Karapınar GES’te incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak” ifadelerini kullandı. YENİLENEBİLİR ENERJİDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK Bakan Dönmez, yenilenebilir enerjinin teşviki ve yaygınlaştırılması için Yeşil Tarife, YEK-G ve Vadeli Elektrik Piyasası’nın açılması gibi önemli adımların atıldığını […]
Karapınar GES’te incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak” ifadelerini kullandı.
YENİLENEBİLİR ENERJİDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK
Bakan Dönmez, yenilenebilir enerjinin teşviki ve yaygınlaştırılması için Yeşil Tarife, YEK-G ve Vadeli Elektrik Piyasası’nın açılması gibi önemli adımların atıldığını belirterek, “Elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynaklardan karşılamanın yanı sıra, elektriğin fiyatlandırılmasının yapıldığı bir enerji merkezi olmak için önemli bir adım attık. Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak” diye konuştu.
AVRUPA’NIN İLK VE TEK ENTEGRE PANEL FABRİKASI
Dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden olan Karapınar GES’i 2022 yılı sonunda tam kapasiteyle devreye alacaklarını söyleyen Bakan Dönmez; “Avrupa’nın ilk ve tek entegre güneş paneli fabrikası Karapınar GES’in panel ihtiyacını yerli imkanlarla karşılıyor. Yatırım tutarı 400 milyon doları bulan tesis, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Gerçekleştireceği üretimle her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatını önleyecek tesiste üretilen panellerin yerlilik oranı ise yüzde 70’in üzerinde.” dedi.
HABERİN DEVAMI…
‘Türkiye yenilenebilir enerjinin merkezi olacak’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji politikalarının önemine değinerek, “Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak” dedi.
Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Sahası’na teknik inceleme ziyaretinde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, burada SCADA merkezinin temel atma törenine katıldı.
Bakan Dönmez, yenilenebilir enerjinin teşviki ve yaygınlaştırılması için Yeşil Tarife, YEK-G ve Vadeli Elektrik Piyasası’nın açılması gibi önemli adımların atıldığını belirterek, “Elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynaklardan karşılamanın yanı sıra, elektriğin fiyatlandırılmasının yapıldığı bir enerji merkezi olmak için önemli bir adım attık. Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda Türkiye’de yenilenebilir enerjinin geldiği noktaya dikkati çeken Dönmez, “3-4 yıldır devreye aldığımız toplam kurulu gücün yüzde 90’ından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından geliyor. Özellikle rüzgar ve güneş özelinde baktığımızda rüzgarın 20, güneşin neredeyse 10 yıllık bir mazisi var. Bugün rüzgar enerjisinde 9 bin 660 megavat ile dünyada 12’nci, Avrupa’da 7’nci sıradayız. Güneş enerjisinde ise 7 bin 154 megavat ile dünyada 13’üncü, Avrupa’da 7’nci sıradayız” diye konuştu.
Dönmez, YEKA RES-3 için 12 Ekim’de başvuruların alınacağını belirterek, yarışmaların yılın son çeyreğinde yapılacağını ifade etti.
Bugün temeli atılan SCADA tesisinin enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi adına atılan en önemli adımlardan biri olacağını vurgulayan Dönmez, bu merkezin santralin yönetim ve kontrolünü sağlayacağını, aynı zamanda bir bilgi ve teknoloji üssü olacağını belirtti.
Bakan Dönmez, Karapınar GES’in kurulumunun yüzde 20 tamamlanarak elektrik üretmeye başladığının altını çizerek, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar Faz-1 olarak adlandırılan 271 megavatlık kurulu gücün panel kurulumu tamamlandı. Bunun için de sahada 700 bin panelin montajı yapıldı. Dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden olan Karapınar GES’i inşallah 2022 sonunda tam kapasiteyle devreye alacağız. Avrupa’nın ilk ve tek entegre güneş paneli fabrikası Karapınar GES’in panel ihtiyacını yerli imkanlarla karşılıyor. Yatırım tutarı 400 milyon doları bulan tesis, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Gerçekleştireceği üretimle her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatını önleyecek tesiste üretilen panellerin yerlilik oranı ise yüzde 70’in üzerinde. Enerji teknolojilerinde merkez ülke Türkiye diyerek attığımız adımların en güzel örneklerinden birisi olan Karapınar GES, Entegre Güneş Paneli Fabrikası ve ARGE Tesisiyle, yenilenebilir enerjiye yerli teknoloji ve “Made In Türkiye” damgası vuruyoruz.”
