü ürünümüzle sağlıyoruz. Çevremizde bu ürünü kullanan pek çok kişiden aldığım olumlu geribildirimler bizi yeni ürünler geliştirme konusunda motive tutuyor.

Kamp ocağıyla pişirme deneyimini barbekü deneyimine dönüştürdüğümüz ürünümüzü müşterilerimizin beğenisine Temmuz 2021’de sunduk. Yüksek sıcaklıkta mühürleme, gıdaları hızlıca ve yakmadan içi sulu kalacak şekilde pişirme özellikleriyle barbekülerde aranan mangal lezzetini yenilikçi Pratik Barbekü ürünümüzle sağlıyoruz. Çevremizde bu ürünü kullanan pek çok kişiden aldığım olumlu geribildirimler bizi yeni ürünler geliştirme konusunda motive tutuyor.

“DÜNYA TÜPLÜGAZ SEKTÖRÜNDE BİR İLKİ BAŞARDIK”

• Tüp yükleme robotu ve bunun çıktıları hakkında neler söylemek istersiniz?

Tüp Yükleme Robotumuz ile tüplerin kamyon kasalarına yüklenme sürecini otonom hale getirerek dünya tüplügaz sektöründe bir ilki başardık. 

2019 yılında başlattığımız ön tasarım çalışmaları sonrasında öncelikle Ar-Ge merkezimizde ¼ ölçekli prototipini oluşturduk. Ar-Ge ekibimizin önderliğinde tesislerimizdeki teknik kadromuzun görüş ve katkılarını alarak prototip sistem geliştirme sürecini sonrasında Yükleme Robotumuzu 2021 yılında Ambarlı tesisimizde kullanıma aldık.

Yükleme robotu tablet/telefon vb. dijital platformlar üzerinden operatör tarafından yönetilebilmektedir.

Geliştirdiğimiz robot sayesinde tüp yükleme prosesinin ergonomisini iyileştirerek operasyonel verimliliği de artırmış olduk.

 “AR-GE MERKEZİMİZDEKİ PROJELERİMİZİN GELİŞTİRİLMESİNDE ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞ BİRLİKLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”

• Üniversitelerle iş birlikleriniz var mı? Birlikte ne gibi iş birlikleri yapıyorsunuz?

3 yıllık dönem içerisinde yurtiçi & yurtdışı 8 farklı üniversite ile iş birliği gerçekleştirdik. Bu kapsamda 5 adet projemiz TÜBİTAK Ar-Ge teşvikleri ile desteklenmiş olup, 3 adet uluslararası Ar-Ge teşvik programına da başvurumuzu yaptık.

2021 yılında TÜBİTAK Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri kapsamında 2 projemiz kabul almış olup IoT teknoloji altyapısına sahip Akıllı Ekipmanlar Geliştirme Projesi başvuran yaklaşık 100 proje arasından en yüksek puanı alan ikinci proje olmuştur.

Kükürtsüz kokulandırıcı GreenOdor Ürün Geliştirme ve GreenOdor’un LPG’ye dozajlanması çalışmaları, İstanbul Üniversitesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü ve ODTÜ PAL iş birliği ile yürütülmüştür.

Ar-Ge merkezimizdeki projelerimizin geliştirilmesinde Üniversite&Sanayi iş birliklerine özel önem veriyoruz. Aygaz Ar-Ge Merkezi olarak, 7 farklı üniversite Koç Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi akademik, bilimsel ve teknolojik kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Uluslarası iş birliklerini, teknoloji ve bilişim dünyasındaki gelişmeleri de Plug&Play gibi platformlar üzerinden takip ediyoruz.

Bu yıl itibariyle Dolum Tesislerimizde Ar-Ge merkezimizin desteği ile Üniversite&Sanayi iş birliği projeleri başlattık. Projelerimizde özellikle tesislerimizin bulunduğu lokasyona yakın 7 Üniversite (Orta Doğu Teknik, Yıldız Teknik, Kırıkkale, On Dokuz Mayıs, Süleyman Demirel, Dicle, Kocaeli Üniversiteleri) ile iş birliği geliştirilmiştir. Bu çalışmanın gelecek dönemde proje sayısı ve katma değer olarak artarak devam edeceğine inanıyoruz. 

