Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTARDE 2017’nin 2. gününde “Organize Elektrik ve Doğal Gaz Piyasalarında Enerji Ticareti” oturumu düzenlendi. ISTRADE 2017’nin 2. gününün ilk oturumu “Organize Elektrik ve Doğal Gaz Piyasalarında Enerji Ticareti” konu başlığıyla düzenlendi. Açılış konuşmasını A Plus Enerji Kurucu Ortağı Ozan Korkmaz’ın yaptığı oturuma; Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı ve EPİAŞ Yönetim […]
ISTRADE 2017’nin 2. gününün ilk oturumu “Organize Elektrik ve Doğal Gaz Piyasalarında Enerji Ticareti” konu başlığıyla düzenlendi. Açılış konuşmasını A Plus Enerji Kurucu Ortağı Ozan Korkmaz’ın yaptığı oturuma; Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı ve EPİAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karahan, QNB Finansinvest Enerji Piyasaları Birim Yöneticisi Emre Paksoy, Borsa İstanbul (BİST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Direktörü Harun Özay ve NASDAQ OMX’den Peter Boehmwalder konuşmacı olarak katıldı.
Oturumun açılış konuşmasını yapan A Plus Enerji Kurucu Ortağı Ozan Korkmaz, “Dolar kuru fiyatı etkileyen en önemli parametre haline geldi. EÜAŞ ve TETAŞ daha optimize hareketler yapmaya başladı. Tarifenin üzerinde bir fiyat oluştu. Alıcı taraf hacimlerini azalttı. Satıcı tarafında gaz santralleri şok yaşadı. Satıcı tarafında belirsiz hacimler ticaretteki volümleri sıkıntıya uğradı” dedi.
Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı ve EPİAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karahan “EPİAŞ işin spot tarafıyla ilgili. İşin bir kısmını kapsayan bir görev alanımız var. İlerideki piyasa tasarımının nereye evrileceğine EPDK ve Bakanlıkla beraber kafa yormalıyız. En önemli konularımız; şeffaflık tarafında neler yapacağız. Şeffaflık, fiyatı etkileyen veri ve bilgiden bahsediyor. Piyasanın öngörülebilirliği bizim alanımıza girmiyor. Organize piyasalar, kredi risklerinin azalmasına yönelik bir hamledir. İşler organize olmaya, büyük yatırımcılar bu işe girmeye başladıkça önemli hale geliyor. Daha farklı stratejilerle ticaret yapmanız gerekiyor. Simetrikleşmeyen piyasalar gelişmiyor. Fiziki teslimatla finansal ürünün bir farkı yoktur. EPİAŞ’ın ana fonksiyonu piyasalar için şeffaflığı sağlamaktır. KAP’la ilgili konuyu bir buçuk senedir konuşuyoruz” dedi.
QNB Finansinvest Enerji Piyasaları Birim Yöneticisi Emre Paksoy, “OTC’deki hacimlerin düşmesi VİOP hacimlerine de etki yaptı. VİOP’taki hacimlerin artması gerekir. Vadeli piyasaların birinci amacı uzun vadeli hedge enstrümanı olarak kullanılmasıdır. Yatırımcıların VİOP tarafına yönlenmesi beklenebilir. Birkaç senedir bu konuda baya aktif olarak çalışıyoruz. Vadeli kontratlarını en büyük amacı üretim ve tüketimlerini fiyat hareketlerine karşı korumasıdır. Hacim buradan yaratılır. Fiyat riskine karşı kendinizi hedge edebiliyorsunuz. Altyapı yetersizliği uzun vadeli işlemleri engelliyor” diye konuştu.
Piyasada işlem yapan bireysel yatırımcı ve kurum sayısının çok az olduğunu kaydeden Borsa İstanbul (BİST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Direktörü Harun Özay, “Fiyata olan güven sağlandı. Bilginin yatırımcıya tam zamanında ve doğru ulaşmasını sağlamamız lazım. 6 tane piyasa yapıcıyla başladık. Aktif olarak 1 tane piyasa yapıcımız var. En büyük sıkıntımız; bizim piyasayla OTC piyasası arasındaki farklılık. Ürünler konusunda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
NASDAQ OMX’den Peter Boehmwalder “Ben NASDAQ temsilcisi olarak buradayım. NASDAQ Borsa İstanbul ile büyük bir ortaklık yapıyor ve bunun tadını çıkarıyor. Sistem teknolojilerinde ve enerji piyasalarında yeni sistemlerin ortaya çıkması üzerinde çalışıyoruz. Avrupa’yı etkileyen enerji piyasalarında çalışıyorum. OTC piyasasıyla başladı. Enerji piyasası anlamında başladığı yer İskandinavya’dır. OTC piyasasında iki kültürlü iletişimden bahsediyoruz. İyi bir altyapıya ihtiyaç var. Riski ve operasyon verimliliğini sağlamak için iyi bir alt yapıya ihtiyaç var. İskandinavya’da enerji piyasasını kurmakla iyi bir iş başardık. Türkiye’deki enerji piyasasını olması gerektiği yere getirmek gerekiyor. İyi bir piyasa tasarımına sahip. Pazarın anlaşılıp, değerlendirilmeye ihtiyacı var. Bizim piyasamız çok başarılı oldu. İlk günden itibaren 300’e yakın kişiyle araştırma yaptık. Uzun zamandır Avrupa’daki en büyük enerji alış veriş merkezi olduk. Almanya’da da büyük üretim var. Çok büyük bir hacim vardı. Şeffaflık piyasasında iş olmuyordu. Yeni Pazar tasarımı yoktu. Almanya şeffaflık modelini benimsediği zaman bu değişti. Piyasaya daha akıllı veri ve öngörüler gelmeye başladı. Almanya şu anda en büyük Pazar. Kurallar ve Pazar tasarımında değişikliğe gittiler. Çok yenilik yaptılar. Katılım çok oldu. Almanya’nın yüzde 60 İskandinavya yüzde 30 İngiltere ile çalışır. Bazılar hedge çalışıyor. Bu çok farklı bir Pazar katılım listesine sahip bir piyasaya sahip. Bu bilgiyi paylaşmalıyız. Pazar tasarım modelini paylaşmalıyız. 25 senedir bunu yapıyoruz. Uzun bir maraton. Burada iş var. Beraber çalışacağımız alan var” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Pomega’dan 2 GWh ek kapasite için 180 milyon dolarlık yatırım planı23 Kasım 202409:10 LPG piyasası lisans başvurularında “EPDK Başvuru Sistemi” değişikliği23 Kasım 202408:47 Enerji bakanları, bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı22 Kasım 202418:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202417:54 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202416:49