
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından online olarak gerçekleştiren toplantıya katıldı. Birol, Covid-19 döneminde en büyük darbeyi yiyen sektörün petrol endüstrisi olduğunu belirtti. Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafında online olarak gerçekleştiren toplantıya Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol katıldı. Birol enerji sektörüle ilgili olarak ; “Enerji sektörü şimdiye kadar yaşamadığı büyük bir şok […]
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından online olarak gerçekleştiren toplantıya katıldı. Birol, Covid-19 döneminde en büyük darbeyi yiyen sektörün petrol endüstrisi olduğunu belirtti.
Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafında online olarak gerçekleştiren toplantıya Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol katıldı. Birol enerji sektörüle ilgili olarak ; “Enerji sektörü şimdiye kadar yaşamadığı büyük bir şok yaşıyor. Bu sene dünya enerji talebi yüzde 5’lik bir düşüş yaşıyor. Enerji sektöründe yaklaşık 4,5 milyon kişi işini kaybetti. Sektörler arasında en büyük darbeyi yiyen petrol endüstrisi oldu. Çünkü, ekonominin düşmesi ve insanların evde kalmasıyla birlikte seyahat edememesi petrol endüstrisinde etkisini gösterdi. Aynı zamanda kömür de bir darbe yedi. Yenilenebilir enerji de ise azda olsa bir büyüme görüldü. Bu mevcut durum ekonomiyi ve sosyal hayatı büyük ölçüde etkiliyor. Petrol ve doğal gaz gelirlerine bağlı olan ülkelerde ciddi ekonomik sorunlar görüyoruz. Bu ekonomik sorunlar ileride sosyal ve siyasi sorunlara da yol açabilir. Kömürde düşüş öyle hızlı oldu ve kömüre alternatif olan yenilenebilir enerjiye olan ilgi öyle bir arttı ki; kömürdeki düşüşün geri dönülemez bir düşüş olduğunu düşünebiliriz. “
“ÖNÜMÜZDEKI YIL DÜNYA ENERJİSİNİN GÜNDEMİNİ BELİRLEYEN KONU YENİLENEBİLİR ENERJİ OLACAK”
Birol şöyle devam etti: “Önümüzdeki yıl dünya enerjisinin gündemini belirleyen konu yenilenebilir enerji ve ‘buna karşılık dünya ne yapabilir’ olacak. Çünkü, birçok ülke iklim değişikliğine engellemek için emisyonları ne kadar azaltacağına dair hedefler koydu. İklim değişikliği hedeflerine ulaşmanın yolu da temiz enerji teknolojilerini daha fazla kullanmak olacak. Bu bakımdan ciddi teşvikler gelecek ve yatımcılar politik geleceği görüp yatırımlarını ona göre yapacaklar.”
Birol, “Dünyada hiçbir ülke bir ada değil. Yani herkes birbirinden etkileniyor. Özellikle Türkiye gibi dünya ekonomisinin önemli ülkelerinden bir tanesinin dünyadaki bu hızla gelişen faktörleri ciddi olarak ele alması lazım” diye konuştu.
“ENERJİ VERİMLİLİĞİ EN ÖNEMLİ YAKIT”
Birol, enerji verimliliğinin en önemli yakıt olduğunu belirterek, “Enerji verimliliğini kullanarak birçok sorunu çözebiliriz. Türkiye’de ise özellikle binalarda kullanılan enerji verimliliği kilit bir konu. Enerji verimliliği ile ilgili mevzuatları çıkarmak, onları takip etmek, yapmayanı cezalandırmak bu işin en zor tarafıdır. Türkiye’nin enerji verimliliği konusunda atması gereken çok ciddi adımlar var” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor27 Nisan 202517:40 EPDK Kurul kararları27 Nisan 202517:39 Bolu’da jeotermal kaynak arama ruhsat sahaları için ihale yapılacak27 Nisan 202517:38 Uluslararası Petroleum Istanbul Fuarı, 30. yılında WOM2027’ye dönüşüyor26 Nisan 202516:31 EPDK: Osmaniye’deki Elim Olayla İlgili Soruşturma Başlatıldı26 Nisan 202512:02