Ar-Ge merkezimizde geliştirilen yeni ürünler, Üniversite&Sanayi iş birliği projelerimiz ile 60 yıllık Aygaz markamızın yenilikçiliğine ve dinamizmine önemli katkılar sağlıyoruz. 

Müşterilerine yenilikçi çözümler sunmak ve süreçlerinde dijital teknolojileri kullanmak üzerine yoğunlaştırdığımız Ar-Ge çalışmalarımızı ulusal ve uluslararası patentler ile de tescilliyoruz. Bu çerçevede toplamda 49 patent ve 11 faydalı model başvurusu ile Ar-Ge alanında da sektöre öncülük ediyoruz.

 “LPG’NİN DAHA DA ÇEVRECİ BİR HALE GELMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

• Çevre ve sürdürülebilirlik odaklı projeleriniz bulunuyor mu? Bu alanlardaki hedeflerinizden bahseder misiniz?

“Geleceğin Yakıtı” olarak görülen ve düşük emisyon seviyesine sahip olan LPG, doğası gereğince renksiz ve kokusuz bir gazdır. Bu kapsamda gaz kaçağı durumunda fark edilebilmesi amacıyla TS EN 589 standartlarına uygun olarak kokulandırılmaktadır. Bu kokulandırma işleminde tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kükürt içerikli kokulandırıcılar kullanılmaktadır. LPG sektöründe kullanılan kokulandırıcılar genellikle merkaptan bazlı olup bileşiklerinin yaklaşık yarısı kükürt içermektedir. 

Kokulandırıcı kaynaklı kükürt emisyonlarının düşürülmesi amacıyla başlatmış olduğumuz TÜBİTAK destekli projemiz ile GreenOdor adını verdiğimiz ve dünyada bir ilk olan kükürtsüz kokulandırıcıyı geliştirdik. GreenOdor’un kullanımıyla birlikte çevreci ve temiz bir yakıt olan LPG’nin daha da çevreci bir hale gelmesini hedefliyoruz.

Uluslararası fikri hakkı ve marka tescili Aygaz’a ait kokulandırıcının Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları ile projenin laboratuvar ölçekli çalışmalarını tamamladık. Yarımca ve Dörtyol Terminallerimizde LPG’nin GreenOdor ile proses şartlarında kokulandırılması çalışmaları ve büyük ölçekli pilot denemelerimize devam ediyoruz. 

Pilot çalışmaların tamamlanması akabinde Greenodor ile kokulandırılmış LPG’yi tüm otogaz ve tüplügaz müşterilerimize yakın zamanda sunmayı hedefliyoruz.

HABERİN DEVAMI…

“YENİ PROJE FİKİRLERİMİZ PROJEDEN PROJEYE DEĞİŞİYOR”

Orhan Arslan

Cihaz geliştirme projelerinde endüstriyel tasarımcı ve proje yürütücüsü olarak çalışıyorum. LPG ile kullanılmak üzere yeni versiyon cihazların geliştirme süreçlerini yürütüyoruz. Proje ekibimizle piyasada bulunan ürünlerin incelemesini yaparak, yapılan kullanıcı araştırmalarında tespit edilen kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik tasarımlarımızı yapıyoruz. Tasarım süreçleri sonrasında prototip, test, analiz ve kullanıcı deneyim testleriyle çalışmalarımızı sonuçlandırarak Ar-Ge süreci tamamlanan ürünleri ticarileşmeye yönelik hazırlık faaliyetlerine aktarıyoruz.

Yeni proje fikirlerimiz projeden projeye değişiyor. Bazı proje fikirleri Ar-Ge ekibimizin içinden, bazıları da iç paydaşlarımızın (Pazarlama, Ticari Pazarlama, Satış Sonrası Hizmetler, vb.) müşteri dönüşleri sonucunda tespit ettiği ihtiyaçlara yönelik fikirleri ekip liderlerimizle paylaşması ve proje fizibilitesi çalışmalarıyla başlamaktadır. Örneğin; Mini Ocak Ekstra ürünü Pazarlama Biriminin yönlendirmeleriyle teknik çalışmalarını yürüttüğümüz bir proje iken, Pratik Barbekü ürünü Ar-Ge ekibimizin içinden fikrin oluşması ve geliştirilmesiyle devam etti.

