Enerji sektörüne yönelik geliştirdiği çözümlerle sektördeki firmaların operasyonel verimliliğine katkı sunmayı hedefleyen Oracle’ın bu alandaki faaliyetlerini Oracle Türkiye Enerji Sektörü Satış Direktörü Nadire Müge Gökçek’ten dinledik. Enerji sektörüne yönelik geliştirdiği uygulamalarla çözümler üretip, firmaların operasyonel verimliliğine katkı sağlamayı hedefleyen Oracle’ın bu alandaki uygulamalarını Oracle Türkiye Enerji Sektörü Satış Direktörü Nadire Müge Gökçek Gas& […]
Enerji sektörüne yönelik geliştirdiği uygulamalarla çözümler üretip, firmaların operasyonel verimliliğine katkı sağlamayı hedefleyen Oracle’ın bu alandaki uygulamalarını Oracle Türkiye Enerji Sektörü Satış Direktörü Nadire Müge Gökçek Gas& Power’a anlattı.
Oracle Enerji Birimi’nin başta elektrik, doğalgaz ve su olmak üzere enerji sektörüne uçtan uca çözümler sağladığını kaydeden Oracle Enerji Sektörü Satış Direktörü Nadire Müge Gökçek, Oracle’ın bu alanda geliştirdiği yazılımların tamamen enerji vizyonuyla ortaya çıkıp, şirketlerin süreçlerine uygun olarak inşa edildiğini belirtti.
Her şeyin şebeke ve varlıkların yönetilmesiyle başladığına dikkati çeken Gökçek, “Bizim ilk çözüm başlıklarımızdan birisi şebekenin yönetimi. Varlıkların bilinip, etkin bir şekilde yönetilmesi bir enerji şirketi için önemli konulardan bir tanesi. Biz bu ihtiyacı Work and Asset Management dediğimiz çözümümüzle sağlıyoruz. Oracle’ın saha ekiplerinin yönetimiyle ilgili geliştirdiği Work Force Management ise; sahadaki kişileri doğru atayan, onları doğru şekilde yönlendiren, performans ve verimliliği arttıran en önemli unsurlardan birisi” dedi.
Şebeke yönetiminin merkezi tarafta bazı görevlerinin olduğunu anımsatan Gökçek, “Kesinti yönetimi ve şebeke yönetimi ile şebekenin planları içerisinde bakılan şebekeye en doğru müdahalenin yapılmasını gerekir. Bizim kesinti yönetim sistemimiz bu ihtiyaca karşılık veriyor. Kesinti yönetim sistemi, kesinti ile ilgili önlemi, kesintinin olacağı bölgede kesinti olmadan önce uyarı yapıyor. Bizim bu alandaki çözümümüz Amerikan menşeli olduğu için Amerika’daki kasırga ve fırtınadan dolayı etkilenen bölgelere yönelik geliştirildi. Amerika’da yüzde 85 oranında Oracle Kesinti Yönetim Sistemi kullanılıyor. Oracle, elektriği geri getirme, arızanın kaynağını bulabilme özelliğinden dolayı bu anlamda çok tercih edilen bir kesinti yönetim sistemine sahip” diye konuştu. Akıllı şebekeler ve nesnelerin interneti konusunda Oracle’ın tamamen müşteri odaklı bir perspektife sahip olduğunu vurgulayan Gökçek, bütün sistemlerinin müşterinin etrafında interaktif bir biçimde iletişim kurabilme imkanı tanıdığını söyledi.
Oracle’ın CK Enerji ile Sivas Çamlıbel Projesini hayata geçirdiğini kaydeden Gökçek, “Dünya çapında büyük ödüller alan bir transformasyon projesi gerçekleştirdik. Türkiye’de sadece EPDK’nın değil, aynı zamanda dünyadaki birçok enerji kurumunun da buraya gelip brenchmark yaptığı bir organizasyon oldu”dedi.
