Ukrayna’dan Türk iş adamlarına 3 milyar dolarlık iş daveti

TUİD Başkanı Burak Pehlivan, Ukrayna’da gerçekleştirilecek 3 milyar dolarlık altyapı projeleri için Türk firmalarının yetkinliklerine güvendiklerinin altını çizerek firmalara çağrıda bulundu. SİBEL ACAR – ANKARA/ Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) ve Ukrayna Devlet Enerji Firması Ukrenergo iş birliğiyle düzenlenen TUİD Roadshow; inşaat ve enerji firmaları ile ekipman üreticilerini buluşturdu. Ankara’da gerçekleşen ve 2 gün boyunca […]

Ukrayna’dan Türk iş adamlarına 3 milyar dolarlık iş daveti
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma19 Eylül 2019 13:37
  • Güncelleme19 Eylül 2019 13:49

TUİD Başkanı Burak Pehlivan, Ukrayna’da gerçekleştirilecek 3 milyar dolarlık altyapı projeleri için Türk firmalarının yetkinliklerine güvendiklerinin altını çizerek firmalara çağrıda bulundu.

SİBEL ACAR – ANKARA/ Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) ve Ukrayna Devlet Enerji Firması Ukrenergo iş birliğiyle düzenlenen TUİD Roadshow; inşaat ve enerji firmaları ile ekipman üreticilerini buluşturdu.

Ankara’da gerçekleşen ve 2 gün boyunca devam edecek etkinlikte, Ukrayna’da yapılması planlanan 3 milyar dolarlık enerji ihalelerine katılım şartları Türk firmalarla paylaşıldı.

“UKRAYNA ÖZELİNDE OLDUKÇA GÜÇLÜ KONUMLANMIŞ DURUMDAYIZ”

Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan, 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Ukrayna’nın 2014 yılına kadar Batı ile Rusya arasında bocalayan, tercih yapmakta zorlanan bir ülke olmasına rağmen 2014 yılından itibaren bir dönüşüm süreci içerisinde olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın tercihinin kesin olarak AB’den yana olmasına rağmen alabildiği desteğin verilmesi gerekenin çok gerisinde kaldığının altını çizen Pehlivan konuyla ilgili; “AB, Ukrayna’da daha radikal pozisyon alma konusunda çok istekli değil. Rusya ise başka nedenlerle de olsa 90’larda olduğu gibi yine denklem dışında. Ancak bu sefer farklı bir Türkiye karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin kuzey komşusu, hızla kalkınma, ekonomisini toparlama ve adeta yeniden kurulma süreci yaşarken bugün başka bir Türkiye var. Türkiye, yurt dışında yıllar içinde dünyada en çok dış diplomatik temsilciliği olan 6. ülke konumuna geldi. Türk şirketleri özellikle AB ile 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği antlaşmasıyla rekabet güçlerini artırdılar. Bugün ihracatımızın yüzde 48’i AB ülkelerine yapılırken, kazanılan rekabet avantajı Ukrayna gibi 3. ülkelerde de bizi güçlü kılıyor. Devlette de, özel sektörde de yabancı dil bilmek, uluslararası iş yapma kültürüne ve deneyimine sahip olmak istisna olmaktan çıktı, artık çok sık rastlanan bir durum. Firmalarımızın finansmana erişimi görece çok daha kolay. Yıllardır dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasına en az 40 Türk firmamız giriyor. Ukrayna özelinde ise oldukça güçlü konumlanmış durumdayız” ifadelerini kullandı.

“TÜRK PROFESYONELLER İŞ DÜNYAMIZIN ÜLKEDEKİ KONUMUNA GÜÇ KATIYOR”

600’den fazla Türk şirketinin bugüne kadar Ukrayna’ya 3 milyar doları aşan yatırım yaptığına dikkati çeken Pehlivan; “Türk sermayesi 2014 sonrası yapılan yatırımların tutarıyla ülkede en çok yatırımı olan üç ülke arasına girmiş durumda. Ancak Türk iş dünyasının gücü yalnızca Türk sermayesi ve Türk şirketlerinden gelmiyor. Ukrayna’nın en çok şubeli bankası, 260 bin kişinin çalıştığı en büyük işvereni Ukrayna Demiryolları’nın birçok çokuluslu şirketin ve Ukrayna firmasının üst yönetiminde Türk yöneticiler yer aldı, alıyor. Tüm bu başarılı, etkin Türk profesyoneller Türk iş dünyamızın ülkedeki konumuna güç katıyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE, UKRAYNA’DA OYUN KURUCU KONUMUNDA”

Türkiye, Türk ve Türk markası algısının günden güne arttığını belirten Pehlivan konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye stratejik partnerimizin yeniden kurulma, hızla kalkınma ve büyüme sürecinde dışarıdan bakan bir ülke değil, oyun kurucu olarak Ukrayna’nın refaha ulaşmasında, daha güvenli ve istikrarlı bir ülke olmasında önemli katkısı olan bir ülke bir dost olarak konumlanıyor. Biz de iş dünyası olarak gelişen bu ilişkilerden büyük fayda görüyoruz. Bu coğrafyada, 25 yıl öncesine göre çok daha güvenli, deneyimli ve güçlüyüz. İşte bu atmosferde 3 milyar dolarlık altyapı projelerini Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi uluslararası finans kurumlarının sağlayacağı kaynakla önümüzdeki on yıllık dönemde gerçekleştirecek olan Ukrayna’nın TEİAŞ’ı, Ukrayna Devlet Enerji İletim Firması Ukrenergo ilk yurtdışı Roadshow’unu Türkiye’de yapmak için bugün aramızda bulunan Vladimir Kudurtksiy’in TUİD ile temasa geçmesi bizler için şaşırtıcı olmadı. Bugün ve yarın TUİD organizasyonuyla Ukrenergo’nun üst yönetimi, departman direktörleri sizlerle Türk müteahhitlik, mühendislik, müşavirlik firmalarımız ve ekipman üreticilerimizle bir araya gelecek, projelerini ve ihalelerine katılım şartlarını anlatacak. Roadshow’da ayrıca servis sektöründen firmalarımız da Ukrenergo üst yönetimi ile tanışma imkanı bulacak, satın alma süreçlerine ilişkin bilgi alacak. Bu etkinlik aynı zamanda bir Ukrayna kamu firmasının yurt dışında kendi alanında bu konsepte yaptığı ilk organizasyon olarak da tarihe geçecek. Ben bu Roadshow’un tüm taraflara hayırlı olmasını diliyorum.”

“TÜRK İŞ DÜNYASI ÇALIŞKANLIĞIYLA İYİ BİR PARTNER OLACAK”

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Natalya Lopatina ise ülkede yapılacak çok şey olduğunun altını çizdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin iş birliğine çok uygun olduğunu söyleyen Lopatina; “Türk iş dünyasının çalışkanlığıyla ülkemize iyi bir partner olacağını düşünüyoruz. İkili ilişkilerin iklimi de buna oldukça müsait durumda” ifadelerini kullandı.

“UKRAYNA ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT”

Ukrayna’da uzun yıllar boyunca önemli görevlerde bulunan, hali hazırda Ukrenergo Yönetim Kurulu Başkanı olan Şevki Acuner ise, ülkenin elektrik piyasasının ve Ukrenergo’nun özellikle son 6 ayda çok büyük bir değişimden geçtiğini ve bu durumun Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.