“YERLİ VE TEMİZ KAYNAKLARI ENERJİYE DÖNÜŞTÜREN EKİPMANLARI DA YERLİLEŞTİRİYORUZ”
Atılımların devam edeceğini belirten Dönmez, şöyle devam etti:
“Son 3-4 yılda elektrik üretim tesislerine ilave edilen kapasitenin neredeyse yüzde 90’ından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinden oluşuyor, hidrolik, güneş, rüzgar, jeotermal, biokütle gibi. Artık bu yerli ve temiz kaynakları enerjiye dönüştüren ekipmanları da yerlileştiriyoruz. Şu anda Karapınar’daki santral sahasında kullanılan ekipmanın neredeyse yüzde 75-80’lik kısmı Türkiye’de imal ediliyor”
‘7 BİN MEGAVATIN ÜZERİNDE BİR GÜNEŞ SANTRALİ SÖZ KONUSU’
Bakan Dönmez, Temel Atma Töreni’nin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Karapınar’daki güneş enerjisi santralinin ihalesinin yaklaşık 3-4 yıl önce gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin Türkiye’nin ilk Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları santrali olduğunu dile getiren Dönmez, bin megavatlık tesisin yaklaşık 270 megavatlık kısmının işletmeye alındığını anlattı.
Dönmez, bugün ayrıca bu tesisin otomasyon merkezinin temelini de attıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Çevre Bakanımız bize eşlik etti, Sanayi Bakanımız da buradalar. Yüzde yüz çevreci bir yatırım. İnşallah 2022 yılı sonunda bu tesisi tam kapasiteyle devreye almış olacağız. Bundan 5-6 sene öncesinde bile sadece birkaç megavat güneş santrali varken, bugün 7 bin megavatın üzerinde bir güneş santrali söz konusu. İnşallah belki birkaç yıla da 10 megavatın üzerine çıkmış olacağız”
Dönmez, yenilenebilir enerjide şu an kurulu gücün, toplam kurulu gücün yüzde 52’sine ulaştığını söyledi.
‘YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA SEKTÖRÜ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Sahası (YEKA GES-1) SCADA Merkezi Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, dün de Ağrı’da ülkenin en büyük altın rezervlerinden birinin işletme tesisinin temelini attıklarını, milli gelire, üretim ve istihdama katkı sağlayacak yatırımları gündeme getirdiklerini söyledi.
Merkezin, Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin “beyni” niteliğinde olacağına işaret eden Varank, “Bir yanda devasa çorak bir alanda panellerle güneşten enerjisini alırken diğer yanda bu merkezde tüm bu teknoloji takip edilip müdahaleler yapılacak. Veri tabanlı kontrol ve izleme yaklaşımıyla ekipman kontrolünden üretim planlamaya, çevre kontrol ünitelerinden yardımcı işletmelere kadar bütün sistemlere hükmeden bir yapı bulunacak. Burası sahip olduğu donanımlarla bir teknoloji merkezi görevini de üstlenecek” diye konuştu.
Varank, vatandaşların, aynı zamanda ihtişamlı bir mimari proje olan binayı ziyaret ederek yenilenebilir enerji ve enerjide verimlilik hakkında bilgi alırlarsa yapının bir turizm destinasyonu da olabileceğini bildirdi.
Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinin yollarını açtığını dile getirerek, “Son dönemde enerji alanındaki atılımlarımız da bu vizyonumuzun bir parçası. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, sürdürülebilir bir arz dengesi sağlamak ve en önemlisi de çevreci bir yaklaşımla yenilenebilir enerjide atılım yapmaya büyük önem veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
‘SANTRAL, 400 MİLYON DOLARLIK DÖVİZ ÇIKIŞINI ENGELLEYECEK’
Santralin tam kapasiteyle çalışmaya başladığında Türkiye’de güneş enerjisinin payını yüzde 20 artıracağını ifade eden Kalyoncu, “Fabrikamız ve santralimiz yıllık 1,5 milyon ton karbon emisyonunu ve yaklaşık 400 milyon dolarlık döviz çıkışını önleyecek.” dedi.
Kalyoncu, santralin yönetim binası SCADA Merkezi’nin de temelini attıklarını belirterek, “Tasarımını bir mimari yarışmayla belirlediğimiz SCADA Merkezi, yalnızca bir yönetim binası değil, Türkiye’de bu alanda çalışan profesyonellerin, akademisyenlerin ve öğrencilerin yararlanabileceği bir teknoloji ve bilgi paylaşım merkezi olarak da hizmet verecek. Geleceği, teknolojiyi ve yenilenebilir enerjinin değerini temsil eden bu görkemli yapı burada yükseldiğinde açılışı için de inşallah yeniden sizlerle bir araya geleceğiz” şeklinde konuştu.