Dicle projesinin de devam ettiğini hatırlatan Gökçek, “Uçtan uca tüm şebeke unsurlarının kurulduğu bir projeden bahsediyoruz. O bölgenin koşulları oldukça farklı. Bölgedeki kayıp kaçak oranının azaltılması gibi bir misyonla o işe girdik. Biz çalıştığımız firmaları bir çözüm ortağı olarak görüyoruz. Bu projelerimizle iş ortaklıkları kuruyoruz. Biz sadece Türkiye olarak değil, globaldeki enerji uzmanlığını da getiriyoruz. Bizim yurt dışında industry strategy ekibimiz var. Enerji kurumlarının uzmanları Oracle Utilities Biriminin bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Onlarla beraber buraya gelip, toplantılar yapıp, sorunları gidermek için workshoplar yapıyoruz. Projeyi bütün unsurlarıyla ele almaktan büyük keyif alıyoruz. İş ortakları ekosistemimizi de büyütüyoruz. Yazılımları beraber uyguladığımız iş ortaklarımız da bir o kadar kıymetli. Çünkü dünyanın en iyi yazılımı da olsa bunu uygulama kalitesinde, yetkinliğinde ve uzmanlığında olmak gerekiyor. Bu ekosistemi büyütmek için destek sağlıyoruz. Bununla ilgili eğitimlerimiz ve sertifikasyonlarımız devam ediyor. Bir yandan müşterilerimize destek olmaya çalışırken, bir yandan da ekosistemimizi de büyütüyoruz” açıklamasında bulundu.
Gökçek, Dicle Elektrik Dağıtım ve Dicle Perakende tarafındaki işbirliğinin bölgenin koşulları mertebesinde teknolojiyi kullanarak, kaçak kayıp oranının azaltılması, müşteriye ve vatandaşa en iyi hizmeti verme vizyonuyla ortaya çıktığını belirterek, projenin DDD(Dicle Dijital Dönüşüm) adıyla ortaya çıktığını, projede; varlık yönetimi, saha ekiplerinin yönetimi, müşteri yönetim ve faturalama sistemi ve sayaç veri yönetim sisteminin yer aldığını, bu şekilde bütün zinciri ve teknolojiyi kullandıklarını ifade etti.
Oracle’ın enerji sektörüne yönelik çözümlerinin olmasının beraberinde birçok kolaylık getirdiğini aktaran Gökçek, “Enerji şirketi beraberinde o yazılımla birlikte global bir brenchmark’a sahip oluyor. Süreç iyileştirme çalışmasına da girmiş oluyor. En önemlisi de bu sistemin tamamen esnek olması. Enerji sektörü Türkiye’de önemli değişimlerden geçiyor. Regülasyonlar değişiyor. Yeni kurallar geliyor. Sistemin parametrik olması ve esnek olması, sistemi kurduktan sonra büyük değişiklikler yapmak yerine, temel değişiklikler yaparak sistemin güncel haliyle kullanılmasını sağlıyor. Bu önemli avantajlardan birisi” ifadesini kullandı.
Gökçek, “Bir yenilenebilir enerjinin şebekeye girdiğinde nasıl yönetileceği, elektrikli araçların artmasıyla beraber şebekede yaratabileceği volatilite, bunun faturalanması ve müşteri yönetimi gibi birçok konu var. Oracle Enerji Çözümleri olarak yurtdışından gelen yazılımlarımız bunları çözen bir yapıyla buraya geliyor ve her versiyonda kullanıcılarımız ücretsiz olarak güncellemeleri alabiliyor. Bugünün değil, geleceğin de yeniliklerini beraberinde satın alıyorlar. Devamında sektörde meydana gelebilecek değişiklikleri de satın alıyorlar. Bugünün sorunlarıyla değil, yarının olası sorunlarında da yanımızda olabilecek bir çözümle çalışmayı hedefliyoruz” diye belirtti.
Türkiye’deki enerji pazarının bir değişimden geçtiğine değinen Gökçek, “Oracle Enerji Birimi olarak, bu değişim ve dönüşümün bir parçası olma arzusu içindeyiz. Türkiye bizim için önemli ve hedef ülkelerden bir tanesi. Bu anlamda da elimizden geldiğince bu değişim ve dönüşümü yapmak isteyen kurumlarla sadece çözümlerimizle değil, sektöre getirdiğimiz uzmanlıklarla, global ve yerel kaynaklarımızla, yerel iş ortaklarımızla ve bizimle bu dönüşümü yapmak isteyenlerle çalışmaktan mutluluk duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Global brenchmarkerların kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Gökçek, “Çünkü Türkiye’nin içinde barındırdığı dinamizm, farklı kullanıcı profilleri ve enerji sektörünün dinamikliği birçok ülke tarafından ilgi çekici bulunduğu için, o ülkeler tarafından brenchmarklar yapılıyor. Sadece Türkiye’deki know how’ı aktarmak değil, global bir firmanın bu anlamdaki faydalarını da sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Pomega’dan 2 GWh ek kapasite için 180 milyon dolarlık yatırım planı23 Kasım 202409:10 LPG piyasası lisans başvurularında “EPDK Başvuru Sistemi” değişikliği23 Kasım 202408:47 Enerji bakanları, bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı22 Kasım 202418:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202417:54 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202416:49