Geliştirdiğimiz ürünlerin prototip ve test çalışmaları için genellikle ofiste ve laboratuvarda bulunmam gerektiği için haftanın 4 veya 5 günü Ar-Ge merkezimize geliyorum. Masa başındaki işleri genellikle araştırma, tasarım ve şirket içi veya dışındaki ekipler veya tedarikçilerle iletişim süreçleriyle geçiyor. Yöneticilerimizle projeler üzerine kısa değerlendirmeler yapıyoruz. Laboratuvar çalışmalarında testleri inceleyip alacağımız aksiyonları belirliyor ve tekrar masa başında tasarım revizyon çalışmalarıyla ilgileniyoruz. Ekip içi sosyal iletişimimiz de oldukça iyi olduğu için iş yoğunluğunun aralarında gerek projeler üzerine gerek günlük hayatımıza dair keyifli sohbetlerimiz oluyor.

“ODAK NOKTAMIZ MÜŞTERİLERİMİZE HER DAİM GÜVENLİ VE KALİTELİ TÜPÜN ULAŞMASINI SAĞLAMAK”

Atakan Gürleyen

Proje alanlarımı otomasyon ve dijitalleşme olarak iki ana başlığa ayırabilirim. Dolum tesislerimizde yer alan proseslerimizin teknolojik dönüşümleri üzerine çalışmaların yanı sıra, süreçlerin simülasyonu, akıllı ekipmanlarla dijitalleştirilmesi, veri analizi üzerine çalışıyorum. Çalışmalarımdaki odak nokta, otonom, endüstri 4.0, dijitalleşme, dijital ikiz kavramlarını dolum tesislerimizdeki süreçlere olabildiğince yansıtarak müşterilerimize her daim güvenli ve kaliteli tüpün ulaşmasını sağlamak.

Yeni proje fikirlerimiz mevcut süreçler üzerine yaptığımız analizler, beyin fırtınaları sonrasında gelişirken; webinar, fuar, seminer veya güncel teknolojiyi takip ettiğimiz platformlarda edindiğimiz bilgiler ışığında ekip halinde değerlendirmelerimizle de gelişebiliyorlar.

Çalışma arkadaşlarımızla sabahları 5-10dk’lık kısa sohbetlerle güne sıcak bir giriş yapıyoruz. Gün içerisinde mevcut projelerin yönetim süreçlerinde bulunmanın yanı sıra, farklı alanlar üzerine araştırmalar yaparak bunları deneyimleme, kendi süreçlerimize yansıtma adına prototipleme çalışmalarında bulunabiliyorum. İş hayatımda üretim planlama ve üretim yönetimine dair tecrübelerim de oldu ancak bir Ar-Ge merkezinde bulunmanın getirdiği dinamiklik; dijitalleşme, endüstri 4.0 gibi çok kapsamlı konularda yolculuğa çıkmak bana ayrı bir keyif katıyor. Sahip olduğumuz ekip ruhu ve içtenliğin bu keyfi süsleyen ayrı birer etken olduğunu da belirtmem gerek.

“AR-GE KÜLTÜRÜNDE SÜREKLİ GELİŞİM VE YENİLİK YATIYOR”

Taha Erdem Yıldırım

Aygaz Ar-Ge Merkezi Gömülü Sistemler ve Yazılım Geliştirme ekibi olarak tüplügaz ve otogaz sektörüne yönelik kullanıcıların deneyimlerini iyileştiren ve kullanıcılara daha güvenli bir ortam sunan akıllı cihazlar ve yazılımlar geliştiriyoruz. 

Bu kapsamda kullanıcıların sipariş sürecini kolaylaştıran, tüp kullanım süreçlerinin akıllı teknolojiler ile desteklendiği cihazların geliştirilmesi üzerine çalışıyorum. 

Projelerimizi genellikle müşterilerimizin ihtiyaç ve isteklerini karşılayabilecek çözümler üzerine şekillendirmeye çalışıyoruz. 

Ayrıca ekibimizin güncel teknolojiyi takip etmesi ve ilgisi ile bu teknolojilerin ürün ve hizmetlerimize entegrasyonu üzerine proje fikirleri oluşmaktadır.

