
Sibel Acar/İstanbul 19-21 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Dünya LPG Birliği (WLPGA) Bölgesel Zirvesi’nin ikinci günü açılış konuşmalarıyla başladı. Düzenlenen zirveye, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Dünya LPG Birliği (WLPGA) Direktörü James Rockall, Dünya LPG Birliği (WLPGA) Başkanı Pedro Jorge, Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aratay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) LPG Meclisi […]
Sibel Acar/İstanbul
Düzenlenen zirveye, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Dünya LPG Birliği (WLPGA) Direktörü James Rockall, Dünya LPG Birliği (WLPGA) Başkanı Pedro Jorge, Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aratay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) LPG Meclisi Başkanı ve Dünya LPG Birliği (WLPGA) Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tezel, Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Şiper, Enerji Şirketler Grubu Başkanı Sertaç Komsuoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan yetkili isimler başta olmak üzere sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz bu önemli organizasyonun ülkemizde gerçekleşmesinde emeği olan sektör temsilcilerine ve ilgililere teşekkür ederek sözlerine başladı.
Yılmaz, zirvenin dünyanın önde gelen LPG pazarlarından biri olan ülkemizin sahip olduğu potansiyelin daha iyi anlaşılması hem de piyasamızdaki yatırım olanaklarının yabancı yatırımcılarca da yerinde görülmesi açısından değerli bir platform olması açısından önemli olduğuna dikkat çekti.
LPG sektörünün petrol sektörü gibi bağımsız bir sektör olduğunun altını çizen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“LPG sektörü şikayetlerin en az olduğu bir sektör. Buradaki basit bir ihmal çok pahalıya mal olabilir. Bu yüzden düzenlemeleri bu bakış açısıyla yapıyoruz. Temel gayemiz piyasaya müdahale etmeden yapmak. Dolayısıyla kurum olarak düzenlemelerimiz dünya ortalamasının üzerinde. Kurum olarak başarımızı sektörle olan iletişimimizle ölçüyoruz. Sektörün başarısının kendi başarımızla kıyaslıyoruz. İstihdam çoğalmıyor, üretim artmıyorsa bundan biz sorumluyuz bu sebeple el birliğiyle ileriye gidiyoruz. Enerji piyasalarında tek patron tüketici. Yatırımın gelmesi için hukuk ve düzenleme güvenliği çok önemli. Sektörün bize verdiği ışığı alıp parlatıyoruz. Bu yüzden her zaman katkınızı bekliyoruz ve sizlere teşekkür ediyoruz.”
Açılışta konuşan Dünya LPG Birliği (WLPGA) Direktörü James Rockall LPG’nin dünyanın en sevdiği enerji biçimi olduğu söyleyerek sözlerine başladı. LPG’nin çoğu insanın doğrudan kullandığı bir enerji biçimi olduğunun altını çizen Rockall; “Enerji zamanın testinden geçmiş durumda. Küresel enerjide zorluklarının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Sonuçları çıkarımlarla bulmaya çalışıyoruz. Bizim pratik çözümlere ihtiyacımız var. Karşımızda bazı kritik veriler var. Enerjide yüzde 25 artış bekleniyor. Enerji eşittir yaşam kalitesini etkiler. Buradaki sorun fosil yakıtların eşit olmaması.2040’a kadar 3’te biri doğalgaz ve LPG’den gelecek. Zorluk ve fırsat doğalgazın ve LPG’nin payını arttırmaktan geçiyor” dedi.
Dünya LPG Birliği (WLPGA) Başkanı Pedro Jorge ise Türkiye’de giderek büyüyen LPG piyasasının herkesin dikkatini çektiğine vurgu yaparak ; “Bu piyasa Avrupa’daki 2. piyasa. Bu pratikleri öğrenip başka ülkelere taşımak için bugün buradayız. Toplantı çok önemli bir zamanda düzenleniyor . 2019’da artan talep ve fiyatların düzenlenmesi üzerine sektör yeniden şekillenecek. Herkes biliyor ki tüm dünyada LPG’nin daha fazla kullanılması büyük kentlerde hava kirliliğinin azaltılmasında etkili oldu. Otogazda Türkiye’de büyük bir gelişme var. Bu bize konsepti tüm dünyaya yayabileceğimizi gösteriyor. Bu yüzden LPG gelişmeye devam edecek. Bugün var olan teknolojiyle birlikte yeni bir iş gücünü kullanmaya başlamamız çok önemli” diye konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) LPG Meclisi Başkanı ve WLPGA Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tezel; “Türkiye’de LPG sektörü çok büyük değişim gösterdi. Otogaz da bunlardan biri. Bugün bunların arkasındaki nedenleri de burada dinleyeceğiz. 43 ülkeden 70 şirket ve 400’e yakın delege burada bulunmakta. Bu sene WLPGA ile işbirliği ile düzenlediğimiz ve LPG’nin detaylı şekilde ele alınacağı bu zirveye ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. LPG’nin ne kadar önemli bir enerji kaynağı olduğunun anlaşılmasına katkı sağlayacağına inandığımız bu konferansta, WLPGA’nın bilgi birikimi ile Türkiye’nin geniş tecrübesinin çok güzel bir sinerji yaratacağına inanıyorum. Türkiye LPG Derneği olarak bu organizasyonu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. WLPGA Yönetim Kurulu’na bu zirvenin Türkiye’de yapılmasına destek oldukları için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Şiper; “LPG sektörü 2000’li yılların başlangıcında büyük azalmayı göğüslemek zorunda kaldı. Otogaz LPG öyle bir noktaya geldi ki bugün artık akaryakıtçılar bile LPG’yi inkar edemez. Akaryakıtçılar artık otogazı kucaklayıp bütünleyici parça olarak bakmanın zamanı gelmiştir. Türkiye dünyada benzinden daha fazla otogaz LPG tüketilen tek ülke. Bu noktaya gelene kadar LPG’ciler ve akaryakıtçılar arasında büyük savaşlar yaşanmıştır. Artık bunun kabulü gerekmektedir. Otogaz ürün gamının tamamlayıcı bir ürünüdür. Akaryakıtçılar artık bunu kabul etmeli” diye konuştu.
Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aratay; “LPG hak ettiği yere her yıl emin adımlarla ilerlemektedir. Ülkemizde LPG dökme ve otogaz şeklinde gelişim gösterdi. Otogaz pazarındaki büyüme ivme kazandı ve bugünkü büyük başarı elde edildi. Türkiye için önemli bir başarı hikayesi oluştu. Bu anlamda kamuya teşekkürü kendi adıma büyük bir borç biliyorum. LPG pazarının büyümesi ve bu konumun korunması kamudan en büyük beklentilerimiz arasında.”
Dünya LPG Birliği ve Türkiye LPG Derneği iş birliği ile Türkiye’de ilk kez düzenlenen Dünya LPG Birliği (WLPGA) Bölgesel Zirvesi‘nde 3 gün boyunca paneller, toplantılar ve seminerler ile sektörün gelişimi masaya yatırılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33