“SERTİFİKASYON İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK”
Yaptıkları büyük çaplı yatırımlarla ülkenin dünyadaki pozisyonunu her yıl yukarıya taşımaya devam ettiklerine dikkati çeken Varank, şunları söyledi:
“Diğer bakanlıklarımızla koordinasyon halinde yenilenebilir enerji konusunda sektörü desteklemeye, güçlerine güç katmaya devam ediyoruz. Yatırımcı iştahının artmasına yönelik önemli muafiyetler sağlarken altyapı kurulumu için de ciddi destekler veriyoruz. Yenilenebilir enerji alanında şimdiye kadar 13 işletmenin Ar-Ge ve tasarım merkezi kurmalarını destekledik. Yenilenebilir enerji projelerine kalkınma ajanslarımız vasıtasıyla 229 milyon lira kaynak aktardık. TÜBİTAK, yenilenebilir enerji teknolojileri kapsamındaki 930 proje için 710 milyon liralık bütçe oluşturdu. Ayrıca kamu kurumları araştırma merkezlerinde de sektörü destekleyici nitelikte Ar-Ge projeleri yürütmeye devam ediyoruz”
Varank, bu alanda test ve sertifikasyon ihtiyaçları doğrultusunda milli servetin yurt içinde kalması için önemli adımlar attıklarına işaret ederek, “Bu bağlamda 5 milyon liralık yatırımla ülkemizin ilk akredite Fotovoltaik Modül Test Laboratuvarı’nı Gebze’de kurduk. İşletmelerimiz bu alandaki birçok testi artık yurt dışına gitmeden gerçekleştirebiliyor” ifadelerini kullandı.
Mevlana Kalkınma Ajansının destekleri sonucu bölgede yaklaşık 9,2 megavatlık kurulu güç oluşturdukları bilgisini veren Varank, Konya Karapınar Enerji Santrali için de destekleri sürdüreceklerini anlattı.
Varank, buradaki yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin bir kısmını da buradaki yatırımın ihtiyaçlarına yönelik olarak düzenleyip şirkete tahsis ettiklerini dile getirdi.
“2022 SONUNA KADAR TAMAMLANACAK”
Kalyon YEKA GES Projesi’nin bütüncül bakış açısı, entegre planlama ve yüksek teknolojili çıktı konseptinin dünyadaki en muazzam örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Varank, şöyle devam etti:
“Geçen yıl Ağustos’ta Cumhurbaşkanımız ile beraber Kalyon Holdingin 400 milyon dolara mal olan hücre ve güneş paneli fabrikasının açılışını yapmıştık. O fabrika da bu entegre projede kullanılan güneş panellerini üretiyor, orası buranın bir tedarikçisi konumunda. Bugüne kadar toplam 227 megavat gücündeki panelin kurulumu tamamlandı yani burada elektrik üretimi başladı. Kalanı da inşallah 2022 sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bu sayede Karapınar GES, dünyada parmakla gösterilen santrallerden biri haline gelecek”
Varank, santralin uzaydan da görülebilen nadir santrallerden biri olduğuna dikkati çekerek, Göktürk ve İMECE uydularıyla santralin fotoğraflarını uzaydan çekeceklerini bildirdi.
Türkiye’nin GES projeleriyle ve bu projelerin arkasındaki teknoloji üretimiyle önemli bir oyuncu haline gelmesini istediklerini ifade eden Varank, “Ankara’daki güneş paneli fabrikasının önümüzdeki aylarda devreye girecek ek yatırımlarla sadece buraya değil, hem Türkiye’ye güneş paneli tedarik etmesini hem de ihracata başlamasını istiyoruz” dedi.
“KALYON HOLDİNG, 2022 YILININ SONUNA KADAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE 1,4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI TAMAMLAYACAK”
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Karapınar Güneş Santrali Birinci Faz Teknik Gezi ve SCADA Binası Temel Atma Programı’nda yaptığı konuşmada, geçen yıl 19 Ağustos’ta Ankara’da Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açıldığını anımsattı.
Aynı gün 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki arazide Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin ilk panel montajına başladıklarını ifade eden Kalyoncu, aradan geçen 9 ayda 700 bin panelin montajının tamamlandığını kaydetti.
Kalyoncu, böylelikle kurulumu yapılacak panellerin yaklaşık yüzde 30’unun tamamlandığını dile getirerek, “Santralimizin birinci fazını Allah’ın izniyle tamamlamış olduk. Böylelikle, şimdiden santralimiz Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi üretim merkezi oldu. Tamamı devreye alındığında ise Avrupa’nın en büyük ve dünyanın ise en büyük 5 santralinden biri olacak” dedi.
Ekonomiye fayda sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ettiklerini vurgulayan Kalyoncu, “Birinci fazını tamamladığımız santralimizin yatırım bedeli 1 milyar dolar. Bildiğiniz üzere Ankara’daki fabrikamıza da 400 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Dile kolay, pandemi koşullarına rağmen toplamda 1,4 milyar dolarlık yatırımı Allah’ın izniyle 2022 yılı sonuna kadar tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202416:49 Bakan Bayraktar, İEF kapsamında önemli temaslarda bulundu22 Kasım 202414:07 “65’ten fazla şehirdeki ağımızla büyümeye devam ediyoruz”22 Kasım 202413:57 Bakan Bayraktar, Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı Davitashvili ile görüştü22 Kasım 202413:50 Sorokin, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olmasının önemini vurguladı22 Kasım 202411:06