
En ucuz maliyetli ve çevre dostu yakıt olmasından dolayı ağır vasıta nakliye araçlarında kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşan LNG, şimdi de mobil dolum istasyonları sayesinde kendisine yeni bir kullanım alanı daha buluyor. Pek çok ülkede, maden ocakları, şantiye ve inşaatlarda kullanılan ağır iş makineleri, sondaj kuleleri ve kamyonlarda da LNG kullanımına başlandı. Mobil LNG dolum […]
Mobil LNG dolum istasyonları, özellikle ulaşılması zor olan ve sık sık yer değiştirmesi gereken çalışma alanlarında birçok ülkenin tercih ettiği yakıt ikmal sistemi haline geldi. Ucuz ve çevre dostu temiz yakıt politikası gereği dünya ülkelerinin de tercih ettiği LNG (Sıvı Fazda Yakıt) dolum istasyonları; özellikle karayolu ulaşımının zor olduğu bölgelere (madenler, tünel, baraj, köprü şantiye alanları) kuruluyor. LNG dolum istasyonları çalışanlara hem zaman kazandırıyor hem de iş yüklerini hafifletiyor.
Avrupa başta olmak üzere büyük devletler; hem çevresel etkiler, hem de maliyetinin daha az olmasından dolayı gemi, iş makineleri ve ağır makinelerde dizel kullanımını sınırlamak isterken, LNG kullanımı ve teknolojileri için yapılan yatırımlara destek veriyorlar. Bu ülkelerden biri olan Rusya da, araçların artık fosil yakıtlarla çalışması yerine LNG ile çalışması kapsamındaki teşviğini iş makinalarını ve ağır vasıtaları da içine alacak şekilde genişletti. Bu proje kapsamında ilk uygulamayı da Türkiye’den Bursa Orhangazi’de üretim yapan Karbonsan’a yaptırdı.
Rusya’nın Koldor şehrinde yer alan bir maden işletmesinde kullanılacak LNG ile çalışan ağır iş makinaları için ürettikleri seyyar LNG dolum istasyonun çok başarılı olduğunun altını çizen Karbonsan Satış ve Pazarlama Müdürü Fatih Yılmaz; “Rus Hükümeti dolum istasyonunun geri dönüşlerinden çok memnun. Yeni istasyonlarının alımı ile ilgili de bizimle çalışmaya devam edecekler. Karbonsan’ın Rusya’daki bu başarılı çalışmasına müteakiben benzer çalışmayı İtalya için de yaptık. İtalya’ya da mobil LNG istasyonu ihraç ettik. Buradaki başarılı çalışmayı gören Fransızlar, sipariş için Karbonsan’ı tercih etti. Sektörde sistem ve proses dizayn edip üretmede iddialıyız. Mühendislik ve teknoloji ihracatı yapıyoruz. Dünya’nın farklı ülkelerinde yaptığımız işlerden dolayı referans noktası konumundayız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33