Ar-Ge merkezimizde ofis ve laboratuvar bölümleri olmak üzere iki farklı çalışma ortamımız bulunuyor. Laboratuvar bölümünde prototipleme ve test çalışmalarıyla günümüzü geçirebildiğimiz gibi açık ofisimizde ilgili ekiplerle daha hızlı iletişim kurup toplantılar gerçekleştirebiliyoruz. Pandemi ile birlikte toplantıların online olarak gerçekleştirilmesiyle bu alışkanlık da değişmeye başladı tabi. 

Ar-Ge kültüründe sürekli gelişim ve yenilik yatıyor. Bununla birlikte merkezimizde samimi bir arkadaşlık ortamının bulunması enerji dolu hissetmemi sağlıyor.

“PİYASADAKİ EN KALİTELİ VE ÇEVRE DOSTU LPG’NİN MÜŞTERİYE SUNULMASINI HEDEFLİYORUZ”

Betül Bulut

Kimya&Proses ekibi olarak LPG’nin kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Geliştirdiğimiz prosesler ile temin kaynağından bağımsız piyasadaki en kaliteli ve çevre dostu LPG’nin müşteriye sunulmasını hedefliyoruz. Bu projelerin yanı sıra; yenilenebilir ve çevreci yakıtların geliştirilmesi üzerine araştırmalar yapıyoruz. 

Ar-Ge merkezimizde sürdürülebilir çevikliği sağlamak için sektördeki gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip ediyoruz. Enerji alanında yapılan hem akademik hem endüstriyel çalışmaların ışığında vizyonumuza uygun yeni proje fikirlerimizi oluşturuyoruz. 

Projelerimizi yürütürken iş planımıza göre laboratuvar, saha veya ofis alanlarında çalışmalar yapabiliyoruz. Ar-Ge projeleriyle ilgili yaptığımız araştırma, raporlama ve toplantılarımızı ofiste gerçekleştiriyoruz. Laboratuvarlarda deneysel çalışmalarımızı ve analizlerimizi yürütüyoruz. Başarıyla tamamlanan laboratuvar çalışmalarımızı ise sahada devreye alarak hayata geçiriyoruz. Günümüzün nerede ve nasıl geçtiği projenin hangi aşamasında olduğumuza göre değişiyor aslında.

Dinamik bir Ar-Ge Mühendisi olarak, proje fikrinin doğmasından hayata geçirilmesine kadar bütün aşamalarda yer almak beni motive ediyor. Ayrıca ofis ortamında ekip arkadaşlarımızla yaptığımız sohbetler ve aramızdaki sinerji motivasyonumu artırıyor.

“NEREDEYSE HER GÜNÜMÜZ DİNAMİK VE HAREKETLİ GEÇİYOR”

Mesut Famian

 Zamanımın büyük bir kısmını sorumlusu olduğum GreenOdor projesine ayırmaktayım. Dünyada bir ilk olan kükürtsüz kokulandırıcı, GreenOdor, kokulandırıcı kaynaklı kükürt emisyonlarının düşürülmesi amacıyla başlatılmış olan bir proje.  Bunun yanı sıra Kimya&Proses grubunun diğer projelerinden olan alternatif yakıtların geliştirilmesi projelerinde de aktif olarak rol almaktayım. 

Ar-Ge projeleri enerji sektörünün gelecekte hangi yöne doğru evrileceği ve müşteri ihtiyaçlarından kaynaklanan fikirlere dayanarak oluşturuluyor. Bu detaylara dayanarak projelerin fikir çekirdeği tanımlanıyor ve zaman içerisinde gerektiği şekilde olgunlaştırılıyor.

Bizim merkezimizde Ar-Ge çalışmaları sadece Ar-Ge departmanı sınırları içerisinde gerçekleştirilmiyor. Yurt genelinde çeşitli lokasyonlarda tesislerimiz bulunmaktadır ve birçok çalışmamızı tesislerimizde gerçekleştirmekteyiz. Bu vesileyle, nerdeyse her günümüz, tam da Ar-Ge ruhuna uyumlu olarak, dinamik ve hareketli geçiyor. Diğer taraftan, üniversitelerle yürüttüğümüz projelerle kendimizi farklı yönlerden geliştirmemizi sağlıyor.