Enerjide, Çin Türkiye’yi yakından takip ediyor

 Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang konferansta projenin Türkiye-Çin ilişkilerine önemli katkılar sağlayacağını söyleyerek; “Şu an da Türkiye’nin 3. nükleer enerji santrali için Çin firmaları da yakın takipte. Bu projeyle iki ülke arasındaki ilişkilerimiz daha da güçlenecek” dedi. TEPAV ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Kuşak ve Yol Perspektifinde Türkiye –Çin Ekonomik […]

Enerjide, Çin Türkiye’yi yakından takip ediyor
Servet Uzun
  • Yayınlanma9 Mayıs 2017 15:31

 Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang konferansta projenin Türkiye-Çin ilişkilerine önemli katkılar sağlayacağını söyleyerek; “Şu an da Türkiye’nin 3. nükleer enerji santrali için Çin firmaları da yakın takipte. Bu projeyle iki ülke arasındaki ilişkilerimiz daha da güçlenecek” dedi.

TEPAV ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Kuşak ve Yol Perspektifinde Türkiye –Çin Ekonomik ilişkileri” konferansı Ankara’da gerçekleştirildi.
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping “Modern İpekyolu” projesini hayata geçirmek için 14-15 Mayıs tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’de 65 ülkenin liderlerini toplayacak. Çin’den başlayıp, Orta Asya ve Güney Asya ülkelerini kapsayan, Avrasya’da Güney’de Türkiye ve Akdeniz limanlarını, Kuzey’de Moskova’yı izleyerek Avrupa’nın en ucuna uzanan, dev bir İpek Yolu projesini kapsayan zirve 14-15 Mayıs tarihlerinde başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm dünya liderlerini bir araya getirecek.
Kritik zirve öncesi TEPAV ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından “Kuşak ve Yol Perspektifinde Türkiye –Çin Ekonomik ilişkileri” konferansı Ankara’da gerçekleştirildi.
Çin’den başlayıp, Orta Asya ve Güney Asya ülkelerini kapsayan, Avrasya’da Güney’de Türkiye ve Akdeniz limanlarını, Kuzey’de Moskova’yı izleyerek Avrupa’nın en ucuna uzanan, dev bir İpek Yolu projesi. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kalabalık bir heyet katılacak. Türkiye, projenin kilit ülkelerinden. Aynı zamanda Türkiye’nin Mega Projeleri, dev İpek Yolu projesinin diğer projeleriyle kaynaşacak ve onları tamamlayacak önemde. Türkiye projenin olmazsa, olmaz ülkelerinden.

Kuşak ve Yol Perspektifinde Türkiye –Çin Ekonomik ilişkileri”

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang toplantıda yaptığı konuşmasında Türkiye’nin önemli bir coğrafi konuma sahip olduğunu söyledi. Yapılacak zirve ile iki ülke arasında önemli iş birliklerinin gerçekleşeceğini söyleyen Hongyang; “Kuşak ve yol projesinde 900 milyar dolar harcanması bekleniyor. Böylesine net bir tavır Çin açısından önemli. Çin ekonomik, turizm, ekonomi açısından Türkiye ile iş birliği yapmaya hazır. Çin bankası Türkiye’de şube açacak. İki taraf ayrıca yenilebilir enerji alanlarında işbirliğinde bulunacak. İki ülkenin bu projenin sunduğu tarihi olanakları yakalayarak stratejik devleşme yakalayacağına inanıyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN 3. NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ İÇİN ÇİN FİRMALARI DA YAKIN TAKİPTE”

Enerji alanında Türkiye ile Çin’in iş birliği açısından bu projenin oldukça önemli olduğunun altını çizen Büyükelçi, “Enerji konusunda Türkiye’de çok iyi adımlar attık. Çünkü Türkiye gelecekte büyük potansiyellere sahip. Liderler de bu konuya büyük önem veriyor. Sayın Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın da bu konudaki destekleri enerji alanındaki yatırımların gelişmesine daha uygun ortamlar sağlayacaktır. Şu an Türkiye ve büyük firmalarımız arasında da iş birliği söz konusudur. Enerjideki her alanı kapsayan projelerde Türkiye ile birlikte hareket ediyoruz. Nükleer, yenilenebilir enerji, doğalgaz deposu konusunda çalışmalarımız mevcut. Bu iş birliğini daha da genişleteceğiz. Şu an da Türkiye’nin 3. nükleer enerji santrali için Çin firmaları da yakın takipte” dedi.

“BU PROJE ASYA’NIN DÖNÜŞÜM PROJESİ”

TEPAV İcra Direktörü Güven Sak projeyi “Bu Asya’nın dönüşüm projesi” diye nitelendirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticaretin dengelerinin değişeceği bir döneme gireceğiz .Bu proje o yüzden önemli. Hem yeni ticaret yolları hem de ticaret kurallarını uluslararası işlemek gerekiyor. Türkiye ve Çin’in çevresindeki ülkelerle ilişkisini geliştirmesi gerekiyor. Dengeleyici unsur açısından iki ülkenin ortak noktaları var. Bu iş birliğini iyi değerlendirmeliyiz.”
“Kuşak ve Yol” vizyonunun ticari ilişkilere katkısının iki oturum halinde konuşulduğu toplantıda projenin tüm detayları katılımcılarla paylaşıldı. Türkiye ve Çin’den önemli temsilcilerin katıldığı konferansta iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve gelecek vizyonu ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldı.